Borba rejtve terítették a kábítószert Európában

Egy európai bűnszervezet egy tartálykocsi konténerében, borba süllyesztve juttatta át Spanyolországból Olaszországba az értékesíteni kívánt kábítószereket.

Bármennyire is illegális, a kábítószer-kereskedelem igencsak jövedelmező „üzletág”, és az innovatív drogcsempészek nem győznek újabbnál újabb módszereket kidolgozni, hogy a hatóságok figyelmét kijátsszák. Az egyik legelterjedtebb trükk, hogy valamilyen „fedőáru” alá megpróbálják elrejteni a pszichoaktív szereket, és például a hagymakarikáktól kezdve a kukoricapelyhen keresztül a sárgarépáig nem igazán létezik szilárd élelmiszer, amelyet mostanáig a kábítószer-szállítmányokhoz ne próbáltak volna takaróközegként felhasználni.

Ugyan ez a megoldás régebben vélhetőleg hatékonyan működött, a hatóságokat ma már egyre nehezebb megvezetni vele. Európai csempészek egy csoportja nemrég felismerte ezt a tendenciát, és elhatározta, hogy egy hasonló ám mégis új technikával is elkezd kísérletezgetni a sikerhez.

A találékony banda újítása az volt, hogy a kábítószerek, méghozzá konkrétan a hasis és a kokain elrejtéséhez „szárazáruk” mellett bort is alkalmaztak.

A gyakorlat szerint egy tartálykocsiban havi egy kábítószerszállítmányt juttattak el szeszes italba süllyesztve Spanyolországból különböző olaszországi desztinációkhoz. Az „anyag” természetesen nem érintkezett közvetlenül a borral, hanem az italon belül hermetikusan elzárt, koporsószerű fémládába tömve vészelte át a fuvarokat. Ez a technika már csak azért praktikusnak ígérkezett, mert ilyen módon állítólag a drog szagát tökéletesen semlegesíteni lehet.

A meglehetősen kreatív megoldásban rejlő potenciált végül is nem sikerült maradéktalanul kiaknázni, egy nagyszabású akció keretében ugyanis az olasz hatóságok a bűnszervezet 19 tagját pár nappal ezelőtt letartóztatták.

Forrás: Food & Wine / Store Insider


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.