Egy időben, egy helyen: frigyre lépett a GELATISSIMO és az INTERGASTRA szakmai kiállítás Stuttgartban

Négy évnyi (kényszer)szünet után végre ismét megtarthatták Európa egyik legnagyobb kézműves fagylaltos seregszemléjét, a GELATISSIMO kiállítást, amelyet az INTERGASTRA vendéglátó- és szállodaipari szakkiállítással egy időben, egy helyen rendeztek a Messe Stuttgart impozáns méretű, óriási kiállítói csarnokaiban.

Ugyancsak február 3 - 7. között, szintén itt rendezték az IKA/Culinary Olympic versenyt, a világ legrégebbi, legpatinásabb múlttal rendelkező nemzetközi szintű szakácsviadalát is. Amelyen nemcsak részt vettek magyar versenyzők, hanem a négy napos verseny végén a magyar szakácsok közül sokan rangos, dobogós elismerésekkel, előkelő díjakkal térhettek haza.

A GELATISSIMO-kiállítás csarnoka / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH
A GELATISSIMO-kiállítás csarnoka / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH

 

A február 3. és 7. között a stuttgarti Messén a Horeca-iparág aktuális trendjei, innovációi és jövőbe mutató koncepciói kerültek fókuszba, ahová az Interpress Kiállítások vendégeként, Seifert Ibolya ügyvezető igazgató meghívására mi is ellátogathattunk két napra.

A négy napos szakmai rendezvényfolyamra 88 ezer látogató érkezett 98 országból Stuttgartba

– amerre a szem ellátott, hömpölygött a tömeg a kiállítói csarnokok között és a különböző termékeket bemutató és kóstoltató pavilonsorok pultjainál. Azért azt rögtön hozzá kell tennünk, senki ne gondolja, hogy itt prospektus, vagy táskagyűjtögető, magukat degeszre kóstoló nép hömpölygött céltalanul a kiállítás területén, hanem mindenütt valóban olyan szakmai közönség kóstolt, tárgyalt, tapasztalatokat és kapcsolatokat gyűjtött – akik maguk is mind nap mint nap a Horeca-területen dolgoznak:

vendéglátók, cukrászok, éttermesek és a szállodaiparban tevékenykedők.

A kiállítási standokon pedig szemmel láthatóan mindenütt nyitástól zárásig ott voltak az adott beszállítói terület vezetői, cégtulajdonosok, akik ugyanúgy foglalkoztak a hozzájuk betérőkkel – akik akár előre egyeztetett időpontban érkeztek, akár csak véletlenül besétáltak hozzájuk -, mintha maguk is a hostess-ek közül lennének valók.

Új termékek, trendek és hatalmas versenyhelyzet

Az INTERGASTRA-val párhuzamosan zajló GELATISSIMO fagylaltkiállítás sokszínűsége valóban lélegzetelállító volt. Itt valóban mindent bemutattak működés közben, ami a kézműves fagylaltgyártáshoz, nyalni való termékek elkészítéséhez, valamint a fagyizással sokszor szorosan együtt járó kávézáshoz szükséges. Élő workshop-ok voltak úton-útfélen nemzetközi szintű elismeréssel rendelkező fagylaltmesterek vezetésével, versenyeket, szakmai megmérettetéseket tartottak a négy nap alatt.

Azt láthattuk, hogy a természetes alapanyagok és a „mentes” receptek teljesen megváltoztatták és uralják a mai európai fagylaltpiacot. Egy szakértő, Markus Tischberger, a GELATISSIMO projektmenedzsere ennek kapcsán meg is jegyezte:

„a fagylaltipar már egy ideje forradalmat él át: a vásárlók több természetességet követelnek, sokan kerülik a cukrot, a glutént és az állati eredetű összetevőket, de nem a minőségből, a jó ízekből viszont nem engednek.”

Egy másik új trend, amit láthattunk: a helyi alapanyagokból származó összetevők, mindenütt, ahol ez csak lehetséges.

„Nagyon nagy a vágy az egyszerűség, az otthon érzése után. Ezt a trendet a fagylaltok területén is követni kell, az élelmiszer-feldolgozó cégek kínálatában is meg kell, hogy mutatkozzon”

– mondta ezzel kapcsolatban Tischberger.

A kreativitás, az egészségtudatosság, a fenntarthatóság magas szintű megértése és az egyénre szabottság lehetősége ma már alapelvárás – és eszerint kell kialakítania a kínálatát annak a fagylaltozónak, amely figyelembe veszi vásárlóközönsége igényeit.

Egy helyen sem fukarkodtak a kóstolóadagok mennyiségével - ismeretlen volt a kóstolókanál, mindenki (újrahasznosított) papírpohárba kapott tekintélyes méretű kóstolót / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH
Egy helyen sem fukarkodtak a kóstolóadagok mennyiségével - ismeretlen volt a kóstolókanál, mindenki (újrahasznosított) papírpohárba kapott tekintélyes méretű kóstolót / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH

A kiállítás területén alapvetően német és olasz kézműves fagylaltkészítők, alapanyaggyártók mutatták be idei újdonságaikat és korábbi években kreált nyalánkságaikat. Ami számunkra meglepő volt:

a német kiállítók ezúttal sokkal jobban „hozták” azt a minőséget, amit egy kelet-közép-európai ízlés befogad.

