Budapesten tanácskoznak a gabonáról

A kenyérgabonafélékről, ezen belül az emberiség táplálkozásában kiemelt helyen szereplő búza nemesítésének lehetséges fejlesztési irányairól rendeztek nemzetközi konferenciát Budapesten. A hétfőn kezdődött, szerdáig tartó fórumon több mint 70 előadás és poszter segítségével értékelték a kenyérgabona jelentőségét.   

A gabonafélék évezredek óta az egyik alapvető élelmiszerforrása az emberiségnek. A gabonák kedvező termesztési tulajdonságok mellett képesek biztosítani a legfontosabb tápanyagokat, fehérjéket, szénhidrátokat, savakat, rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat az emberi és az állati szervezetek számára. A kenyér és a kenyérfélék a leggyakrabban fogyasztott tápláló élelmiszer a világon, számos nemzet kultúrájának részévé vált.

A gabonatudósok 1915-ben keltették életre az ágazat egyik legjelentősebb szervezetét, az AACC Internationalt. E szervezet mai legnagyobb tagszervezete a Cereals&Europe rendezésében tartottak szakmai konferenciát a másik nagy szakmai szervezet, a Nemzetközi Gabonatudományi és Technológiai Szövetség alapításának 60. évfordulója alkalmából. Magyarországon a Budapesti Műszaki Egyetemen működő, jogelődökkel együtt a 95 éves Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszéken alapításától fogva szerepel a tudományos kutatásban a gabona.

Az AACC International centenáriumi évében a tudósok kiemelten vették górcső alá a búzanemesítés, termesztés, feldolgozás, termék-előállítás és a táplálkozási érték javítása területén tapasztalható folyamatokat, a fejlődési lehetőségek megvitatását. A budapesti konferenciát megnyitó Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár utalt rá, hogy a magyarországi gabonakutatás jelentős szerepet tölt be a termékminőség fejlesztésében, a népesség táplálásában. Magyarország gabonatermesztői és malomipari hagyományait és eredményeit világszerte elismerik, tisztelet övezi a hazai gabona-kémiai kutatások tapasztalatait.

A budapesti fórum első napján Jean Delcour professzor, az AACC International elnöke, Michaela Pichler, az ICC főtitkára, Eleonora Dupouy, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) fogyasztóvédelemért és az élelmiszerbiztonságért felelős tisztviselője és Peter Shewry professzor többek között értékelte a gabona jelentőségét, és vázolták a jövő évtizedek valószínűsíthető élelmezési kihívásait, közte a 60 százalékos arányt képviselő gabonáét.

Az előadók egyetértettek abban, a jövő egyik legnagyobb kihívása a tápértéknövelés, a megtermett termés védelme, minőségének a javítása, az élelmiszer-biztonsági kockázatok csökkentése lesz. Előtérbe kerül az egészséges termékek előállításának igénye, illetve a ma kevésbé használatos gabonafélék és álbúzák élelmiszer célú hasznosítása, illetve a gluténmentes készítmények. A kutatók figyelme a fogyasztói igények felé fordult. A hagyományos kenyértechnológiák évezredes eredményei mellett törekednek olyan új eljárások kialakítására, amely segítségével fenntartható a gabonatermelés fokozása a világ népességének biztonságos ellátása érdekében.

Jean Delcour emlékeztetett rá, a kis-ázsiai térségből eredeztetett ősgabona csak nyomokban emlékeztet a mai gabonákra, a világon csaknem 50 ezer variációt ismerünk, ebből azonban mindösszesen 150-160 fajta szerepel köztermesztésben. Az ötvenes évek közepétől felgyorsult a szelekció, az akkori 3 tonnás hektáronkénti átlagtermés helyett a gazdák 7-8 tonnát aratnak. Előtérbe kerültek a modern, nagy termőképességű fajták. Európa országaiban évente 12 milliárd tonna kenyérnek és kenyérfélének való búzát őrölnek, amelyből naponta az uniós polgárok átlagosan 100-150 gramm mennyiséget fogyasztanak. 


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.