Cabernet franc világtalálkozó Villányban

A Villányi borvidék negyedik alkalommal szervez kétnapos rendezvénysorozatot novemberben, melynek fő témája a cabernet franc. Villányban évről-évre kiemelkedő minőségű szőlőből készülnek a Villányi Franc néven forgalmazott prémium vörösborok, nem véletlen, hogy ennek a fajtának szentelnek egy konferenciát és egy kóstolónapot is. Az idei Franc&Franc rendezvény vendége az Újvilág, azaz a villányi borok mellett kaliforniai, chilei és dél-afrikai borokat is kóstolhat majd az időben regisztráló publikum.

„Villány welcomes the New World” A Villányi borvidék 2018. november 23-án, pénteken 9.30 órától rendezi meg a IV. FRANC&FRANC Fórumot, melynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. A cabernet franc fajtára fókuszáló szakmai tanácskozáson az előadások mellett neves szakértők tolmácsolásában kóstolhatjuk meg a classicus, premium és az idei évben először super premium kategóriában elérhető villányi borokat. A meghívott újvilági régiókból származó borokat kaliforniai és chilei borászok, valamint brit Master of Wine mutatja be. A villányi borok kiválasztását minden évben egy szakmai zsűri végzi, amelynek Horkay András, a CEWI vezetője, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó magazin főszerkesztője, a Villányi Franc bizottság tagjai és a nevező borászok a tagjai.

Az idei évben 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bort javasoltak bemutatásra a szakmai fórumon:

classicus:

· Bakonyi Péter Makár Villányi Cabernet Franc 2016

· Lelovits Tamás Pincészete Villányi Cabernet Franc 2016

· Rácz Miklós Tamás Villányi Cabernet Franc 2015 premium

· Domaine Mondivin Villányi Franc Quintessence 2015

· Heumann Pincészet Trinitás Villányi Franc 2015

· Stier Pincészet Villányi Franc 2015

· Ruppert Borház Villányi Franc 2013

· Gere Tamás és Zsolt Pincészete Villányi Franc 2012

· Polgár Pincészet Cabernet Franc Kopár Szelekció 2012 super premium

· Gere Attila Pincészete Ördögárok-dűlő Villányi Franc 2015

· Koch Csaba VinArt Pince Villányi Franc 2015

· Riczu Tamás Borászata Villányi Franc 2015

A délelőtti szekcióban a villányi borok kóstolása mellett (amelyeket Horkay András, a CEWI vezetője mutat majd be), két előadást hallgathatunk meg: A helyi ÉRTÉK! - Egy „villányi Villányi” – a térség gasztronómiai különlegességei. (Pauli Zoltán, Pauli Consulting Kft.) és Mikrovinifikációs kísérletek: Erjesztési technológiák és cabernet franc (Ruppert Ignác ügyvezető igazgató, Cellarius Kft.). Délután az Újvilágra helyeződik át a hangsúly, a cabernet franc a nagyvilágban betöltött szerepére világítanak rá 3 előadással és kóstolóval: A fajta, mely kilépett „csodagyermeke” árnyékából (Lori & Michael Budd, tulajdonos-borász, Dracaena Wines – Kalifornia), Chile, a sokszínűség kincsesládája - a Cabernet Franc három meglepő arca. (Ximena Pacheco főborász, Pulso Wines - Chile) és Cabernet franc-ok Dél-Afrikából (Peter McCombie MW).

A program részleteiről további tájékoztatás az alábbi linken érhető el: https://villanyiborvidek.hu/hu/franc-franc-2018

Forrás: Vendég & Hotel


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.