Biztonságosak-e az útmentén árult gyümölcsök és zöldségek?

Nyáron mindig megnő a forgalmas közutak mellett a zöldséget és gyümölcsöt árusítók száma. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) most megnézte, hogy mekkora az autóforgalomból adódó, egészségre káros anyagokkal való szennyeződés kockázata. Az eredmények megnyugtatóak, a laboratóriumi vizsgálatok alapján a termékek nem vagy alig tartalmaztak nehézfémeket vagy aromás szénhidrogéneket, így fogyasztásuk nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot.

A NÉBIH ellenőrei a mintákat három, nagyforgalmú út és forgalmi csomópont közvetlen közelében lévő árusítóhelyen vették. Elsősorban olyan termékeket mintáztak, amelyek tömegükhöz képest nagy felületűek (pl. paprika), könnyen megtapadhat rajtuk a szennyeződés vagy a por (pl. szamóca), vagy a szezonális termékek miatt kevesebb fogy belőlük (pl. alma), ezért tovább vannak kitéve a lehetséges szennyező hatásoknak.

A laboratóriumban minden mintát mosás nélkül és megmosva is megvizsgáltak a szakemberek, hogy megnézzék, az esetleges szennyeződések mosással eltávolíthatók, vagy sem. A járműforgalomból származó szennyezőanyagok egyrészt jellemzően nehézfémek pl. kadmium, cink, réz, ólom stb. (bár utóbbi az ólommentes üzemanyagok bevezetése óta már kevésbé jellemző), amelyek az elégetett üzemanyagból, valamint az alkatrészek és gumiabroncsok kopása során kerülnek a levegőbe és ülepednek le a környezetben. Emellett előfordulhatnak policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) is, amelyek szintén az üzemanyagok égése során keletkeznek és kis mennyiségben is rendkívül károsak az élő szervezetekre.

A három helyen vett összesen hat minta vizsgálata során bebizonyosodott, hogy a termékek nem vagy csak kis mértékben tartalmaztak kimutatható mennyiségben nehézfémeket, valamint PAH-ot. A mosatlan és megmosott minták eredményei között nem volt kimutatható szignifikáns különbség. Az eredményének tehát azt mutatják, hogy az ilyen körülmények között végzett árusítás során nem növekszik a káros anyagok szervezetbe jutásának kockázata. Ennek ellenére a zöldségek és gyümölcsök fogyasztás előtti megmosása – az egyéb élelmiszerbiztonsági kockázatok kivédése miatt – változatlanul javasolt!

Forrás: Vendég & Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.