Bor-Barangolás a mecseknádasdi pincesorokon

Idén is megrendezik a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót szeptember 23-án.

A helyi borosgazdák összefogásából, illetve a Pécs-Mecseki Borút Egyesület támogatásával egy remek borturisztikai eseménnyel gazdagodott nem csak a falu, hanem a Pécsi Borvidék rendezvénynaptára is néhány évvel ezelőtt. 

A Bor-Barangoló megnyitja Mecseknádasdot és annak pincesorait

Már-már Mecseknádasdi hagyomány, hogy szeptemberben nem csak a pinceajtók nyílnak a településre érkező látogatók számára, hanem a pincesorok is. A 300 éves szőlőtermesztési és borkészítési hagyományokra építkezve álmodtak meg Mecseknádasdon egy olyan őszi rendezvényt, melynek során nem csak egy pincesoron lehet bort kóstolni, hanem a négy pincesoron elterülő kis pincék és nagyobb családi pincészetek zsűrizett borait mutatják be a közönségnek. Mecseknádasd gyönyörű és a mai napig rejtett értékei vannak, melyekre minden látogató rácsodálkozik, aki a barangolás során végigjárja a pincesorokat. Szerintünk lenyűgöző nem csak a falu kiváló és széles borkínálata, hanem maga a panoráma kilátás, melyet szívesen mutatunk meg a hozzánk érkezőknek – mesélte el Hetényi János, a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke.

Pincéről pincére

Mecseknádasd egy kis kincsesláda, tehát érdemes lesz barangolni, kirándulni, miközben pincesorról pincesorra haladunk. S hogy miért egyedi a rendezvény? Egyrészt, a szervezők nagy hangsúlyt helyeznek a minőségre, így csak olyan bor kerülhet a látogatók poharaiba, melyet előtte az egyesület a zsűrizése során is jóváhagyott. Minden pincénél összehangolva, 3-3 bor kóstolható majd, mellyel igen széles kínálattal kecsegtet az esemény. Másrészt, a szervezők szakmai (helyi borászok vezette) idegenvezetést is biztosítanak azoknak, akik többet szeretnének megtudni a borokról és Mecseknádasdól. Mindezzel a falusi turizmus lényegét próbálják erősíteni, tehát a közvetlen és vendégszerető hangulatot.

Számokban

1 falu – 4 pincesor – 14 nyitott pince – 42 tétel bor – 1 jegy

Az előre zsűrizett kiváló (új)borokat egy jegy ellenében kóstolhatják végig a borkedvelők. Ezek között jellemzően fehér- és kékszőlő fajtákat találunk (Cserszegi fűszeres, Zenit, Irsai Olivér, Chardonnay, Merlot, Kékfrankos). De kínálunk ropogós gyümölcsös rosét és a svábokra oly jellemző sillert is; ahogyan jelen lesz a prémium, grúz származású Saperavi is. Célunk, hogy a látogatók többsége végig járja az előre kijelölt „borutat", s minden pincénél kóstolhasson helyi különlegességeket – tudtuk meg a szervezőktől.

A borok mellé nem csak borkorcsolya jár

A szervezők a napközbeni boros rendezvényen kívül, a Hetényi Családi Pincészet és Birtokra hívják az érdeklődőket az esti órákban, ahol vacsorázási lehetőség és egyéb kulturális programok is lesznek. A vacsora mellé nem csak kellemes jazz zene szól majd, hanem stand up fellépés is. A humor kedvelőt a TV-ből is ismert Showder klub sztárja, Orosz Gyuri humorista önálló műsora várja a pincészet borkápolnájában.

Nyitott pincék és pincesorok:

Trieb-pincesor: Garai Pince, Schraub Pince, Lovagpince: Wekler Családi Pincészet

Schlawaker Grund: Hudák Weingarten, Keszler Pince, Gungl's Weinkeller | Makk és Fiai Pince, Arnold Pince, Makk Pince, Rauschenberger Pince

Czehmanns Grund: Schum Pince (2), Sós Pince

Rékavölgyi-pincesor: Hetényi Családi Pincészet és Birtok

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.