Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

A turisztikai szektor sikeres, nemzetgazdasági hozzájárulása közvetlen és közvetett módon meghaladja a 13 százalékot, amiben a Balaton-régiónak kiemelkedő szerepe van, mondta a nemzetgazdasági miniszter a Balaton Wines Visitor Center ünnepélyes megnyitóján csütörtökön Balatonszőlősön.

Nagy Márton elmondta,

tavaly 3,2 millió vendég látogatott el a Balatonhoz, 7,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A vendégéjszakák száma 9,1 millió volt, 4 százalékkal emelkedett. A szálláshelyek éves bevétele 200 milliárd forintra nőtt, ami 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az idei év eddigi eredményei kapcsán a miniszter hozzátette,

az év első négy hónapjában a Balaton már több mint félmillió, 542 ezer vendéget fogadott, ami 8 százalékkal több, mint a tavalyi hasonló időszak adata.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Balaton Wines Visitor Center ünnepélyes megnyitóján Balatonszőlősön
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Balaton Wines Visitor Center ünnepélyes megnyitóján Balatonszőlősön
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Hozzátette, egyre erősebb a régióban a külföldi vendégek jelenléte, nő a fizetőképes kereslet.

Nem véletlen, hogy megjelentek az ötcsillagos szállodák, és az olyan éttermek, amelyek nemzetközi szintű porondra helyezik a Balatont

- mondta.

A miniszter kiemelte, hogy több mint 70 borász csatlakozott már a Balaton vonzerejét tovább növelő új turisztikai attrakcióhoz. A balatoni borokat bemutató látogatóközpontot egy országos szinten is jelentős, innovatív kezdeményezésnek nevezte, amely egyszerre ötvözi a minőségi borturizmust, a gasztronómiát és az élményalapú vendéglátást.

Nagy Márton a legfontosabb és legnagyobb feladatnak nevezte a palackos borok eladásának növelését.

Tavaly rekord mennyiségű, 1,4 millió hektoliter bort exportált Magyarország, de ezt kétharmadrészt folyóborként, vagyis nem palackos formában tette. Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány természetesen minden segítséget megad

- hangsúlyozta.

Megköszönte a Balaton Wines Visitor Center megálmodóinak, és megvalósítóinak – Forrai Miklósnak és Forrai Kovács Krisztinának, a balatonszőlősi Casa Christa alapítóinak –, hogy évtizedek óta dolgoznak a hazai turizmus és a gasztronómia élvonalában, és most egy újabb, példa értékű lépést tettek, ami összekapcsolja a balatoni borászokat.

A most megnyílt, balatonszőlősi Balaton Wines Visitor Center egy magyar borokkal bélelt részlete
A most megnyílt, balatonszőlősi Balaton Wines Visitor Center egy magyar borokkal bélelt részlete
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Forrai Kovács Krisztina az MTI-nek elmondta, hogy

a balatoni borokat egy helyen bemutató látogatóközpontot önerőből valósították meg, szakmai támogatókkal. Az épületet egy vendégházzal együtt már korábban bérelték, és tavaly év végén nyílt rá lehetőségük, hogy meg is vásárolják.

A balatoni borászok, akiknek számát 100-120-ra becsülik, nagyon lelkesen viszonyultak az új lehetőséghez, és napokon belül, gyorsan reagáltak.

Eddig 75-en csatlakoztak az új kezdeményezéshez, és további csatlakozókra is számítanak

- mondta a szervező.

Mint a megnyitóünnepségen elhangzott, az új, egész évben nyitva tartó látogatóközpont a balatoni borrégió teljes kínálatát mutatja be egy helyszínen. Több nyelven kínál programokat, így a külföldi látogatók számára is elérhetővé teszi a balatoni borkultúrát. A térség borászainak összefogásával olyan hiánypótló funkciókat lát el, mint a vezetett borkóstolók, sommelierképzések, szakmai workshopok, borvásárlási lehetőségek, a helyi gasztronómiai szereplők és termelők bevonásával.


Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.