Bio-kisokos: miről ismerhető fel az ökolgazdálkodásból nyert termék?

Az Unió és a magyar kormány közös törekvése, hogy minél magasabbra emeljék a mezőgazdaságon belül az ökológiai gazdálkodás arányát. Ennek megfelelően egyre több helyen kapni biogyümölcsöt, -zöldséget és ilyen jelölésű, feldolgozott élelmiszereket, népszerűségük, fogyasztásuk egyre nő. Egy almára pillantva azonban ránézésre nem lehet megmondani, hogy valóban ökológiai gazdálkodással termelték-e, miközben az ára rendszerint magasabb a vegyszeresen termeltekénél, ami akár visszaélésekre is lehetőséget adhat. A Biokontroll tájékoztatása segít eldönteni a kérdést.

Azt, hogy egy termény, például az említett alma milyen vegyszeres hatásoknak van kitéve a fejlődése során, leginkább csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni ‒ vezette fel a témát dr. Roszík Péter címzetes egyetemi docens, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A bio-, vagy más néven ökominősítés lényegében egy arról szóló tanúsítvány, hogy az illető terményt vagy feldolgozott élelmiszert sem a földeken, sem később nem kezelték egészségre ártalmas anyagokkal, és a talajból sem tudott ilyet magához venni.

A biogazdálkodás mindezek miatt munkaigényesebb és alacsonyabb termésátlagok jellemzik. Elsősorban ez az oka annak, hogy a biominősítésű termények általában drágábbak, miközben beltartalmuk is értékesebb, egészségesebb.

Ezt látva sok vásárlóban felvetődik a kétely, hogy az adott élelmet valóban ökológiai gazdálkodásban termelték, vagy a kereskedő csak ezt a látszatot keltve akar némi plusz haszonra szert tenni?


Fotó: depositphotos

Szerencsére ez a fajta visszaélés nem gyakori, másrészt könnyen kiszűrhető ‒ mutat rá a helyzetre a szakember. Minden ökogazda rendelkezik ugyanis egy minősítéssel, amit rendszeresen meg kell újítani. Ha kétségeink vannak a bio néven árult zöldség, gyümölcs, tojás vagy bármi más eredetét illetően, hogy megnyugodhassunk, csak el kell kérnünk megtekintésre a termelő minősítést igazoló okmányát, amely egyébként az interneten, akár egy okostelefonnal is megkereshető. Az előrecsomagolt élelmiszereken jogszabályban rögzített módon kell jelölni az élelmiszer ökológiai eredetét, amelynek része az EU biologó ‒ zöld levél a csillagokkal ‒ és az ellenőrző szervezet kódszáma, amelynek első két betűje utal az ellenőrző szervezet országára, a Biokontroll ez például HU-ÖKO-01.

Elvben persze előfordulhat, hogy valaki biotermelő, és „hozzácsap” a terményeihez más forrásból származókat is, de ez nagyon valószínűtlen. Egy gazda évekig dolgozik azért, hogy át tudjon állni ökológiai gazdálkodásra. Aki erre ennyi időt, energiát áldoz, az egyrészt hisz abban, amit csinál, másrészt büszke arra, amit elért, a tudásra, ami ehhez kell.

Nagyon valószínűtlen, hogy évek munkáját, a saját elért eredményeit veszélyeztetné néhány kiló idegen származású terményért.

Ráadásul a Biokontroll munkatársai bármikor, a piacokon is ellenőrizhetik az árut, aminek során az analitikai vizsgálathoz nagy gyakoriságú mintát vesznek belőle, tehát a gazdálkodó az egész addigi munkásságát, az elért minősítését kockáztatná egy ilyen lépéssel. Súlyos szabálytalanság esetén ‒ és a fenti csalás mindenképp az ‒ ugyanis a termelő kiesik az ökológiai gazdálkodás támogatásából, sőt visszafizetési kötelezettsége keletkezhet. Így a szigorú ellenőrzés és a visszaélésekre kedvezőtlen környezet is garantálja, hogy a bio tényleg bio.

Mindezek fényében arra biztatjuk a vásárlókat, hogy ha kétségei vannak, akkor nézzék meg az adatbázisban, vagy bátran kérjék el a termelő vagy a termény biominősítéséről szóló, egyébként nehezen hamisítható okmányt. Ha az árus rendelkezik ilyennel, vagy megtaláljuk az online felületen akkor lényegében biztos, hogy valódi biotermékről van szó ‒ mutatott rá Roszík Péter.


Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.
Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.