Bor-Barangolás a mecseknádasdi pincesorokon

Idén is megrendezik a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót szeptember 23-án.

A helyi borosgazdák összefogásából, illetve a Pécs-Mecseki Borút Egyesület támogatásával egy remek borturisztikai eseménnyel gazdagodott nem csak a falu, hanem a Pécsi Borvidék rendezvénynaptára is néhány évvel ezelőtt. 

A Bor-Barangoló megnyitja Mecseknádasdot és annak pincesorait

Már-már Mecseknádasdi hagyomány, hogy szeptemberben nem csak a pinceajtók nyílnak a településre érkező látogatók számára, hanem a pincesorok is. A 300 éves szőlőtermesztési és borkészítési hagyományokra építkezve álmodtak meg Mecseknádasdon egy olyan őszi rendezvényt, melynek során nem csak egy pincesoron lehet bort kóstolni, hanem a négy pincesoron elterülő kis pincék és nagyobb családi pincészetek zsűrizett borait mutatják be a közönségnek. Mecseknádasd gyönyörű és a mai napig rejtett értékei vannak, melyekre minden látogató rácsodálkozik, aki a barangolás során végigjárja a pincesorokat. Szerintünk lenyűgöző nem csak a falu kiváló és széles borkínálata, hanem maga a panoráma kilátás, melyet szívesen mutatunk meg a hozzánk érkezőknek – mesélte el Hetényi János, a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke.

Pincéről pincére

Mecseknádasd egy kis kincsesláda, tehát érdemes lesz barangolni, kirándulni, miközben pincesorról pincesorra haladunk. S hogy miért egyedi a rendezvény? Egyrészt, a szervezők nagy hangsúlyt helyeznek a minőségre, így csak olyan bor kerülhet a látogatók poharaiba, melyet előtte az egyesület a zsűrizése során is jóváhagyott. Minden pincénél összehangolva, 3-3 bor kóstolható majd, mellyel igen széles kínálattal kecsegtet az esemény. Másrészt, a szervezők szakmai (helyi borászok vezette) idegenvezetést is biztosítanak azoknak, akik többet szeretnének megtudni a borokról és Mecseknádasdól. Mindezzel a falusi turizmus lényegét próbálják erősíteni, tehát a közvetlen és vendégszerető hangulatot.

Számokban

1 falu – 4 pincesor – 14 nyitott pince – 42 tétel bor – 1 jegy

Az előre zsűrizett kiváló (új)borokat egy jegy ellenében kóstolhatják végig a borkedvelők. Ezek között jellemzően fehér- és kékszőlő fajtákat találunk (Cserszegi fűszeres, Zenit, Irsai Olivér, Chardonnay, Merlot, Kékfrankos). De kínálunk ropogós gyümölcsös rosét és a svábokra oly jellemző sillert is; ahogyan jelen lesz a prémium, grúz származású Saperavi is. Célunk, hogy a látogatók többsége végig járja az előre kijelölt „borutat", s minden pincénél kóstolhasson helyi különlegességeket – tudtuk meg a szervezőktől.

A borok mellé nem csak borkorcsolya jár

A szervezők a napközbeni boros rendezvényen kívül, a Hetényi Családi Pincészet és Birtokra hívják az érdeklődőket az esti órákban, ahol vacsorázási lehetőség és egyéb kulturális programok is lesznek. A vacsora mellé nem csak kellemes jazz zene szól majd, hanem stand up fellépés is. A humor kedvelőt a TV-ből is ismert Showder klub sztárja, Orosz Gyuri humorista önálló műsora várja a pincészet borkápolnájában.

Nyitott pincék és pincesorok:

Trieb-pincesor: Garai Pince, Schraub Pince, Lovagpince: Wekler Családi Pincészet

Schlawaker Grund: Hudák Weingarten, Keszler Pince, Gungl's Weinkeller | Makk és Fiai Pince, Arnold Pince, Makk Pince, Rauschenberger Pince

Czehmanns Grund: Schum Pince (2), Sós Pince

Rékavölgyi-pincesor: Hetényi Családi Pincészet és Birtok

 


Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.