Élénkség, vibrálás, mélység: megérkezett a tango

Különleges és őszinte bor a tállyai SZÓLÓ-tól a 2014-es évjáratú tango. A régi hagyományokra visszanyúló, flor alatt érlelt tétel a borászat filozófiájával összhangban egy modern stílusú, izgalmas élményt adó bor lett.

A pince a kezdetektől egymás mellett alkalmazza a modern és a hagyományos technikákat, így a tango három évet pihent a pince sarkában a Tökösmály-dűlőből szüretelt, hárslevelűvel színültig megtöltött, majd lezárt hordóban. Az elkészítéséhez az inspirációt a franciaországi Juraban készített, hártya alatt érlelt vin jaune adta, ugyanakkor fontos volt a Tokaji borvidéki tradíciók és a saját, tiszta vonalú borkészítési stílusuk megőrzése, amiben hisznek.
 
A világon három helyen készül flor alatt érleléssel bor: Franciaországban az úgynevezett sárga bor (vin jaune), Spanyolországban a sherry egyes változatai, és Magyarországon a száraz szamorodni. A bor tetején képződő hártya (flor) erjesztőgombák segítségével alakul ki. Van, ahol rásegítenek a képződésére, a SZÓLÓ-nál erre nem volt szükség. A flor alatt egyfajta reduktív környezet alakul ki, mivel az élesztők a borban oldott oxigént is felhasználják, a flor pedig korlátozza az újabb oxigénfelvételt.

„A flor egy borászati kifejezés, amely a kialakuló, különböző vastagságú élesztőfilmre utal a bor felületén, és folyamatosan kölcsönhatásban van a borral, megváltoztatja a bor összetételét, és így végső aromáját és ízét is. Az elmúlt tíz évben a világ több borvidékén is kísérleteznek hasonló technológiával, nem csak a klasszikus régiókban” – magyarázza Kató András, a Terroir Club vezetője a flor jelentőségét.

2014 nem volt könnyű évjárat a Tokaji borvidéken, kézzel kellett kiválogatni az egészséges és az aszús szemeket, melyek szamorodni módjára 12 órán át héjon áztak. A bor új hordóban erjedt és érlelődött 2015 nyaráig, ezután átkerült egy használt aszús hordóba, és úgy döntöttek, hogy inkább hosszú érlelésre szánják, nem nyúlnak hozzá. 2016 karácsonyán vettek belőle mintát – ügyelve arra, hogy ne bántsák a bor tetejét lezáró flort –, akkor érezték, hogy ebben a formában lassabban, finomabban fejlődik, hagyni kell még. További egy év érlelést követően 2018 márciusában derítés és szűrés nélkül került palackba, kén hozzáadása nélkül.
 
 „Annak ellenére, hogy hosszan érleltük, örömmel tapasztaltuk, hogy van benne élénkség és frissesség, a vibrálás mellett pedig mély és komplex, érlelt karaktert is mutat” – meséli lelkesen Éless Tímea borász. „Nagy rádöbbenés volt a flor, ami elkezd táplálkozni a borból, és a végén hihetetlen egyensúlyt állít be. Hálásak vagyunk a természetnek, és persze szerencsénk van, hogy ilyen a hordó- és pinceflóránk.”
 
A bor nevét Tímea férje találta ki. „Azért lett tango, mert amikor először kóstoltuk készen, Buenos Aires jutott eszembe. Egy külvárosi csehóban fellépő tangótáncos, a fapadló, a füst, mély érzelmek, intenzív hangulatok. Ilyen nekünk ez a bor” – indokolta a névválasztást Éless Tamás.


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.