Egy időben, egy helyen: frigyre lépett a GELATISSIMO és az INTERGASTRA szakmai kiállítás Stuttgartban

Négy évnyi (kényszer)szünet után végre ismét megtarthatták Európa egyik legnagyobb kézműves fagylaltos seregszemléjét, a GELATISSIMO kiállítást, amelyet az INTERGASTRA vendéglátó- és szállodaipari szakkiállítással egy időben, egy helyen rendeztek a Messe Stuttgart impozáns méretű, óriási kiállítói csarnokaiban.

Ugyancsak február 3 - 7. között, szintén itt rendezték az IKA/Culinary Olympic versenyt, a világ legrégebbi, legpatinásabb múlttal rendelkező nemzetközi szintű szakácsviadalát is. Amelyen nemcsak részt vettek magyar versenyzők, hanem a négy napos verseny végén a magyar szakácsok közül sokan rangos, dobogós elismerésekkel, előkelő díjakkal térhettek haza.

A GELATISSIMO-kiállítás csarnoka / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH
A GELATISSIMO-kiállítás csarnoka / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH

 

A február 3. és 7. között a stuttgarti Messén a Horeca-iparág aktuális trendjei, innovációi és jövőbe mutató koncepciói kerültek fókuszba, ahová az Interpress Kiállítások vendégeként, Seifert Ibolya ügyvezető igazgató meghívására mi is ellátogathattunk két napra.

A négy napos szakmai rendezvényfolyamra 88 ezer látogató érkezett 98 országból Stuttgartba

– amerre a szem ellátott, hömpölygött a tömeg a kiállítói csarnokok között és a különböző termékeket bemutató és kóstoltató pavilonsorok pultjainál. Azért azt rögtön hozzá kell tennünk, senki ne gondolja, hogy itt prospektus, vagy táskagyűjtögető, magukat degeszre kóstoló nép hömpölygött céltalanul a kiállítás területén, hanem mindenütt valóban olyan szakmai közönség kóstolt, tárgyalt, tapasztalatokat és kapcsolatokat gyűjtött – akik maguk is mind nap mint nap a Horeca-területen dolgoznak:

vendéglátók, cukrászok, éttermesek és a szállodaiparban tevékenykedők.

A kiállítási standokon pedig szemmel láthatóan mindenütt nyitástól zárásig ott voltak az adott beszállítói terület vezetői, cégtulajdonosok, akik ugyanúgy foglalkoztak a hozzájuk betérőkkel – akik akár előre egyeztetett időpontban érkeztek, akár csak véletlenül besétáltak hozzájuk -, mintha maguk is a hostess-ek közül lennének valók.

Új termékek, trendek és hatalmas versenyhelyzet

Az INTERGASTRA-val párhuzamosan zajló GELATISSIMO fagylaltkiállítás sokszínűsége valóban lélegzetelállító volt. Itt valóban mindent bemutattak működés közben, ami a kézműves fagylaltgyártáshoz, nyalni való termékek elkészítéséhez, valamint a fagyizással sokszor szorosan együtt járó kávézáshoz szükséges. Élő workshop-ok voltak úton-útfélen nemzetközi szintű elismeréssel rendelkező fagylaltmesterek vezetésével, versenyeket, szakmai megmérettetéseket tartottak a négy nap alatt.

Azt láthattuk, hogy a természetes alapanyagok és a „mentes” receptek teljesen megváltoztatták és uralják a mai európai fagylaltpiacot. Egy szakértő, Markus Tischberger, a GELATISSIMO projektmenedzsere ennek kapcsán meg is jegyezte:

„a fagylaltipar már egy ideje forradalmat él át: a vásárlók több természetességet követelnek, sokan kerülik a cukrot, a glutént és az állati eredetű összetevőket, de nem a minőségből, a jó ízekből viszont nem engednek.”

Egy másik új trend, amit láthattunk: a helyi alapanyagokból származó összetevők, mindenütt, ahol ez csak lehetséges.

