Édes program egész évre a Tokaj környékére érkezőknek

A szerencsi csokoládégyár alapításának századik évfordulója alkalmából egész éven át tartó eseménysorozattal emlékeznek meg az ország egyik legismertebb édességéről Szerencsen.

Majoros Judit, a Zempléni Múzeum igazgatója az MTI megkeresésére elmondta, hogy a programsorozat két fontos dátum köré szerveződik. Az egyik június 8., ekkor nyílik meg a múzeum Édes évek - A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című kiállítása, amely a szerencsi kakaó- és csokoládégyártás történetének legfontosabb eseményeit és állomásait mutatja be. A tárlatot egy tudományos kutatás és egy gyűjtőmozgalom előzte meg, így rengeteg régi fotóval, dokumentummal és tárggyal gazdagodott a gyűjtemény.
A kutatás másik hozadéka egy albumszerű centenáriumi kötet, amely a "Szerencsi" - A kakaó- és csokoládégyártás története Szerencsen címet viseli. A kiadvány szintén június 8-án jelenik meg és amellett, hogy leírja a csokigyártás száz évének történetét, fotókon keresztül is betekintést enged a gyártás kulisszái mögé.
A kiállítás megnyitójára a múzeum egy macskanyelves képes levelezőlapot is tervez kiadni, első napi bélyegzéssel. Ez egy úgynevezett "Carte maximum" lesz, hiszen ugyanaz a kép lesz a levelezőlapon, mint a bélyegen. Mint Majoros Judit kiemelte, rendkívül hálásak a Magyar Géniusz Programnak, hiszen támogatásuk nagy segítség a programok megvalósításában.

A másik fontos dátum augusztus 26-27., ugyanis ekkor rendezik meg Szerencsen az Artúr Napok Fesztivált, amelyre idén is készül csokoládészobor, és ahol minden a csokoládéról és a szórakozásról fog szólni. A rendezvény ideje alatt a Szerencsi Bonbon Kft., amely termékein a százéves évfordulóra megemlékező logót tüntet majd fel, megnyitja kapuit a látogatók előtt, betekintést engedve a csokoládégyártás folyamataiba. Emellett a Magyar Postával együttműködve egy emlékbélyeget is kiadnak, amelynek hátoldala a tervek szerint csokoládéízű lesz.
A múzeumigazgató azt is elmondta, hogy a centenáriumi programokból a Nestlé is kiveszi a részét, hiszen az Artúr Napok alatt ők is megtartják saját ünnepségüket, emellett megújul a szerencsi gyárhoz tartozó diósgyőri gyáregység épülete, a folyosókon fotókon keresztül emlékeznek a gyár múltjára és annak udvarán egy külső kiállítással is készülnek.

A szerencsi önkormányzat által MTI-hez eljuttatott gyártörténet szerint a szerencsi csokoládé története 1923-ig nyúlik vissza, hiszen ekkor kezdődött el a csokoládégyártás a helyi cukorgyár szomszédságában. 

Forrás: MTI


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.