Budapesten tanácskoznak a gabonáról

A kenyérgabonafélékről, ezen belül az emberiség táplálkozásában kiemelt helyen szereplő búza nemesítésének lehetséges fejlesztési irányairól rendeztek nemzetközi konferenciát Budapesten. A hétfőn kezdődött, szerdáig tartó fórumon több mint 70 előadás és poszter segítségével értékelték a kenyérgabona jelentőségét.   

A gabonafélék évezredek óta az egyik alapvető élelmiszerforrása az emberiségnek. A gabonák kedvező termesztési tulajdonságok mellett képesek biztosítani a legfontosabb tápanyagokat, fehérjéket, szénhidrátokat, savakat, rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat az emberi és az állati szervezetek számára. A kenyér és a kenyérfélék a leggyakrabban fogyasztott tápláló élelmiszer a világon, számos nemzet kultúrájának részévé vált.

A gabonatudósok 1915-ben keltették életre az ágazat egyik legjelentősebb szervezetét, az AACC Internationalt. E szervezet mai legnagyobb tagszervezete a Cereals&Europe rendezésében tartottak szakmai konferenciát a másik nagy szakmai szervezet, a Nemzetközi Gabonatudományi és Technológiai Szövetség alapításának 60. évfordulója alkalmából. Magyarországon a Budapesti Műszaki Egyetemen működő, jogelődökkel együtt a 95 éves Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszéken alapításától fogva szerepel a tudományos kutatásban a gabona.

Az AACC International centenáriumi évében a tudósok kiemelten vették górcső alá a búzanemesítés, termesztés, feldolgozás, termék-előállítás és a táplálkozási érték javítása területén tapasztalható folyamatokat, a fejlődési lehetőségek megvitatását. A budapesti konferenciát megnyitó Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár utalt rá, hogy a magyarországi gabonakutatás jelentős szerepet tölt be a termékminőség fejlesztésében, a népesség táplálásában. Magyarország gabonatermesztői és malomipari hagyományait és eredményeit világszerte elismerik, tisztelet övezi a hazai gabona-kémiai kutatások tapasztalatait.

A budapesti fórum első napján Jean Delcour professzor, az AACC International elnöke, Michaela Pichler, az ICC főtitkára, Eleonora Dupouy, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) fogyasztóvédelemért és az élelmiszerbiztonságért felelős tisztviselője és Peter Shewry professzor többek között értékelte a gabona jelentőségét, és vázolták a jövő évtizedek valószínűsíthető élelmezési kihívásait, közte a 60 százalékos arányt képviselő gabonáét.

Az előadók egyetértettek abban, a jövő egyik legnagyobb kihívása a tápértéknövelés, a megtermett termés védelme, minőségének a javítása, az élelmiszer-biztonsági kockázatok csökkentése lesz. Előtérbe kerül az egészséges termékek előállításának igénye, illetve a ma kevésbé használatos gabonafélék és álbúzák élelmiszer célú hasznosítása, illetve a gluténmentes készítmények. A kutatók figyelme a fogyasztói igények felé fordult. A hagyományos kenyértechnológiák évezredes eredményei mellett törekednek olyan új eljárások kialakítására, amely segítségével fenntartható a gabonatermelés fokozása a világ népességének biztonságos ellátása érdekében.

Jean Delcour emlékeztetett rá, a kis-ázsiai térségből eredeztetett ősgabona csak nyomokban emlékeztet a mai gabonákra, a világon csaknem 50 ezer variációt ismerünk, ebből azonban mindösszesen 150-160 fajta szerepel köztermesztésben. Az ötvenes évek közepétől felgyorsult a szelekció, az akkori 3 tonnás hektáronkénti átlagtermés helyett a gazdák 7-8 tonnát aratnak. Előtérbe kerültek a modern, nagy termőképességű fajták. Európa országaiban évente 12 milliárd tonna kenyérnek és kenyérfélének való búzát őrölnek, amelyből naponta az uniós polgárok átlagosan 100-150 gramm mennyiséget fogyasztanak. 


Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből

Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből 

Utoljára 2020-ban volt nyereséges a cég, bár akkor is mindössze 3,3 milliós profitot könyvelhetett el.
További magyar sikerek a rizlingek világbajnokságán

További magyar sikerek a rizlingek világbajnokságán 

A Gottwald családi pincészetének két olaszrizling bora is arany, illetve platina értékelést kapott a rangos Grow du Monde versenyen.
Változik a Frei-koncepció: könyvesboltok ölelése helyett önálló kávézók

Változik a Frei-koncepció: könyvesboltok ölelése helyett önálló kávézók 

Frei Tamás rövid időre megszakítva világ körüli kávés körútját néhány napra Magyarországra látogatott, és ha már ideérkezett, június 11-én felavatta legújabb flagship-kávézóját.
Bajban a McDonald's - égető a munkaerőhiány, túl gyors a fluktuáció

Bajban a McDonald's - égető a munkaerőhiány, túl gyors a fluktuáció 

A McDonald's, mint sok más étteremlánc, súlyos munkaerőhiánnyal küzd világszerte. Ennek oka összetett, most megpróbáljuk végig venni nehézségeik okait.
A sportközvetítések és a sör lendítheti fel a balatoni turizmust

A sportközvetítések és a sör lendítheti fel a balatoni turizmust 

Az elmúlt évek  tapasztalatai azt mutatják, hogy egy-egy világverseny idején, hétköznapokon 20-40 százalékkal, de hétvégéken akár 150 százalékkal is megnőhet a balatoni éttermekben, sörözőkben megforduló vendégek száma.
Ez történt az idei METRO Fenntartható Gasztronómia Fórum és Díjátadón

Ez történt az idei METRO Fenntartható Gasztronómia Fórum és Díjátadón  

Ahol a fő téma a generációk megértése a jövőkompatibilis vendéglátásért volt.
Mutatjuk 2024 legjobb cukrászdáit

Mutatjuk 2024 legjobb cukrászdáit 

Ide menjünk sütizni, ha valami kivételesre vágyunk - az idei legédesebb kísértések.
Újdonságokkal jön a bulinegyed ikonikus bárja

Újdonságokkal jön a bulinegyed ikonikus bárja 

Mostantól a laza esték mellett új, minden nap elérhető brunch-kínálattal, juice-okkal és szezonális ételekkel találkozhatnak a vendégek.
Kategóriagyőztes a Figula Pincészet bora

Kategóriagyőztes a Figula Pincészet bora 

A Balatonfüreden megrendezett GROW du Monde borverseny díjátadó ünnepségén öt trófeát adtak át a kategóriagyőzteseknek.
Harcsa&Krumpli, Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Balatoni nyelves - mi jöhet még?

Harcsa&Krumpli, Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Balatoni nyelves - mi jöhet még? 

Itt a pályázati felhívás - idén is keresik az Év Strandételét.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.