Big Mac, big válsag, big ár

A tervek szerint a McDonald's idén a magas alapanyag költségekre hivatkozva emeli a termékei árát. A legnagyobb drágulásra Európában számít a vállalat - irj a Franchiseportal.

Az élelmiszerárak világszerte emelkednek, amelynek köszönhetően a világ legnagyobb gyorsétterme gyengébb decemberi számokat produkált a vártnál mind Európában, mind az Egyesült Államokban. A vállalat szerint a decemberi kedvezőtlen időjárás is negatívan hatott az üzletmenetre.

A McDonald’s becslése szerint a költségek idén az Egyesült Államokban 2-2,5 százalékkal, Európában 3,5-4,5 százalékkal emelkednek 2011-ben. A McDonald’s nem akart előrejelzést adni az ázsiai piacra vonatkozóan. Az étteremlánc elsősorban marhahúst, a sertéshúst, a pékárut és a tejtermékeket, kólát, ketchupot és egyéb szószokat vásárol.

A vállalat pénzügyi igazgatója szerint óvatosak lesznek az áremeléssel, hiszen nem akarnak vásárlókat veszíteni. Arra a kérdésre, hogy Európában miért nőnek jobban az alapanyagárak, elmondta, az Egyesült Államokban az alapvető élelmiszerek ára tavaly csökkent, míg Európában az átváltási árfolyam komolyan befolyásolta a beszerzett cikkek árszínvonalát.

Az USA sokkal homogénebb, s ebből fakadóan hatékonyabb piac a beszerzendő árukat illetően – mondta a Capital Markets elemzője, Larry Miller.

A McDonald's tavaly már emelte az árakat Kínában éppen a magas élelmiszerárakra hivatkozva. Januártól pedig az Egyesült Királyságban az áfaemelés miatt nőttek az árak a lánc éttermeiben.

Európa a McDonald’s forgalmának 40 százalékát adja, míg az Egyesült Államok ebből 35 százalékban részesedik. A gyengélkedő európai gazdaság ezért komolyan rányomja bélyegét az üzletre. A McDonald’s ennek ellenére bővíti a menüpalettáját, új éttermeket nyit, hogy növelje az árbevételét. Januárban a gyorsétteremlánc 4.5 százalékos forgalombővüléssel számol.

A negyedik negyedévben a vállalat adózott eredménye 1,24 milliárd dollárra nőtt az eőző év ugyanazon időszakában regisztrált 1,22 milliárdról, az eredmény megfelel az elemzők várakozásának. A teljes nettó árbevétel – beleértve a daját éttermek forgalmát és a franchise üzletektől kapott díjat – 4 százalékkal 6,21 milliárd dollárra nőtt, meghaladva az elemzői konszenzust.

(Forrás: AFP / Világgazdaság Online / Franchiseportál)


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjúk könyvheti séfajánlatában

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjúk könyvheti séfajánlatában 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – hamarosan kiderül, melyik kenyér lesz a nyertes

Kovász, kreativitás, kézművesség – hamarosan kiderül, melyik kenyér lesz a nyertes 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.