Bronzérmes lett a hazai csapat

Meleg- és hidegkonyhai ételeiért, munkáiért egyaránt bronzérmet érdemelt ki a zsűritől a magyar nemzeti szakács- és cukrászválogatott a Luxemburgi Nagyhercegség fővárosában, Luxembourgban november 22-26. között zajló gasztronómiai világbajnokságon.

A világverseny minden negyedik évben kerül megrendezésre, ahol ezúttal 57 nemzet közel 1600 egyéni és csapat versenyzője mutatta be tudását. Az esemény és a szervezők nagy múltra tekinthetnek vissza, hiszen az első versenyt több mint 4 évtizede hívták életre. A verseny során részt vesznek nemzeti szakács-cukrász, nemzeti katonai, nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni versenyzők.

A gasztronómiai verseny nem önálló rendezvény, hanem a nagysikerű Expogast szakkiállítás része, amely napjainkra olyan eseménnyé nőtte ki magát, ahol közel 45 000 látogató fordul meg az 5 nap során a világ minden részéről Japántól Kanadáig, Dél- Afrikától Norvégiáig.

Versenymunkájuk során a csapatnak el kellett készítenie egy összetett, több feladatsorozatból álló hidegkonyhás díszasztalt; majd pedig a másik napon, élő munka során, egy háromfogásos fine dining menüt 105 főre, melyet a világ minden tájáról érkező vendégek kóstolnak meg a nemzetek éttermében. Minden nap 6 nemzeti és 3 nemzeti junior csapat mutatta be melegkonyhás menüjét. A magyar csapat rögtön az első napon készítette el a 3 fogásos ételsorát, még pedig olyan országok mellett, mint USA, Anglia, Wales, Spanyolország és Románia.

 A nemzeti válogatott számos hungarikumot is tartalmazó menüje a következő volt:

ELŐÉTEL

Vadvízi fogasfilé marinírozott lazaccal, fűszernövényekkel ékesített savanyú daikonretek "szőnyeggel" borítva, citrusokkal aromatizált "rizottó" krokettel Tigris garnéla mousseline rákmártással, pagodakarfiol terrine, sült kelvirág habbal.

FŐÉTEL

Mangalica szűz füstölt libamájas és rókagombás"nercben" sütve, makói hagyma variációval Malac pofa és fül "sajt" pecsenyelével, naranccsal glasszírozott karottával Véreshurka Royale wasabis zöldalma géllel, pirított polentával.

DESSZERT

Tésztafánk tonkababos étcsokoládé mousse-szal töltve Akácmézes krém zselé, málna textúrákkal, pisztácia szivaccsal Málna sorbet erdeigyümölcs salátával Vargabéles vanília habbal, Tokaji Aszus tápiókagyöngyökkel.

A nemzeti szakács- és cukrász válogatott hidegkonyhai készítményeit a meleg konyhaihoz hasonlóan bronzéremmel díjazták kedden este a luxembourgi világbajnokságon.

 Krivács András az MNGSz elnöke a helyszínen röviden értékelte a magyar csapatok szereplését. Elmondta, hogy a melegkonyhai feladat egy kiélezett, nagyon erős verseny volt. Felkészülten érkeztek ki együtteseink, és a többi ország eredményeinek ismeretében is kijelenthető, hogy jól szerepeltek a világversenyen. A hidegkonyhai feladatban stílus- és szemléletváltást várt el a zsűri már a két évvel ezelőtti, erfurti olimpiához képest is. Az életszerűséget, a valóságban is így elkészíthető, tálalható ételeket, a letisztult formákat, az asztal egészének világos koncepcióját kiemelten értékelték. Az sem mellékes, hogy az erfurti 47-tel szemben 56 nemzet indulóival vettük fel a versenyt.

Forrás: Vendég & Hotel


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.