Élettel telt meg Zamárdi szombaton

Szombaton a Balatoni KÖR borászai, éttermesei, cukrászdái és pálinkafőzői Zamárdiba látogattak el, hogy bemutassák a Balaton ízeit, valamint azt, hogy a Balaton télen-nyáron menő.

“Azt hiszem rekordot döntöttük, nem is reméltük, hogy ilyen sokan lesznek ránk kíváncsiak a GasztroPiknik első Zamárdi állomásán. Nagyon köszönjük Zamárdi város támogatását, a sikerhez Ők is nagyban hozzájárultak" -  mondta Pach Gábor pálinkafőző, az esemény egyik főszervezője. Az eseményen 13 étterem, 14 borászat, egy pálinkafőző és másfél cukrászda vett részt. Azért másfél, mert Szilágyi Lajos és felesége Ági - a Siófokon bezárt, de májusban a Völgyhíd alatt újra nyitó Villa Gréta cukrászda tulajdonosai - négy hatalmas tálca süteménnyel érkeztek, és míg körbejárták a sátrat, mindenkit végig kínáltak.

A rengeteg ember miatt egyébként néha nagyon nehezen lehetett egy-egy pulthoz odaférkőzni. Pont akkora sikere volt - a teljesség igénye nélkül - a Kistücsök Étterem töltött, erjesztett káposztájának, mint a balatonfüredi Aura Hotel füstön sült velős csontjának, vagy a balatonlellei BL YachtClub házilag füstölt kacsamellének. A borászok is folyamatosan töltötték boraikat, volt ki forralt borként, volt aki palackból. A zenei színpadon a United együttesből ismert Romhányi Áron és barátai szolgáltatták a háttérzenét és a talpalávalót egész nap. A Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákjai is kitelepültek, nekik is hatalmas élmény volt a nap. “Nagyon fontosnak tartjuk a balatoni szakképzést, és azt, hogy diákjaink testközelből is megtapasztalják, hogy van létjogosultsága a balatoni gasztronómiának egész éven át” - mondta Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja, aki a Balatoni KÖR tiszteletbeli tagja is egyben.

A téli gasztronómiai rendezvények sorában a következő február 1-én szombaton a Balatonlellén megrendezésre kerülő III. Lellei GasztroFarsang lesz, ahol a lellei és boglári éttermesek, borászok és cukrászdák fognak felvonulni. Lesz gyermek és felnőtt jelmezverseny, és természetesen egész nap élőzene szórakoztatja az odalátogatókat. A BalatoniKÖR GasztroPiknik Sorozat további helyszínei:

február 29. Balatonfüred

március 21. Köveskál

május - GasztroPiknik a kompon

Az idén 5 éves Balatoni KÖR a régió gasztronómiájának minőségi megújulásáért leginkább elkötelezett vendéglátósok összefogásaként jött létre. Tagjaik között - akik mind az egész éves Balatonért dolgoznak - van helyi étterem, cukrászda, pálinka főző, borbár, és több borászat is. Az egyesület fő mozgatórugója az összefogásban, közös gondolkodásban rejlik. Minőség - Hitelesség - Egész éves nyitvatartás - ez a Balatoni KÖR tagjainak három legfőbb üzenete.

Forrás: Turizmus Online


Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.