Budapesten tanácskoznak a gabonáról

A kenyérgabonafélékről, ezen belül az emberiség táplálkozásában kiemelt helyen szereplő búza nemesítésének lehetséges fejlesztési irányairól rendeztek nemzetközi konferenciát Budapesten. A hétfőn kezdődött, szerdáig tartó fórumon több mint 70 előadás és poszter segítségével értékelték a kenyérgabona jelentőségét.   

A gabonafélék évezredek óta az egyik alapvető élelmiszerforrása az emberiségnek. A gabonák kedvező termesztési tulajdonságok mellett képesek biztosítani a legfontosabb tápanyagokat, fehérjéket, szénhidrátokat, savakat, rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat az emberi és az állati szervezetek számára. A kenyér és a kenyérfélék a leggyakrabban fogyasztott tápláló élelmiszer a világon, számos nemzet kultúrájának részévé vált.

A gabonatudósok 1915-ben keltették életre az ágazat egyik legjelentősebb szervezetét, az AACC Internationalt. E szervezet mai legnagyobb tagszervezete a Cereals&Europe rendezésében tartottak szakmai konferenciát a másik nagy szakmai szervezet, a Nemzetközi Gabonatudományi és Technológiai Szövetség alapításának 60. évfordulója alkalmából. Magyarországon a Budapesti Műszaki Egyetemen működő, jogelődökkel együtt a 95 éves Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszéken alapításától fogva szerepel a tudományos kutatásban a gabona.

Az AACC International centenáriumi évében a tudósok kiemelten vették górcső alá a búzanemesítés, termesztés, feldolgozás, termék-előállítás és a táplálkozási érték javítása területén tapasztalható folyamatokat, a fejlődési lehetőségek megvitatását. A budapesti konferenciát megnyitó Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár utalt rá, hogy a magyarországi gabonakutatás jelentős szerepet tölt be a termékminőség fejlesztésében, a népesség táplálásában. Magyarország gabonatermesztői és malomipari hagyományait és eredményeit világszerte elismerik, tisztelet övezi a hazai gabona-kémiai kutatások tapasztalatait.

A budapesti fórum első napján Jean Delcour professzor, az AACC International elnöke, Michaela Pichler, az ICC főtitkára, Eleonora Dupouy, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) fogyasztóvédelemért és az élelmiszerbiztonságért felelős tisztviselője és Peter Shewry professzor többek között értékelte a gabona jelentőségét, és vázolták a jövő évtizedek valószínűsíthető élelmezési kihívásait, közte a 60 százalékos arányt képviselő gabonáét.

Az előadók egyetértettek abban, a jövő egyik legnagyobb kihívása a tápértéknövelés, a megtermett termés védelme, minőségének a javítása, az élelmiszer-biztonsági kockázatok csökkentése lesz. Előtérbe kerül az egészséges termékek előállításának igénye, illetve a ma kevésbé használatos gabonafélék és álbúzák élelmiszer célú hasznosítása, illetve a gluténmentes készítmények. A kutatók figyelme a fogyasztói igények felé fordult. A hagyományos kenyértechnológiák évezredes eredményei mellett törekednek olyan új eljárások kialakítására, amely segítségével fenntartható a gabonatermelés fokozása a világ népességének biztonságos ellátása érdekében.

Jean Delcour emlékeztetett rá, a kis-ázsiai térségből eredeztetett ősgabona csak nyomokban emlékeztet a mai gabonákra, a világon csaknem 50 ezer variációt ismerünk, ebből azonban mindösszesen 150-160 fajta szerepel köztermesztésben. Az ötvenes évek közepétől felgyorsult a szelekció, az akkori 3 tonnás hektáronkénti átlagtermés helyett a gazdák 7-8 tonnát aratnak. Előtérbe kerültek a modern, nagy termőképességű fajták. Európa országaiban évente 12 milliárd tonna kenyérnek és kenyérfélének való búzát őrölnek, amelyből naponta az uniós polgárok átlagosan 100-150 gramm mennyiséget fogyasztanak. 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.