Borkiválóságok Könyve: megjelent a vörösboros kötet

Száznyolcvanöt tétel került be a Borkiválóságok Könyve 2015-ös vörösboros kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának keretében megjelent kiadványban idén is a szekszárdi és villányi vörösborok szerepeltek a legjobban.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kötet hétfői budapesti bemutatóján elmondta: a 321 nevezett tételből a szakmai bizottság 185-öt választott be a kiadványba: 140 bort három csillaggal, 42 tételt négy csillaggal, 3 vörösbor-kiválóságot pedig öt csillaggal értékeltek.

"Elmondható, hogy a magyar vörösborok évről évre jobbak, és egyre szebb mezőnyt sikerül összeválogatni" - értékelt.

Fazekas Sándor az MTI kérdésére elmondta: a 2000 példányban kiadott kötetet megrendelhető lesz az interneten és a minisztériumban is.

Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Borkiválóságok Könyve sorozatban korábban már négy kötet jelent meg, és rövidesen jönnek a további kötetek.

Új frontot nyitnak

A tárca most az internetes nyitást tervezi. Már ebben a könyvben is QR kódokat helyeztek el, melyek segítségével még több információ tudható meg az egyes borokról, de az a cél, hogy a kötet tartalma online is hozzáférhető legyen - árulta el az államtitkár.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke közölte: a nevezett tételek bírálata két fordulóban zajlott, az első napi, több szintes "szétlövés" után következett a második körbe jutott 185 tétel régiók szerinti végigkóstolása.

Elmondása szerint a Pannon Borrégió gyűjtötte a legtöbb csillagot, a három ötcsillagos tétel is mind innen került ki: a szekszárdi Vesztergombi Pincészet 2012-es Turul Cuvée-je, a szekszárdi Fekete Borpince 2011-es Mókamester házasítása és a villányi Wassmann Pince 2012-es Cabernet Franc-ja.

A Balaton Borrégió szerepelt a második legjobban, onnan a balatonboglári Ikon Pincészet 2011-es Királyok 1199 elnevezésű házasítása, valamint a badacsonyi 2HA Pincészet 2012-es Tabunellója is nagyon közel jártak az öt csillaghoz.

Sok jó értékelést gyűjtött be a Felső-Pannon és a Felső-Magyarország Borrégió is, de a Duna Borrégióból és a határon túlról is több szép tétel érkezett - számolt be Horkay András, aki a soproni Lővér Pince 2011-es Shirazát, az egri Gróf Buttler Borászat 2012-es Kékfrankosát és a felvidéki Muzsláról a Bott Frigyes Pincészet 2013-as Kékfrankosát emelte ki.

Törekvések

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a Nemzeti Borkiválóság Program célja, hogy értékeink bemutatása mellett a kulturált borfogyasztást is népszerűsítse.

A program során kiválasztott borokat Magyarországon több mint 50 szakmai rendezvényen, külföldön pedig három kontinens 11 programján, többek között Németországban, az Egyesült Államokban, Kínában és Olaszországban mutatták be; most éppen a londoni Wine Fair közönsége ismerkedhet a magyar borkiválóságokkal - közölte a miniszter.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.