Egyre jobbak vagyunk borfelismerésben

Magyarország negyedik helyezést ért el a Borfelismerő Világbajnokság (Championnat du monde de dégustation La RVF) szombati döntőjében. A magyar csapat 31 nemzet legjobb borkóstolói között címvédőként ült kóstolóasztalhoz, és csak néhány ponttal maradt le a dobogóról. Luxemburg csapata győzött, a portugál és a spanyol csapatot megelőzve - írja a Store Insider.

A borfelismerés világbajnokságaként ismert Championnat du Monde de Dégustation döntő fordulójának idén az Ayala Pezsgőház adott otthont az ikonikus Champagne borvidéken. Az évről évre egyre növekvő érdeklődésnek örvendő verseny döntőjében 31 nemzet legjobbjai, a világ minden tájáról, nemzetenként egy-egy, négyfős csapatokat alkotva mérték össze tudásukat és érzékszerveik érzékenységét. A magyar csapat a rangos világverseny tavalyi fordulóján nagyon magas pontszámmal aratott győzelmet, így idén címvédőként ülhettek kóstolóasztalhoz.

A versenyen a legnagyobb bornemzetek csapatai is részt vettek, köztük Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Amerikai Egyesült Államok, illetve Dél-Afrika.

A verseny során 12 bort kellett beazonosítani szőlőfajta, termőhely, évjárat és termelő szerint. Ami azonban a szabályok szintjén könnyen leírható, az a valóságban korántsem ennyire egyszerű. Természetesen a versenyzők nem láthatják a kóstolásra kerülő borok palackját és semmilyen segítséget sem kérhetnek a feladathoz. Akár egy vizsgán: tilos a telefon- és az internethasználat. A négyfős csapat tagjai csak egymással beszélhetnek és közösen kell felismerniük a borokat, azaz csapatonként egy-egy megoldás adható. Amelyik csapat pedig a legtöbb bor jellemzőit ismeri fel, az kapja a legtöbb pontot és az lesz a világbajnok.



A versenyt az is nagyban nehezíti, hogy a borok a világ bármely szegletéből érkezhetnek, és bármilyen korúak lehetnek, illetve bármilyen fajta szőlőből készülhetnek. Az idei versenyen az óvilág borai mellett a szervezők például helyet adtak egy angol, egy portugál, egy amerikai és egy dél-afrikai tételnek is.

A borsor ebben az évben különösen nehéz volt, feladva ezzel a leckét a nemzetek legjobb borkóstolóinak. Végig az élmenyőzben haladva, nagyon szoros versenyben végül 117 ponttal a negyedik helyezést érte el a magyar csapat, csupán 4 ponttal lecsúszva a dobogóról. Ezzel megelőzve a háromszoros világbajnok francia és a korábbi világbajnok kínai és svéd csapatot is. A képzeletbeli dobogó legfelsőbb fokára a luxemburgi csapat állhatott, megelőzve a portugál és a spanyol csapatot.

A magyar kóstolók az elmúlt 5 évben kivétel nélkül a legjobb 5 csapat egyike volt a magas rangú világversenyen. Ilyen egyenletesen magas teljesítményt egyetlen másik csapat sem nyújtott az elmúlt öt évben. Ezzel Magyország helye folyamatosan biztosított a világ legjobb borkóstolói között. A csapat tagjai: Aranyos Attila (csapatkapitány), Rabcsánszki Laura, Dr. Molnár Levente, Miguel Sennoun


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.