Big Mac, big válsag, big ár

A tervek szerint a McDonald's idén a magas alapanyag költségekre hivatkozva emeli a termékei árát. A legnagyobb drágulásra Európában számít a vállalat - irj a Franchiseportal.

Az élelmiszerárak világszerte emelkednek, amelynek köszönhetően a világ legnagyobb gyorsétterme gyengébb decemberi számokat produkált a vártnál mind Európában, mind az Egyesült Államokban. A vállalat szerint a decemberi kedvezőtlen időjárás is negatívan hatott az üzletmenetre.

A McDonald’s becslése szerint a költségek idén az Egyesült Államokban 2-2,5 százalékkal, Európában 3,5-4,5 százalékkal emelkednek 2011-ben. A McDonald’s nem akart előrejelzést adni az ázsiai piacra vonatkozóan. Az étteremlánc elsősorban marhahúst, a sertéshúst, a pékárut és a tejtermékeket, kólát, ketchupot és egyéb szószokat vásárol.

A vállalat pénzügyi igazgatója szerint óvatosak lesznek az áremeléssel, hiszen nem akarnak vásárlókat veszíteni. Arra a kérdésre, hogy Európában miért nőnek jobban az alapanyagárak, elmondta, az Egyesült Államokban az alapvető élelmiszerek ára tavaly csökkent, míg Európában az átváltási árfolyam komolyan befolyásolta a beszerzett cikkek árszínvonalát.

Az USA sokkal homogénebb, s ebből fakadóan hatékonyabb piac a beszerzendő árukat illetően – mondta a Capital Markets elemzője, Larry Miller.

A McDonald's tavaly már emelte az árakat Kínában éppen a magas élelmiszerárakra hivatkozva. Januártól pedig az Egyesült Királyságban az áfaemelés miatt nőttek az árak a lánc éttermeiben.

Európa a McDonald’s forgalmának 40 százalékát adja, míg az Egyesült Államok ebből 35 százalékban részesedik. A gyengélkedő európai gazdaság ezért komolyan rányomja bélyegét az üzletre. A McDonald’s ennek ellenére bővíti a menüpalettáját, új éttermeket nyit, hogy növelje az árbevételét. Januárban a gyorsétteremlánc 4.5 százalékos forgalombővüléssel számol.

A negyedik negyedévben a vállalat adózott eredménye 1,24 milliárd dollárra nőtt az eőző év ugyanazon időszakában regisztrált 1,22 milliárdról, az eredmény megfelel az elemzők várakozásának. A teljes nettó árbevétel – beleértve a daját éttermek forgalmát és a franchise üzletektől kapott díjat – 4 százalékkal 6,21 milliárd dollárra nőtt, meghaladva az elemzői konszenzust.

(Forrás: AFP / Világgazdaság Online / Franchiseportál)


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.