Egy időben, egy helyen: frigyre lépett a GELATISSIMO és az INTERGASTRA szakmai kiállítás Stuttgartban

Négy évnyi (kényszer)szünet után végre ismét megtarthatták Európa egyik legnagyobb kézműves fagylaltos seregszemléjét, a GELATISSIMO kiállítást, amelyet az INTERGASTRA vendéglátó- és szállodaipari szakkiállítással egy időben, egy helyen rendeztek a Messe Stuttgart impozáns méretű, óriási kiállítói csarnokaiban.

Ugyancsak február 3 - 7. között, szintén itt rendezték az IKA/Culinary Olympic versenyt, a világ legrégebbi, legpatinásabb múlttal rendelkező nemzetközi szintű szakácsviadalát is. Amelyen nemcsak részt vettek magyar versenyzők, hanem a négy napos verseny végén a magyar szakácsok közül sokan rangos, dobogós elismerésekkel, előkelő díjakkal térhettek haza.

A GELATISSIMO-kiállítás csarnoka / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH
A GELATISSIMO-kiállítás csarnoka / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH

 

A február 3. és 7. között a stuttgarti Messén a Horeca-iparág aktuális trendjei, innovációi és jövőbe mutató koncepciói kerültek fókuszba, ahová az Interpress Kiállítások vendégeként, Seifert Ibolya ügyvezető igazgató meghívására mi is ellátogathattunk két napra.

A négy napos szakmai rendezvényfolyamra 88 ezer látogató érkezett 98 országból Stuttgartba

– amerre a szem ellátott, hömpölygött a tömeg a kiállítói csarnokok között és a különböző termékeket bemutató és kóstoltató pavilonsorok pultjainál. Azért azt rögtön hozzá kell tennünk, senki ne gondolja, hogy itt prospektus, vagy táskagyűjtögető, magukat degeszre kóstoló nép hömpölygött céltalanul a kiállítás területén, hanem mindenütt valóban olyan szakmai közönség kóstolt, tárgyalt, tapasztalatokat és kapcsolatokat gyűjtött – akik maguk is mind nap mint nap a Horeca-területen dolgoznak:

vendéglátók, cukrászok, éttermesek és a szállodaiparban tevékenykedők.

A kiállítási standokon pedig szemmel láthatóan mindenütt nyitástól zárásig ott voltak az adott beszállítói terület vezetői, cégtulajdonosok, akik ugyanúgy foglalkoztak a hozzájuk betérőkkel – akik akár előre egyeztetett időpontban érkeztek, akár csak véletlenül besétáltak hozzájuk -, mintha maguk is a hostess-ek közül lennének valók.

Új termékek, trendek és hatalmas versenyhelyzet

Az INTERGASTRA-val párhuzamosan zajló GELATISSIMO fagylaltkiállítás sokszínűsége valóban lélegzetelállító volt. Itt valóban mindent bemutattak működés közben, ami a kézműves fagylaltgyártáshoz, nyalni való termékek elkészítéséhez, valamint a fagyizással sokszor szorosan együtt járó kávézáshoz szükséges. Élő workshop-ok voltak úton-útfélen nemzetközi szintű elismeréssel rendelkező fagylaltmesterek vezetésével, versenyeket, szakmai megmérettetéseket tartottak a négy nap alatt.

Azt láthattuk, hogy a természetes alapanyagok és a „mentes” receptek teljesen megváltoztatták és uralják a mai európai fagylaltpiacot. Egy szakértő, Markus Tischberger, a GELATISSIMO projektmenedzsere ennek kapcsán meg is jegyezte:

„a fagylaltipar már egy ideje forradalmat él át: a vásárlók több természetességet követelnek, sokan kerülik a cukrot, a glutént és az állati eredetű összetevőket, de nem a minőségből, a jó ízekből viszont nem engednek.”

Egy másik új trend, amit láthattunk: a helyi alapanyagokból származó összetevők, mindenütt, ahol ez csak lehetséges.

