Egri borok a Budapest Borfesztivál fókuszában

Idén az Egri Borvidék mutatkozhat be a 28. Budapest Borfesztivál vendégrégiójaként szeptember 5-8 között. Újrapozícionálják a fesztivált is, a cél Európa legszebb borfesztiváljává válni.

 Az idén nemcsak az Egri Borvidék minőségi megújulásáról kaphatnak képet a 28. Budapest Borfesztiválra kilátogatók, hanem arról is, hogy hogyan, milyen szolgáltatásbeli és minőségi fejlesztésekkel kíván Európa legszebb, legrangosabb borfesztiváljává válni a rendezvény – mondta Zilai Zoltán, az eseményt szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Ennek érdekében idén egységes és új arculattal jelentkezik a fesztivál, amely a hazai borkínálat és a 19 borvidék színe-javának bemutatása mellett az igényes és modern gasztronómia terén is erősíteni kíván, miközben továbbra is színvonalas és gazdag kulturális kínálattal várja a látogatókat.

Mivel a vendégek harmada külföldi és belföldi turista, ezért a kétnyelvű helyszíni kommunikáció mellett az egyéb turisztikai szolgáltatásokat is fejlesztik. A fesztivál nemzetközi kommunikációján szintén erősíteni kívánnak.

Nem a látogatószám növelésre szeretnénk koncentrálni, inkább az igényesebb közönség bevonzását célozzuk meg – jegyezte meg annak kapcsán Zilai Zoltán a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján, hogy bár 2011-ben még mintegy 230 kiállítóval nyitották a kapukat, addig idén 162 pincészet várja a látogatókat. Tavaly egyébként mintegy 45 ezer látogatója volt a rendezvénynek.

A következő két évben is a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. lesz a rendezvény fő támogatója – jelentette be Zilai Zoltán. A kereskedelmi lánc kommunikációs vezetője, Maczelka Márk megerősítette, továbbra is fontos céljuk a magyar borászat támogatása. Az áruházláncban ugyanis 99,9 százalékban magyar borokat, 2018-ban közel 10 millió palack bort értékesítettek. Az 550 általuk forgalmazott magyar borból a vásárlók újabban elsősorban a minőségi termékeket keresik. A vörösborok kereslete csökkent, a fehérboroké nőtt, a roséborok kereslete pedig stagnál - részletezte Maczelka Márk. Az áruházlánc a fesztiválion a többi között külön standdal, a foodtruck helyett pedig önálló grillterasszal, neves borászok - köztük Bock József. Juhász Ádám és Takler András - előadásával lesz jelen. Marczelka kitért arra is, hogy egyre népszerűbb a féláras kuponakciójuk, tavaly már több mint 2 ezren látogattak ki ennek révén a fesztiválra.

Mivel az idén az Egri Borvidék a meghívott vendégrégió, ezért a számos program kapcsolódik a régióhoz. A Boregyetemen például az "Egri Bor Most" program keretében a nemrég alakult Egri Borműhely tagjai tartanak előadásokat. Szeptember 2-án a MOM Kulturális Központban az érdeklődők megismerhetik az Egri Csillag és Bikavér jelenét, az aktuális szabályozási kérdéseket, és azt, hogy milyen szerepe van a legjobb dűlőknek a stílus kialakításában. Bemutatkozik az új borvidéki palack is, az "1552 Eger". Ilyen palackba töltötték az 1900-as évek elején a borvidék legjobb borait – mondta ezzel kapcsolatban Soltész Gergő, az Egri Borműhely Egyesület elnöke. Az Egri Borműhely tagjai: a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, az Egri Csillagok Zrt., az Eszterházy Károly Egyetem, a Gál Tibor Pincészet, a Juhász Testvérek Pincészete, az Ostoros Családi Pincészet, a Petrény Winery, a St. Andrea Szőlőbirtok, a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, és a Tóth Ferenc Pincészet –lényegében a borvidék legjelentősebb szereplőit reprezentálva.

Szavai szerint mivel a borfesztivál a legfontosabb borvidéken kívüli szakmai partnere az egri borászoknak, ezért bíznak benne, hogy rászolgálnak a szervezők és a látogatók bizalmára. A fesztiválon ugyanis kóstolhatók lesznek a borvidék legjobb dűlőinek sokszínűségét megmutató, legmagasabb minőségi kategóriába sorolt Grand Superior borai. Egy ilyen bemutatkozás sosem a rövid távú értékesítési célokról szól, sokkal inkább az egri borvidék elmúlt évekbeli fejlődésének ismertetéséről. – mondta a turizmusonline.hu kérdésére Soltész Gergő, hozzátéve, hogy az új palack bemutatása mellett azért várhatóak még meglepetések a régióból. Az egri szőlő- és borkultúra mintegy 800 éves tradíciójának bemutatása mellett olyan újdonságokkal is készülnek, amelyek kedvet csinálnak az Egerbe látogatóknak a borkóstoláshoz is. A jövő héten mutatják be például az új prémium Soltész bort az évi 5,5 millió palack bort termelő, 2018-ban 2,5 milliárd forintos árbevételt elérő Ostorosbor Zrt. kínálatában.

A megszokott Pár Borpár játékos kóstolóprogram keretében is kiemelt figyelmet kapnak az egri borok, ahogyan a VinAgora Taste of Hungary válogatásában, vagy a Nébih Borkvíz Bár interaktív sátorjában is, ahol a hungarikumok közé tartozó Egri Bikavér és annak fehér párjaként született Egri Csillag jellemző illat- és aromajegyeit ismerhetik meg egy vakkóstoló során, melyet érdekes illatfelismerő játékkal egészítünk ki. Az élményt kvízkérdések, vaktérkép és egyéb meglepetés aktivitások teszik még színesebbé.

Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a rendezvény ideje alatt indul a Várkapitányság Borral folyó Kánaán című tematikus sétaprogramja, amely a Várhegy jelentős szőlészeti és borászati kultúráját mutatja be az "első szőlőtőkéktől a borfesztiválig" bezárólag. A megvalósult, jelenleg is folyó, valamint a jövőben tervezett fejlesztésekre is kitérve Fodor Gergely elmondta: egy olyan történelmi városrészt építenek újjá, ahol gondozott zöldfelületek, izgalmas terek, változatos ízek ösztönzik maradásra és visszatérésre az itthonról és külföldről érkezőket. Szavai szerint ezt a célt szolgálják az olyan események is, mint a borfesztivál.

A zenei programok esetében változatlan marad a tematika: csütörtökön a könnyűzene, pénteken a világzene kerül a középpontba, a Cziffra Fesztivállal közösen, szombaton tartják a magyar dzsessz napját, vasárnap pedig a népzenéé lesz a főszerep. A közönség szórakoztatásáról mások mellett a Kiscsillag, a Dés László, Szakcsi Lakatos Béla, Deseő Csaba és Oláh Kálmán gondoskodik.

Idén is megrendezik a borfesztivál és a Máltai Szeretetszolgálat szeptember 12-én a jótékonysági borárverést. A pincészetek által felajánlott palackokra cégek és magánszemélyek egyaránt licitálhatnak. A befolyt összegből a Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodáját támogatják. Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke közölte: az idei borfesztivál 40 ezer darab pohártartója a szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készült. Ez a megrendelés jelentősen hozzájárul az 2016-ban megnyitott üzem fenntartható működéséhez.

Forrás: Turizmus Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.