Borba rejtve terítették a kábítószert Európában

Egy európai bűnszervezet egy tartálykocsi konténerében, borba süllyesztve juttatta át Spanyolországból Olaszországba az értékesíteni kívánt kábítószereket.

Bármennyire is illegális, a kábítószer-kereskedelem igencsak jövedelmező „üzletág”, és az innovatív drogcsempészek nem győznek újabbnál újabb módszereket kidolgozni, hogy a hatóságok figyelmét kijátsszák. Az egyik legelterjedtebb trükk, hogy valamilyen „fedőáru” alá megpróbálják elrejteni a pszichoaktív szereket, és például a hagymakarikáktól kezdve a kukoricapelyhen keresztül a sárgarépáig nem igazán létezik szilárd élelmiszer, amelyet mostanáig a kábítószer-szállítmányokhoz ne próbáltak volna takaróközegként felhasználni.

Ugyan ez a megoldás régebben vélhetőleg hatékonyan működött, a hatóságokat ma már egyre nehezebb megvezetni vele. Európai csempészek egy csoportja nemrég felismerte ezt a tendenciát, és elhatározta, hogy egy hasonló ám mégis új technikával is elkezd kísérletezgetni a sikerhez.

A találékony banda újítása az volt, hogy a kábítószerek, méghozzá konkrétan a hasis és a kokain elrejtéséhez „szárazáruk” mellett bort is alkalmaztak.

A gyakorlat szerint egy tartálykocsiban havi egy kábítószerszállítmányt juttattak el szeszes italba süllyesztve Spanyolországból különböző olaszországi desztinációkhoz. Az „anyag” természetesen nem érintkezett közvetlenül a borral, hanem az italon belül hermetikusan elzárt, koporsószerű fémládába tömve vészelte át a fuvarokat. Ez a technika már csak azért praktikusnak ígérkezett, mert ilyen módon állítólag a drog szagát tökéletesen semlegesíteni lehet.

A meglehetősen kreatív megoldásban rejlő potenciált végül is nem sikerült maradéktalanul kiaknázni, egy nagyszabású akció keretében ugyanis az olasz hatóságok a bűnszervezet 19 tagját pár nappal ezelőtt letartóztatták.

Forrás: Food & Wine / Store Insider


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.