Brutális méretű szőlőlopás a Balaton-felvidéken

Gyukli Krisztián borász birtokáról egy tonnányi, különleges ízhatású bort eredményező, töppedt olaszrizling szőlőt loptak el, amelyet eredetileg a normál szüreti idő után két hónappal később terveztek betakarítani. A gondosan nevelt és hálóval védett szőlőfürtök a hét elején tűntek el, és a borászok szerint az eltulajdonításukat alaposan megtervezték.

Gyukli elmondása szerint minden héten kijártak ellenőrizni a fürtöket és múlt héten döntöttek úgy, hogy elérkezett a szüret ideje.

„Minden héten kijöttünk édesapámmal, kontrolláltuk az ültetvény és a szőlőfürtök egészségi állapotát. Mivel nagyon szépnek találtuk már a szőlőt, eldöntöttük, hogy hétfőn leszüreteljük” – nyilatkozta Gyukli Krisztián az atv-nek.

Azonban a védőháló eltávolítása közben arra lettek figyelmesek, hogy a fürtöknek nyoma veszett, valaki az elmúlt napokban elvitte az egész termést. A borász megdöbbenésének adott hangot, hozzátéve, hogy három évvel ezelőtt is hasonló helyzetbe kerültek, bár akkor csak a termés egy részét lopták el.


Fotó: Gyukli Pince Facebook oldala

A borászokat többmilliós kár érte. Sajnos nem tudni, miként tűnhettek el a fürtök, de abban biztosak, hogy a tonnányi mennyiség ellopását alaposan és előre kitervelten hajtották végre a tolvajok. A borász úgy véli, hogy a lopást szakember készíthette elő, mivel ekkora mennyiségű szőlőt csak az szerez meg, aki maga is jártas a szőlő- és borkészítés terén. Az eset rávilágít arra, hogy a szőlőbirtokok védelme egyre nagyobb kihívást jelent a Balaton-felvidéken.

„Egész évben dolgoztunk ezen, és most mindennek nyoma veszett. A tolvajok profi módon jártak el, nincsenek autónyomok, cipőnyomok, vagy ujjlenyomatok, így a rendőrségi nyomozás is nehezített helyzetben van”

– számolt be a borász, aki azonnal feljelentést tett, de nem táplál sok reményt a tettesek kézre

kerítésére.

 

A Gyukli Pincészet a balatonfüredi borászatuk közelében található 5 hektárnyi ültetvényeinken 100 százalék ökológiai szőlőművelést folytat, és a Balaton-felvidék egyik elismert családi borászata. Főleg olaszrizling és más karakteres helyi fajtákat termelnek, chardonnay és a szürkebarát, de kínálatukban megtalálható a könnyű nyári illatos szomjoltó gyöngyözőbor, a termőhelyet bemutató tartalmas fehérbor vagy akár a barrique hordóban érlelt komplex vörösbor is.

Nagy hangsúlyt fektetnek a természetközeli, fenntartható borászkodásra. Gyukli Krisztián, a borászat vezetője és egyben borásza, régóta foglalkozik környezetbarát technológiák alkalmazásával, és a biodinamikus gazdálkodás elvei szerint dolgoznak.

 

 


Egy teljes liba felhasználásának fortélyai

Egy teljes liba felhasználásának fortélyai  

Márton-napi hagyományok és fenntartható főzés Nagy Szabolcs séf iránymutatásával.
Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg

Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg 

A Jammertal Borbirtok nem csak magát helyezte fel az elit vörösborok világtérképére, hanem a Villányi borvidék terroirját is – erről is beszélgetünk Varjas Sarolta Judittal, a Borbirtok alapító-társtulajdonosával.
Gundel-díjátadó, örömfőzéssel kísérve a Városligetben

Gundel-díjátadó, örömfőzéssel kísérve a Városligetben 

Az immár 12. alkalommal odaítélt Gundel-díjat ismét méltó körülmények közt, a városligeti Gundel Étterem történelmi hűséggel berendezett nagytermében adták át a hazai gasztronómia kíválóságainak.
Javában tart az EuroSkills 2025 válogató

Javában tart az EuroSkills 2025 válogató 

A válogató utolsó fordulójára a szakácsok esetében október 29-én 2024. október 29-én, míg a pincéreknél október 30-án kerül sor.
Amazonas gasztronómiája is kóstolható Budapest szívében

Amazonas gasztronómiája is kóstolható Budapest szívében 

A Nikkei konyha a japán és perui gasztronómia egyedülálló fúziója, amelyet a Peruba vándorolt japánoknak köszönhet a világ.
Válságban az ír kocsmák

Válságban az ír kocsmák 

Tavaly óta több mint hatszáz étterem és pub zárt be Írországban.
Teltház a Nivegy-völgyi Borpikniken

Teltház a Nivegy-völgyi Borpikniken 

A kétszáz főben maximalizált rendezvényre már elővételben elfogytak a belépőjegyek.
Eldőlhet a Vár-béli patinás cukrászdák sorsa

Eldőlhet a Vár-béli patinás cukrászdák sorsa 

 A Ruszwurm és a Korona Cukrászda helyzetének rendezése visszafordíthatatlan, azonban az új polgármester két lehetséges megoldást ajánlott.
Az erdő csirkéje lesz 2025-ben az év gombája

Az erdő csirkéje lesz 2025-ben az év gombája 

Az internetes szavazás eredményeként jövőre az Év Gombája a kevéssé ismert sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) lesz, amely sokféleképpen felhasználható.
Indul a magyar csapat a szingapúri világdöntőre

Indul a magyar csapat a szingapúri világdöntőre 

A versenyen a világ legjobb szakácsai találkoznak.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.