Kóstolt fagylaltjaik jóval krémesebbek, lágyabbak, kreatívabbak voltak, mint a GELATISSIMO-n bemutatott olasz fagyik. Amelyek ezúttal könnyedebb, kicsit egyszerűbb ízvilágot mutattak.

Több, mint egy Horeca-szakmai bemutató

A stuttgarti vásár egyik különlegessége volt az a bemutató "OUTDOOR. AMBIENTE. LIVING" címmel a kiállítási parkban, ahol a kiállító cégek valós körülmények között mutatták be a nap- és időjárás elleni védelem innovatív megoldásaikat a szabadtéri vendéglátáshoz – és ez a mai. egyre felmelegedő világunkban eléggé fontos és meghatározó szerepet játszó körülmény – így nagyon sok látogatót vonzott.

Az INTERGASTRA a következő területekre oszlott (és ennek bejárása több napot igényelne): „Bútorok és étkészletek”, „Digitális megoldások, szolgáltatások és informatika”, „Italok”, „Kültéri vendéglátás”, „Kávé, cukrászsütemény és italautomata”, „Konyhatechnika”, „Élelmiszer” és „Egyesületek és szervezetek”, valamint volt egy „Digitális megoldások csarnoka”, ahol a mai világban szintén elengedhetetlen megoldásokat mutattak be.

Ember legyen a talpán, aki ekkora ricsajban főzni tud

Az IKA/Culinary Olimpiát az INTERGASTRA szakkiállítással párhuzamosan rendezték – itt a magyarok szerepléséről részletesen beszámolót közlünk a későbbiekben.  A verseny nagyságáról elöljáróban csak annyit:

több mint 1200 résztvevő 55 nemzettől érkezett,

és a hangulatról mindenütt a főzőkonyháknál az adott országból érkező közönség gondoskodott. Látogatásunk egyik napján a svéd versenyzőknek például úgy drukkoltak honfitársaik, hogy ott élő ember nem hallhatta a másik szavát a síptól, dobtól, nádihegedűtől és mindenféle herkentyűtől, amit csak bevetettek órákon át profi vezérszurkolók irányításával a csapatukért drukkolók.

A csapatversenyek egyik győztese, a finnek hatalmas ovációval, kereplőcsattogással, füttyszóval és  dobszóval fogadták győzelmük bejelentését / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH
A csapatversenyek egyik győztese, a finnek hatalmas ovációval, kereplőcsattogással, füttyszóval és dobszóval fogadták győzelmük bejelentését / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH

A következő GELATISSIMO kiállításra szintén az INTERGASTRÁVAL közösen kerül sor két év múlva, 2026. február 7. és 11. között.

 

 

 


 

 

 


Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben

Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben 

Mi vár a vendéglátóiparra 2024-ben? Bár jósgömbünk nincsen, a kurrens vendéglátóipari és gazdasági folyamatok, valamint a rendelkezésre álló adatok alapján tudunk prognosztizálni bizonyos trendeket.
Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára 

Nem nálunk, hanem Romániában szavazta meg az ottani képviselőház az erről szóló törvénytervezetet.
MVI-konferencia a SIRHA-n

MVI-konferencia a SIRHA-n 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) konferenciát szervez a szakmának a SIRHA kiállítás nyitónapján.
Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre

Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre 

Március 7. és 24. között országszerte 177 étterem várja a vendégeket, akiknek figyelméért fix, rendkívül előnyös árú, válogatott menüsorokkal versengenek.
Ellopták a showt a balatoni fagylaltok

Ellopták a showt a balatoni fagylaltok 

A legnagyobb tömeg  nem a külföldi standok előtt, hanem egy balatoni fagylaltot kínáló kerékpáros hűtőkocsi körül alakult ki az Utazás+ kiállítás első napján.
Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre

Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre 

A S.Pellegrino nemzetközi megmérettetésére 2024. február 21-től lehet jelentkezni.
Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet

Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet 

Debrecen városa a Debreceni Borozó bor-és gasztronómiai magazinnal együttműködve választja ki azokat a borokat, melyek érdemesek a kitüntető címre.
Újra várja a jelentkezőket a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny

Újra várja a jelentkezőket a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 

A megmérettetés hatodszorra irányítja a figyelmet a legkiválóbb kulináris tehetségekre.
Öt szuper fánklelőhely Budapesten

Öt szuper fánklelőhely Budapesten  

Érdemes még ezt a hétvégét kihasználni, mert sok helyen szezonális a lehetőség és a „fánknap” általában szombatra esik.
Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját

Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját 

Az itt, fenntartható eljárással termelt alapanyagokból készülnek a légitársaság fedélzeti menüi.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.