Bejön Amerikában a magyar hársméz

Magyarország mára az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelő országa lett. Egy magyar termék az Egyesült Államokban megrendezett Black Jar Honey Contest nemzetközi mézverseny döntőjében fajtamézek kategóriájában a világ három legjobb méze között végzett. Ugyanez a márka idén 3 termékkel is arany csillagot nyert a Great Taste Award versenyen Londonban.

Viszlai Andrea életében családi hagyománya van a méhészkedésnek. A Dr Honey márka alapítója az észak-borsodi faluból, Rakacáról származik, az ottani családi méhészet mindig is életének meghatározó része.

„Egész életemben méhészkedtem, néha már annyi mézet fogyasztottunk, hogy kicsit elegem is lett belőle", mondja Viszlai Andrea, a díjnyertes hársméz termelője. „Apukámmal együtt méhészkedünk, de ennek ellenére a szüleim terelgettek más irányba, így az egyetemen magyar-francia szakos tanárként végeztem. Később multiknál dolgoztam, de 2014-ben jött egy mérföldkő az életemben. Ekkor hoztuk létre az elsősorban exportra szállító, mézes vállalkozást”, elevenítette fel a múltat Andrea.



„Termékeink 2016. óta sok nemzetközi díjat nyertek. Idén úgy döntöttünk, hogy benevezünk egy kifejezetten mézversenyre az USA-ban. Erre a versenyre olyanok neveznek, akik hisznek abban, hogy a mézük tényleg a legfinomabb a világon, érkeztek nevezések pl. Új-Zélandról, Brazíliából, Olaszországból vagy éppen Madagaszkárról. Hatalmas meglepetésünkre jött az értesítés, hogy a világ minden szegletéből érkezett mézek között bejutottunk a top 30-ba, és a fajtamézek kategóriájában a legjobb három közé bekerült a hársmézünk. Ráadásul idén nyáron nem ez volt az egyetlen örömhír: augusztus elején, a Londonban kihirdetett Great Taste Awardon idén is elnyertünk három díjat. A szakértő zsűri által bírált hárs- és édesharmatmézünk, valamint a liofilizált málnával ízesített Honeycocktail termékünk is a 2022-es Great Taste díjazottjai között szerepel. Így összesen van 16 díjunk csak Londonból”, meséli a tulajdonos.

A világ egyik legnagyobbnak és legszigorúbbnak tartott ételkóstoló megmérettetésének, a Great Taste Awards-nak a szakmai zsűrije a gasztronómia területén jeleskedő 400 független szakértőből: neves gasztrokritikusokból, Michelin csillaggal kitüntetett szakácsokból, patinás áruházak beszerzési igazgatóiból áll össze. A londoni versenyt immár 20 éve a gasztronómiai Oscar-díjaként tartják számon, ahol különféle termékkategóriában nevezhetnek a pályázók.

„A világ 3 legfinomabb fajtaméze közé bekerülni komoly kihívás, de ez a díj nem volt előzmény nélkül, hanem egy komoly folyamat és nagyon sok munka része volt, nemcsak a méhészkedés, de a piacra lépés tekintetében is. Már elmondhatjuk, hogy a nemzetközi vevőkör is felfigyelt a termékekre, és egyre jobban bíznak a Dr Honey által képviselt minőségben. Jó érzés, hogy már nem csak mi mondjuk a mézeinkről, hogy rendkívüliek, hanem független szakértők is így ítélték meg” – tette hozzá a díjnyertes hársméz termelője.

„A hársméz legnagyobb gyűjtőhelye a Zselic, Kaposvár környékén van. Hatalmas, szépen termő hárs erdők vannak ott, viszont a tavalyi évben, a 40 fokos hőségben alig lett nektár. Nekünk annyi szerencsénk volt, hogy északon – ahol a szüleim élnek – néhány héttel később virágzott a hárs, így tudtunk jó minőségű mézet pörgetni. Sokan azt hiszik, hogy van ennek valami különleges módja. Pedig nincs. Nem simogatjuk és nem beszélgetünk a méhekkel, úgy készül a méz, ahogy elő van írva. A titok a gondosságban és a fajtatisztaságában rejlik” - mondta Viszlai Andrea.

A márka életében az áttörést 2014-ben a gesztenyeméz hozta meg, ez lett az első díjazott mézük. Ez a mai napig a legnépszerűbbek közé tartozik, ahogyan a selyemfű- és az édesharmatméz is. A Dr Honey esetében a rangos nemzetközi díjak igazolják a megbízhatóságot és azt, hogy egyedülálló minőséget képviselnek a piacon. 

Forrás: Turizmus Online


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.