Best of Őrség

A szentgotthárdi Andante étterem elékészítette a toplistáját a legjobb 10 ételnek, melyek az Őrség tájegységének a jellemzői - adta hírül az alon.hu. És bár a nyertes egyértelmű, a lista böngészése még olvasva is étvágygerjesztő.

10. Rántott leves kaporral

Laza rántást készítünk. Ha kissé lehűlt, egy marék apróra vágott kaprot teszünk bele. Hideg vízzel felengedjük, sózzuk. Forrás után pár kanál búzadarát szórunk bele, ha összefőtt, tejfölt is adhatunk hozzá.

9. Hajdinamálé

Két csésze hajdinalisztet, egy kávéskanálnyi sót, két evőkanálnyi cukrot és két csésze aludttejet jól összekeverünk. A híg pépet jól kizsírozott tepsibe töltjük, tetejét zsírral és tejföllel megöntözzük. Forró sütőben fél óra alatt pirosra sül.

8. Vargányaleves

A jól megmosott szárított vargányát puhára főzzük, sózzuk, egy gyenge rántással összeforraljuk. Apróra kockázott krumplit teszünk bele.

7. Őrségi gánica

Három nagy krumplit meghámozunk, felkockázunk, és erősen sós vízben megfőzünk. Összetörjük, majd elkeverjük a saját levével. Felkockázunk és zsírjára sütünk kb. 15 dkg füstölt szalonnát. 35 dkg lisztet zsír nélkül, enyhén lepirítunk. A lepirított lisztet hozzáadjuk a sült szalonnához, majd a pürés krumplival masszává dolgozzuk. Kizsírozott tepsibe szaggatjuk, sütőben átforrósítjuk és frissen, forrón tálaljuk. Köretként is adhatjuk.

6. Fenyőalja gomba, egészben sütve

Az alaposan megmosott, leforrázott, majd szárazra csöpögtetett fenyőalja gombákat egy zsírral jól kikent tepsibe tesszük, a tetejükkel lefelé, szorosan egymás mellé. A gombák közepébe egy kis tejfölt teszünk és megsózzuk. Forró sütőbe tesszük, mire elsül a tejföl, a gomba is megpuhul. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.

5. Répás béles

A tarlórépát lehámozzuk, apróra szeleteljük, sózzuk, pihenni hagyjuk. Sós vízzel a rétestésztánál keményebb tésztát gyúrunk, sodrófával vékonyra nyújtjuk. A répát kifacsarjuk, kevés zsíron megpároljuk, enyhén cukrozzuk. Egyenletesen a tésztára terítjük. Hájas tésztához hasonlóan összehajtogatjuk, majd sodrófával ismét kinyújtjuk. Kizsírozott tepsiben pirosra sütjük, majd kockára vágjuk. Lábasba tesszük, vajat és tejfölt teszünk hozzá, majd forralt tejjel leöntjük, hogy ellepje. Lefedjük, ha megpuhult, ízlés szerint cukrozzuk.

4. Paprikás vargánya

A szárított vargányagombát megmossuk, leforrázzuk. Apróra vágott vöröshagymát zsíron üvegesre pirítunk. Beletesszük a lecsepegtetett vargányát, megszórjuk pirospaprikával, kevés vizet öntünk alá. Sütés közben egy-két felkockázott krumplit teszünk bele. Amikor a krumpli is átsült, kevés liszttel forgassuk át, adjunk hozzá egy pohár tejfölt. Köretként galuska megy hozzá.

3. Vasi pecsenye, az eredeti

A legalább fél kilónyi, kicsontozott sertéstarját négy szeletre vágjuk, enyhén kiverjük, és egy éjszakára sós, borsos, fokhagymás tejbe pácoljuk. A húst pirospaprikás lisztbe forgatjuk, bő zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük. Dödöllével vagy hagymás tört krumplival kínáljuk.

2. Tökös-mákos rétes

Fél kiló főző- vagy sütőtököt meghámozunk, vékonyra darálunk, kissé sózzuk, majd kicsavarjuk. Harmad kiló mákot ledarálunk, ugyanannyi porcukorral elkeverjük. Rétestésztát készítünk, kihúzzuk, zsírral lekenjük. A tésztát egyenletesen megszórjuk a mákkal és ízlés szerint mazsolával, a felére tesszük a tököt. A rétest felcsavarjuk, olvasztott zsírral és tojással elkevert tejföllel bekenjük. Közepesen meleg sütőben megsütjük. Szeleteljük, forrón tálaljuk.

1. És a vitathatatlanul legismertebb őrségi étel: a dödölle

A krumplit kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, majd pürésítjük. Lassú tűzön lisztet adunk hozzá, egészen addig amíg bírjuk keverni. Ha kész van, húzzuk le a tűzről. Egy serpenyőbe tegyünk pár kanálnyi zsírt. Apróra vágott hagymát pirítsunk üvegesre, majd egy evőkanállal szaggassunk bele kis gombócokat a krumplipüréből. Tipp: a kanalat mártsuk zsírba, hogy a gombócok ne ragadnak össze. A gombócokat forgassuk bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra. Tegyük tepsibe és forró sütőben süssük ropogósra. Mindig frissen, forrón tálaljuk! Önálló fogásként tejföllel kínáljuk, de köretként is kitűnő, például pörköltekhez.

(forrás: alon.hu)


Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.