Covid-veszteségek a vendéglátósok köreiből

A hazai vendéglátás, szakácstársadalom ismét szegényebb lett, a koronavírus-járvány tragikus következményeként.

A lajosmizsei Tanyacsárda, ill. az Új Tanyacsárda egyik alapítójának és társtulajdonosának, Terenyi Istvánnak temetésének napján még egy ismert hazai vendéglátóstól vettek végső búcsút, akit szintén a covid vitt el.
Kakuk Andrást, a nemesvámosi Vámos Csárda tulajdonosát (édesapja után Kiskakukként ismerték a szakmában) minden erőfeszítés ellenére szintén nem tudták megmenti orvosai, őt Balatonfüreden helyezték végső nyugalomra.
Őket követte a szomorú sorban Kecsedi Gábor, aki a 2010-ben az év csárdájának is megválasztott, Herend és Veszprém között, a 8-as út mentén található Udvarház csárdát vezette.
A szakácstársadalom tagjai közül is elragadott a világjárvány ismét egy hazai jeles képviselőt. Pavlovszki Gábort gyászolják családtagjai, ismerősei, kollégái, aki március utolsó napjaiban vált a vírus áldozatává, temetéséről később intézkednek. 
+ + +
 
Mindannyian a hazai vendéglátás szakma jeles képviselői voltak, részvétünk a gyászoló hozzátartozóknak, ismerősöknek, barátoknak, kollégáknak.
Legyen az eltávozottak számára könnyű a föld.
 
+ + +
 
Mialatt hétfőn feltettük a négy vendéglátósról szóló búcsúsorokat, közben érkezett egy ötödik gyászhír is a Magyar Vendéglátók Iparszövetségétől: Ma távozott az élők sorából egy nagyhírű Mester, szintén a covid-fertőzés következményeként:
 
"Mély fájdalommal, megrendülten tudatjuk, hogy Balogh István barátunk, kollégánk, a Magyar Éttermi Mesterek Klubjának elnöke rövid betegség után április 12-én, hétfőn délután elhunyt.

Szakmájában elhivatott, nagyszerű embert, kiváló szakembert veszítettünk el.

Nyugodj békében, drága Pista!

Magyar Éttermi Mesterek Klubja"

 

Forrás: Turizmus Online


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.