Egy évig ezeket a borokat isszák az Országházban

187 palackból választották ki az Országház Bora verseny idei győzteseit.

A bírálóbizottság munkájáról Légli Ottó borász, a testület elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának korábbi elnöke számolt be.

Mint mondta, idei bormustrára a meghirdetett kilenc kategóriában 187 palack érkezett 83 pincészettől, 17 történelmi magyar borvidékről.

A borokat két fordulóban értékelte a zsűri, amelynek tagjai között szakmai szereplők, termelők, üzletemberek, a gasztronómia élet képviselői és véleményformálók foglaltak helyet – mondta a zsűri elnöke.

Az Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el az Androsics Birtok 2022-es évjáratú Olaszrizling Sur Lie borával, a Furmint kategória legjobbja Péter Pincészet lett a 2021-es évjáratú Tokaji Furmint Thurzó dűlő borával.

Az egyéb fehérbor kategória győztese a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok lett tavalyi évjáratú Tokaji Organikus Terézia Hárslevelűjével, míg a Rozé kategóriában Sike Balázs Pincéje 2021-es Badacsonyi Pinot Noir Rozéja érdemelte ki az első helyet.

A Kékfrankos kategória győztese lett Günzer Tamás Pincészete 2020-as évjáratú Bocor Kékfrankosa. A Bikavér kategóriát a Vesztergombi Pince 2019-es évjáratú St. László Bikavér bora nyerte.

Kadarka kategóriában az Eszterbauer Borászat 2022-es évjáratú Nagyapám Szekszárdi Kadarkája lett az első, a Cabernet franc kategóriában Riczu Tamás Borászata a 2018-as évjáratú Villányi franc borával nyerte el az első helyet.

Tokaji aszúk között a legjobb a Péter Pincészet 2017-es évjáratú Tokaji Aszú 6 puttonyos bora lett.

Tovább az Agroinform.hu tudósítására >>


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.