Bejön Amerikában a magyar hársméz

Magyarország mára az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelő országa lett. Egy magyar termék az Egyesült Államokban megrendezett Black Jar Honey Contest nemzetközi mézverseny döntőjében fajtamézek kategóriájában a világ három legjobb méze között végzett. Ugyanez a márka idén 3 termékkel is arany csillagot nyert a Great Taste Award versenyen Londonban.

Viszlai Andrea életében családi hagyománya van a méhészkedésnek. A Dr Honey márka alapítója az észak-borsodi faluból, Rakacáról származik, az ottani családi méhészet mindig is életének meghatározó része.

„Egész életemben méhészkedtem, néha már annyi mézet fogyasztottunk, hogy kicsit elegem is lett belőle", mondja Viszlai Andrea, a díjnyertes hársméz termelője. „Apukámmal együtt méhészkedünk, de ennek ellenére a szüleim terelgettek más irányba, így az egyetemen magyar-francia szakos tanárként végeztem. Később multiknál dolgoztam, de 2014-ben jött egy mérföldkő az életemben. Ekkor hoztuk létre az elsősorban exportra szállító, mézes vállalkozást”, elevenítette fel a múltat Andrea.



„Termékeink 2016. óta sok nemzetközi díjat nyertek. Idén úgy döntöttünk, hogy benevezünk egy kifejezetten mézversenyre az USA-ban. Erre a versenyre olyanok neveznek, akik hisznek abban, hogy a mézük tényleg a legfinomabb a világon, érkeztek nevezések pl. Új-Zélandról, Brazíliából, Olaszországból vagy éppen Madagaszkárról. Hatalmas meglepetésünkre jött az értesítés, hogy a világ minden szegletéből érkezett mézek között bejutottunk a top 30-ba, és a fajtamézek kategóriájában a legjobb három közé bekerült a hársmézünk. Ráadásul idén nyáron nem ez volt az egyetlen örömhír: augusztus elején, a Londonban kihirdetett Great Taste Awardon idén is elnyertünk három díjat. A szakértő zsűri által bírált hárs- és édesharmatmézünk, valamint a liofilizált málnával ízesített Honeycocktail termékünk is a 2022-es Great Taste díjazottjai között szerepel. Így összesen van 16 díjunk csak Londonból”, meséli a tulajdonos.

A világ egyik legnagyobbnak és legszigorúbbnak tartott ételkóstoló megmérettetésének, a Great Taste Awards-nak a szakmai zsűrije a gasztronómia területén jeleskedő 400 független szakértőből: neves gasztrokritikusokból, Michelin csillaggal kitüntetett szakácsokból, patinás áruházak beszerzési igazgatóiból áll össze. A londoni versenyt immár 20 éve a gasztronómiai Oscar-díjaként tartják számon, ahol különféle termékkategóriában nevezhetnek a pályázók.

„A világ 3 legfinomabb fajtaméze közé bekerülni komoly kihívás, de ez a díj nem volt előzmény nélkül, hanem egy komoly folyamat és nagyon sok munka része volt, nemcsak a méhészkedés, de a piacra lépés tekintetében is. Már elmondhatjuk, hogy a nemzetközi vevőkör is felfigyelt a termékekre, és egyre jobban bíznak a Dr Honey által képviselt minőségben. Jó érzés, hogy már nem csak mi mondjuk a mézeinkről, hogy rendkívüliek, hanem független szakértők is így ítélték meg” – tette hozzá a díjnyertes hársméz termelője.

„A hársméz legnagyobb gyűjtőhelye a Zselic, Kaposvár környékén van. Hatalmas, szépen termő hárs erdők vannak ott, viszont a tavalyi évben, a 40 fokos hőségben alig lett nektár. Nekünk annyi szerencsénk volt, hogy északon – ahol a szüleim élnek – néhány héttel később virágzott a hárs, így tudtunk jó minőségű mézet pörgetni. Sokan azt hiszik, hogy van ennek valami különleges módja. Pedig nincs. Nem simogatjuk és nem beszélgetünk a méhekkel, úgy készül a méz, ahogy elő van írva. A titok a gondosságban és a fajtatisztaságában rejlik” - mondta Viszlai Andrea.

A márka életében az áttörést 2014-ben a gesztenyeméz hozta meg, ez lett az első díjazott mézük. Ez a mai napig a legnépszerűbbek közé tartozik, ahogyan a selyemfű- és az édesharmatméz is. A Dr Honey esetében a rangos nemzetközi díjak igazolják a megbízhatóságot és azt, hogy egyedülálló minőséget képviselnek a piacon. 

Forrás: Turizmus Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.