„Nagyon nagy a vágy az egyszerűség, az otthon érzése után. Ezt a trendet a fagylaltok területén is követni kell, az élelmiszer-feldolgozó cégek kínálatában is meg kell, hogy mutatkozzon”

– mondta ezzel kapcsolatban Tischberger.

A kreativitás, az egészségtudatosság, a fenntarthatóság magas szintű megértése és az egyénre szabottság lehetősége ma már alapelvárás – és eszerint kell kialakítania a kínálatát annak a fagylaltozónak, amely figyelembe veszi vásárlóközönsége igényeit.

Egy helyen sem fukarkodtak a kóstolóadagok mennyiségével - ismeretlen volt a kóstolókanál, mindenki (újrahasznosított) papírpohárba kapott tekintélyes méretű kóstolót / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH
Egy helyen sem fukarkodtak a kóstolóadagok mennyiségével - ismeretlen volt a kóstolókanál, mindenki (újrahasznosított) papírpohárba kapott tekintélyes méretű kóstolót / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH

A kiállítás területén alapvetően német és olasz kézműves fagylaltkészítők, alapanyaggyártók mutatták be idei újdonságaikat és korábbi években kreált nyalánkságaikat. Ami számunkra meglepő volt:

a német kiállítók ezúttal sokkal jobban „hozták” azt a minőséget, amit egy kelet-közép-európai ízlés befogad.

Kóstolt fagylaltjaik jóval krémesebbek, lágyabbak, kreatívabbak voltak, mint a GELATISSIMO-n bemutatott olasz fagyik. Amelyek ezúttal könnyedebb, kicsit egyszerűbb ízvilágot mutattak.

Több, mint egy Horeca-szakmai bemutató

A stuttgarti vásár egyik különlegessége volt az a bemutató "OUTDOOR. AMBIENTE. LIVING" címmel a kiállítási parkban, ahol a kiállító cégek valós körülmények között mutatták be a nap- és időjárás elleni védelem innovatív megoldásaikat a szabadtéri vendéglátáshoz – és ez a mai. egyre felmelegedő világunkban eléggé fontos és meghatározó szerepet játszó körülmény – így nagyon sok látogatót vonzott.

Az INTERGASTRA a következő területekre oszlott (és ennek bejárása több napot igényelne): „Bútorok és étkészletek”, „Digitális megoldások, szolgáltatások és informatika”, „Italok”, „Kültéri vendéglátás”, „Kávé, cukrászsütemény és italautomata”, „Konyhatechnika”, „Élelmiszer” és „Egyesületek és szervezetek”, valamint volt egy „Digitális megoldások csarnoka”, ahol a mai világban szintén elengedhetetlen megoldásokat mutattak be.

Ember legyen a talpán, aki ekkora ricsajban főzni tud

Az IKA/Culinary Olimpiát az INTERGASTRA szakkiállítással párhuzamosan rendezték – itt a magyarok szerepléséről részletesen beszámolót közlünk a későbbiekben.  A verseny nagyságáról elöljáróban csak annyit:

több mint 1200 résztvevő 55 nemzettől érkezett,

és a hangulatról mindenütt a főzőkonyháknál az adott országból érkező közönség gondoskodott. Látogatásunk egyik napján a svéd versenyzőknek például úgy drukkoltak honfitársaik, hogy ott élő ember nem hallhatta a másik szavát a síptól, dobtól, nádihegedűtől és mindenféle herkentyűtől, amit csak bevetettek órákon át profi vezérszurkolók irányításával a csapatukért drukkolók.

A csapatversenyek egyik győztese, a finnek hatalmas ovációval, kereplőcsattogással, füttyszóval és  dobszóval fogadták győzelmük bejelentését / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH
A csapatversenyek egyik győztese, a finnek hatalmas ovációval, kereplőcsattogással, füttyszóval és dobszóval fogadták győzelmük bejelentését / Forrás: Landesmesse Stuttgart GmbH

A következő GELATISSIMO kiállításra szintén az INTERGASTRÁVAL közösen kerül sor két év múlva, 2026. február 7. és 11. között.

 

 

 


 

 

 


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.