DASH-diéta és társai

Az új év kezdetével sokan döntenek az életmódváltás mellett – legyen az oka fogyás, vagy egészségügyi, esetleg fenntarthatósági szempontok. A pár napos lelkesedést azonban gyakran követi gyors kiábrándulás, főleg, ha már az első héten sem sikerült betartani a szabályokat. 

Az életmódváltás – ahogy a neve is mutatja – hosszú távra szól, ezért drasztikusság helyett inkább törekedjünk a fokozatosságra. Bakk Brigitta dietetikus most összegyűjtött néhány tippet, amelyek segítségével idén könnyen betarthatjuk az újévi fogadalmat.

Mit válasszunk?

A tavalyi évhez hasonlóan idén is népszerű lesz a DASH-diéta (magas vérnyomás megállítását célzó étkezés), a mediterrán és a flexitáriánus étrend, azonban ezek mellett várható pár divatdiéta megjelenése is. Ez utóbbiakkal azonban érdemes óvatosnak és körültekintőnek lennünk, mert sokszor gyors sikert ígérnek, de a többségük hosszú távon nem fenntartható, és bizonyos esetekben hiánybetegségeket is okozhatnak. Éppen ezért, ha egy új étrendi ajánlást találunk, elsőként próbáljunk meg megbízható forrásokból és szakemberektől tájékozódni a valódi hatásairól.



Nem egy verseny

Az első és legfontosabb szempont, hogy ne akarjunk mindent egyszerre: az életmódváltásnak nem egy rövid időszakra kell korlátozódnia, emiatt olyan megoldásokat kell találnunk, amelyek hosszú távon beilleszthetők a mindennapjainkba. Fontos, hogy legyünk türelmesek magunkkal és a szervezetünkkel szemben, és ne várjuk el azt, hogy egyik pillanatról a másikra teljesen megváltozzunk. A drasztikus, de annál népszerűbb és csak rövid ideig betartható diéták pedig amellett, hogy általában eredménytelenek, rosszabb esetben még egészségtelenek is.

Készítsünk listát

Kezdetként segíthet, ha listát készítünk azokról a szokásainkról, amelyeken változtatni szeretnénk. A leggyakoribb problémák jellemzően a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása, a rendszertelen étkezés, a túl sok nassolás, vagy éppen a túl kevés zöldség, gyümölcs az étrendben. Egy új szokás kialakítása bizony nem kevés idő, így szánjunk legalább 1 hónapot 1-1 változtatásra, hogy ténylegesen az életünk részévé válhasson. Sok apró lépéssel hosszú távon is fenntartható az egészséges étrend, ami az életmódváltás tényleges célja.

Zöld váltás

Egészségügyi, állatvédelmi és fenntarthatósági okokból egyre többen döntenek úgy, hogy a növényi alapú étrendet választják az új évtől. A drasztikus változás helyett azonban érdemes itt is a fokozatosságra törekedni, így elkerülhetjük a szervezet hirtelen megterhelését. A húsmennyiség csökkentése elkezdhető heti 1-2 nappal, amit a megszokást követően folyamatosan növelhetünk. Ezzel együtt fontos, hogy a fehérje bevitelét biztosítsuk a szervezetünk számára, ezzel megelőzve a hiánybetegségek kialakulását.

Szerencsére ma már számos olyan növényi alapú termékkel találkozhatunk, amelyek képesek kiváltani az állati eredetű alapanyagokat. Vaj helyettesítésére például jó választás lehet a 100%-ban növényi alapú Rama vajalternatíva: a vajhoz hasonló tápanyagösszetételű termék annál alacsonyabb telítettzsír-tartalmú, illetve sokkal fenntarthatóbb módon előállított, miközben pontosan ugyanúgy használható, akár sütésre, főzésre vagy szendvicsek készítésére.

Forrás: Store Insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.