Egy kávéfőzőben nyugszik az olasz kávéfőzők királya

A történet szerint Alfonso Bialetti fejében egy tó partján ruhákat mosó helyi nőket figyelve született meg a kávéfőző ötletete: a nők által használt, két vödörből és egy középső csőből álló eszköz adta az inspirációt.

Renato Bialetti, akinek apja, Alfonso Bialetti feltalálta a legendás Moka Expressz kávéfőzőt, 93 éves korában hunyt el kilenc évvel ezelőtt 2016, februárjában. Hamvait három gyermeke egy hatalmas, a híres kávéfőzőre emlékeztető urnában helyezte el.

Az egyedi urna még a legendás „Omino con i baffi” (az „Olasz bajuszos bácsi”) piktogramot is viselte, amely minden Moka Expressz-en megtalálható. Az 1950-es évek óta a cég szimbólumaként szolgáló rajzfilmfigura Bialetti karikatúrája, amelyet a versenytársaktól való megkülönböztetés céljából alkottak meg.

Bialetti – aki túlélte a porosz koncentrációs táborokat – az ötvenes években vette át az apja cégénel irányítását, olvasható az Olaszmamma blog közösségi oldalán. A kávékirály ekkor döntött úgy, jelentős összegeket fektet helyi és nemzetközi reklámokba.


Fotó: Depositphotos


Mint írják, ezzel forradalmasította a cég marketingstratégiáját és új alapokra helyezte a vállalkozás struktúráját, hogy az minél jobban megfeleljen az új gyártási igényeknek.

„A Bialetti csakhamar már napi 18 ezer darab Moka kávéfőzőt gyártott, ami éves szinten körülbelül 4 milliós termelést jelentett. Becslések szerint az ötvenes évektől napjainkig több mint 300 millió darab Moka készült.”

Bialetti Renato zseniális marketingstratégiájának köszönhetően a kávéfőző lassan világszerte elterjedt. Az 1980-as évek végén eladott vállalat büszkélkedhet azzal, hogy több mint 200 millió Moka Expressz kelt el világszerte, derül ki a CNN cikkéből.

Bialetti kotyogós kávéfőzőben elhelyezett hamvait egy kőhajítsányira helyezték el attók a helytől, ahol apja 1933-ban feltalálta a Moka Expresszt.

 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.