Élettel telt meg Zamárdi szombaton

Szombaton a Balatoni KÖR borászai, éttermesei, cukrászdái és pálinkafőzői Zamárdiba látogattak el, hogy bemutassák a Balaton ízeit, valamint azt, hogy a Balaton télen-nyáron menő.

“Azt hiszem rekordot döntöttük, nem is reméltük, hogy ilyen sokan lesznek ránk kíváncsiak a GasztroPiknik első Zamárdi állomásán. Nagyon köszönjük Zamárdi város támogatását, a sikerhez Ők is nagyban hozzájárultak" -  mondta Pach Gábor pálinkafőző, az esemény egyik főszervezője. Az eseményen 13 étterem, 14 borászat, egy pálinkafőző és másfél cukrászda vett részt. Azért másfél, mert Szilágyi Lajos és felesége Ági - a Siófokon bezárt, de májusban a Völgyhíd alatt újra nyitó Villa Gréta cukrászda tulajdonosai - négy hatalmas tálca süteménnyel érkeztek, és míg körbejárták a sátrat, mindenkit végig kínáltak.

A rengeteg ember miatt egyébként néha nagyon nehezen lehetett egy-egy pulthoz odaférkőzni. Pont akkora sikere volt - a teljesség igénye nélkül - a Kistücsök Étterem töltött, erjesztett káposztájának, mint a balatonfüredi Aura Hotel füstön sült velős csontjának, vagy a balatonlellei BL YachtClub házilag füstölt kacsamellének. A borászok is folyamatosan töltötték boraikat, volt ki forralt borként, volt aki palackból. A zenei színpadon a United együttesből ismert Romhányi Áron és barátai szolgáltatták a háttérzenét és a talpalávalót egész nap. A Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákjai is kitelepültek, nekik is hatalmas élmény volt a nap. “Nagyon fontosnak tartjuk a balatoni szakképzést, és azt, hogy diákjaink testközelből is megtapasztalják, hogy van létjogosultsága a balatoni gasztronómiának egész éven át” - mondta Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja, aki a Balatoni KÖR tiszteletbeli tagja is egyben.

A téli gasztronómiai rendezvények sorában a következő február 1-én szombaton a Balatonlellén megrendezésre kerülő III. Lellei GasztroFarsang lesz, ahol a lellei és boglári éttermesek, borászok és cukrászdák fognak felvonulni. Lesz gyermek és felnőtt jelmezverseny, és természetesen egész nap élőzene szórakoztatja az odalátogatókat. A BalatoniKÖR GasztroPiknik Sorozat további helyszínei:

február 29. Balatonfüred

március 21. Köveskál

május - GasztroPiknik a kompon

Az idén 5 éves Balatoni KÖR a régió gasztronómiájának minőségi megújulásáért leginkább elkötelezett vendéglátósok összefogásaként jött létre. Tagjaik között - akik mind az egész éves Balatonért dolgoznak - van helyi étterem, cukrászda, pálinka főző, borbár, és több borászat is. Az egyesület fő mozgatórugója az összefogásban, közös gondolkodásban rejlik. Minőség - Hitelesség - Egész éves nyitvatartás - ez a Balatoni KÖR tagjainak három legfőbb üzenete.

Forrás: Turizmus Online


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.