Borkiválóságok Könyve: megjelent a vörösboros kötet

Száznyolcvanöt tétel került be a Borkiválóságok Könyve 2015-ös vörösboros kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának keretében megjelent kiadványban idén is a szekszárdi és villányi vörösborok szerepeltek a legjobban.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kötet hétfői budapesti bemutatóján elmondta: a 321 nevezett tételből a szakmai bizottság 185-öt választott be a kiadványba: 140 bort három csillaggal, 42 tételt négy csillaggal, 3 vörösbor-kiválóságot pedig öt csillaggal értékeltek.

"Elmondható, hogy a magyar vörösborok évről évre jobbak, és egyre szebb mezőnyt sikerül összeválogatni" - értékelt.

Fazekas Sándor az MTI kérdésére elmondta: a 2000 példányban kiadott kötetet megrendelhető lesz az interneten és a minisztériumban is.

Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Borkiválóságok Könyve sorozatban korábban már négy kötet jelent meg, és rövidesen jönnek a további kötetek.

Új frontot nyitnak

A tárca most az internetes nyitást tervezi. Már ebben a könyvben is QR kódokat helyeztek el, melyek segítségével még több információ tudható meg az egyes borokról, de az a cél, hogy a kötet tartalma online is hozzáférhető legyen - árulta el az államtitkár.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke közölte: a nevezett tételek bírálata két fordulóban zajlott, az első napi, több szintes "szétlövés" után következett a második körbe jutott 185 tétel régiók szerinti végigkóstolása.

Elmondása szerint a Pannon Borrégió gyűjtötte a legtöbb csillagot, a három ötcsillagos tétel is mind innen került ki: a szekszárdi Vesztergombi Pincészet 2012-es Turul Cuvée-je, a szekszárdi Fekete Borpince 2011-es Mókamester házasítása és a villányi Wassmann Pince 2012-es Cabernet Franc-ja.

A Balaton Borrégió szerepelt a második legjobban, onnan a balatonboglári Ikon Pincészet 2011-es Királyok 1199 elnevezésű házasítása, valamint a badacsonyi 2HA Pincészet 2012-es Tabunellója is nagyon közel jártak az öt csillaghoz.

Sok jó értékelést gyűjtött be a Felső-Pannon és a Felső-Magyarország Borrégió is, de a Duna Borrégióból és a határon túlról is több szép tétel érkezett - számolt be Horkay András, aki a soproni Lővér Pince 2011-es Shirazát, az egri Gróf Buttler Borászat 2012-es Kékfrankosát és a felvidéki Muzsláról a Bott Frigyes Pincészet 2013-as Kékfrankosát emelte ki.

Törekvések

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a Nemzeti Borkiválóság Program célja, hogy értékeink bemutatása mellett a kulturált borfogyasztást is népszerűsítse.

A program során kiválasztott borokat Magyarországon több mint 50 szakmai rendezvényen, külföldön pedig három kontinens 11 programján, többek között Németországban, az Egyesült Államokban, Kínában és Olaszországban mutatták be; most éppen a londoni Wine Fair közönsége ismerkedhet a magyar borkiválóságokkal - közölte a miniszter.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.