Barátfülével bizonyított a magyar versenyző a szakácsversenyen

Egyre többen érdeklődnek a S.Pellegrino Young Chef Academy nemzetközi gasztronómiai kezdeményezés iránt; az előző évadhoz képest idén megduplázódott a séfversenyre jelentkezők száma.

A S.Pellegrino Young Chef Academy kihirdette a 2022-23-as verseny regionális döntőseinek névsorát. Az izgalmas nemzetközi kezdeményezés célja, hogy felkutassa és támogassa a gasztronómia határait feszegető tehetséges fiatal séfeket. A verseny résztvevői esélyt kapnak arra, hogy kapcsolatokat építsenek a gasztronómia világának legnagyobb hatású szereplőivel és sajátos konyhaművészeti látásmódjukkal formálják a közösséget. A lehetőség világszerte több ezer érdeklődőt vonzott, végül 166 fiatal séf került egy lépéssel közelebb a rangos verseny 2023-as milánói nagydöntőjéhez.

A jelentkezők pályázatait és egyedi fogásait az “Olasz Konyhaművészet Nemzetközi Iskolája”, vagyis az ALMA elnevezésű elismert szervezet bírálta el. Az ALMA szakértői három szempontot tartottak szem előtt a döntés során: a technikai készségek és a kreativitás mellett figyelembe vették a séfek személyes hitvallását, amelyet a gasztronómia közösségformáló ereje és a társadalomra gyakorolt pozitív hatása iránt tanúsítanak.

2022 szeptembere és 2023 januárja között a kiválasztott tehetségek 15 különböző regionális döntőben adhatnak számot tudásukról a világ különböző pontjain. A délkelet-európai és mediterrán régió megmérettetésére 2022. november 7-9-e között Zágrábban kerül sor, itt mutatkozhat be a magyar résztvevő, Kovács Dominik is. A MÁK Bistro egykori séfje - aki jelenleg a Christie’s Urban Bistro reggelizőt vezeti - egy hamisítatlan magyar fogással, a barátfülével hívta fel magára a bizottság figyelmét, így a novemberi fordulóban hat versenytársa mellett élőben is bizonyíthat a helyi zsűri előtt.

A regionális döntősöket elbíráló válogatott testület a résztvevők jellegzetes ételei alapján négy kategóriában hirdet területi győzteseket, akik a S.Pellegrino Young Chef fődíj mellett a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek, a S.Pellegrino Társadalmi Felelősség, és az Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok díjakért is versenybe szállhatnak a milánói eseményen. A délkelet-európai és mediterrán régió zsűrijében olyan elismert szakemberek foglalnak helyet, mint a 2019-ben Románia legjobb női séfjének választott Oana Coanta, vagy a fine dining kiemelkedő lengyelországi alakja, Iwona Niemczewska.

A 2023-ban megrendezett nagydöntőbe továbbjutó séfek munkáját a verseny során mentor szakértők segítik, akik útmutatásukkal és támogatássukkal járulnak hozzá a tehetségek egyedi fogásainak tökéletesítéséhez és a sikeres felkészüléshez. A versenyzők teljes névsora és a kezdeményezés további részletei a https://www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com/ honlapon olvashatók.


Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.