„Nagyon nagy a vágy az egyszerűség, az otthon érzése után. Ezt a trendet a fagylaltok területén is követni kell, az élelmiszer-feldolgozó cégek kínálatában is meg kell, hogy mutatkozzon”

– mondta ezzel kapcsolatban Tischberger.

A kreativitás, az egészségtudatosság, a fenntarthatóság magas szintű megértése és az egyénre szabottság lehetősége ma már alapelvárás – és eszerint kell kialakítania a kínálatát annak a fagylaltozónak, amely figyelembe veszi vásárlóközönsége igényeit.

Egy helyen sem fukarkodtak a kóstolóadagok mennyiségével - ismeretlen volt a kóstolókanál, mindenki (újrahasznosított) papírpohárba kapott tekintélyes méretű kóstolót / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH
Egy helyen sem fukarkodtak a kóstolóadagok mennyiségével - ismeretlen volt a kóstolókanál, mindenki (újrahasznosított) papírpohárba kapott tekintélyes méretű kóstolót / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH

A kiállítás területén alapvetően német és olasz kézműves fagylaltkészítők, alapanyaggyártók mutatták be idei újdonságaikat és korábbi években kreált nyalánkságaikat. Ami számunkra meglepő volt:

a német kiállítók ezúttal sokkal jobban „hozták” azt a minőséget, amit egy kelet-közép-európai ízlés befogad.

Kóstolt fagylaltjaik jóval krémesebbek, lágyabbak, kreatívabbak voltak, mint a GELATISSIMO-n bemutatott olasz fagyik. Amelyek ezúttal könnyedebb, kicsit egyszerűbb ízvilágot mutattak.

Több, mint egy Horeca-szakmai bemutató

A stuttgarti vásár egyik különlegessége volt az a bemutató "OUTDOOR. AMBIENTE. LIVING" címmel a kiállítási parkban, ahol a kiállító cégek valós körülmények között mutatták be a nap- és időjárás elleni védelem innovatív megoldásaikat a szabadtéri vendéglátáshoz – és ez a mai. egyre felmelegedő világunkban eléggé fontos és meghatározó szerepet játszó körülmény – így nagyon sok látogatót vonzott.

Az INTERGASTRA a következő területekre oszlott (és ennek bejárása több napot igényelne): „Bútorok és étkészletek”, „Digitális megoldások, szolgáltatások és informatika”, „Italok”, „Kültéri vendéglátás”, „Kávé, cukrászsütemény és italautomata”, „Konyhatechnika”, „Élelmiszer” és „Egyesületek és szervezetek”, valamint volt egy „Digitális megoldások csarnoka”, ahol a mai világban szintén elengedhetetlen megoldásokat mutattak be.

Ember legyen a talpán, aki ekkora ricsajban főzni tud

Az IKA/Culinary Olimpiát az INTERGASTRA szakkiállítással párhuzamosan rendezték – itt a magyarok szerepléséről részletesen beszámolót közlünk a későbbiekben.  A verseny nagyságáról elöljáróban csak annyit:

több mint 1200 résztvevő 55 nemzettől érkezett,

és a hangulatról mindenütt a főzőkonyháknál az adott országból érkező közönség gondoskodott. Látogatásunk egyik napján a svéd versenyzőknek például úgy drukkoltak honfitársaik, hogy ott élő ember nem hallhatta a másik szavát a síptól, dobtól, nádihegedűtől és mindenféle herkentyűtől, amit csak bevetettek órákon át profi vezérszurkolók irányításával a csapatukért drukkolók.

A csapatversenyek egyik győztese, a finnek hatalmas ovációval, kereplőcsattogással, füttyszóval és  dobszóval fogadták győzelmük bejelentését / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH
A csapatversenyek egyik győztese, a finnek hatalmas ovációval, kereplőcsattogással, füttyszóval és dobszóval fogadták győzelmük bejelentését / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH

A következő GELATISSIMO kiállításra szintén az INTERGASTRÁVAL közösen kerül sor két év múlva, 2026. február 7. és 11. között.

 

 

 


 

 

 


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.