Honnan érkeznek nevezések az idei Winelovers Wine Awards-ra?

2025-ben a Winelovers Wine Awards negyedik alkalommal, új helyszínen kerül megrendezésre; a szervezők több mint ezer bor nevezését várják a versenyre 12 különböző kategóriában.

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is a borvilág krémje: Master of Wine-ok, Master Sommelier-k, WSET Diplomás szakértők, valamint borászok, kereskedők és neves sommelier-k gyűlnek össze, hogy a Winelovers nemzetközi versenyén megtalálják Közép- és Kelet-Európa legjobb borait.

Winelovers Wine Awards néhány év alatt a három legnagyobb hazai szervezésű nemzetközi borversenyének egyikévé vált, és jó úton van afelé, hogy a közép- és kelet-európai régió legjelentősebb boros megmérettetésévé váljon.

Több mint borverseny

A Budapesten zajló bírálat már az előző években is túlmutatott a hagyományos versenyeken, mert nemcsak önmagában egy nemzetközi sztenderdeknek megfelelő megmérettetés, hanem számos kísérőprogrammal gondoskodik arról, hogy a pincészetek a kereskedelmi kapcsolatok kialakításának terén is megtalálják a számításaikat.


Fotó: Winelovers

A háromnapos borbírálat mellett a Winelovers-X „trade tasting” esemény is megrendezésre kerül, melynek kiemelt célja a kezdetektől az, hogy hatékony offline platformot hozzon létre a szakemberek számára, valamint összekösse a borászokat az újdonságokat kereső kereskedőkkel és étterem-tulajdonosokkal, alkalmat teremtve ezzel gyümölcsöző kapcsolatok kialakítására. Idén az X teljes mértékben szakmai esemény lesz, megtartva ezzel azt a fókuszt, amely az üzleti célú kapcsolatok kialakítását célozza. A borverseny második napján, hétfői napon kerül rá sor, amelyre kifejezetten a szakmából várnak 300-400 vendéget.

A rapid randi szerű kóstolási lehetőséget biztosító Meet the Buyer tavaly óriási népszerűségnek örvendett.

Ezen olyan kereskedők vesznek részt, akik kimondottan ebből a régióból keresnek borokat, és 12-12 percben ismerkedhetnek meg a potenciális pincészetekkel. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a szervezők 2025-ben két időpontban is lehetőséget biztosítanak a borászatoknak a bemutatkozásra.


Fotó: Winelovers

Még több bor számára kinyílnak a kapuk

A borversenyen idén a korábbi kategóriák mellett négy új is meghirdetésre kerül. A gyöngyözőborok, habzóborok, tank és transvasée technológiával készült italok külön versenyeznek a hagyományos eljárással készült pezsgőktől. A natúr borok és a retail borok is külön kategóriát képeznek majd.

A retail borok célja, hogy széles közönség számára nyújtsanak megbízható borokat, beleértve az alkalmi borfogyasztókat is.

Ez a kategória nem zárja ki a magas minőséget, de a hangsúly elsődlegesen a megfizethetőségen, másrészről a hozzáférhetőségen van. Ebbe a kategóriába azoknak a boroknak a nevezését várják, melyek a kiskereskedelemben szélesen elérhetőek. Izgalmas kategóriának ígérkezik ezenfelül az alternatív csomagolású boroké. Ez a hagyományos üvegpalackon kívüli megoldásokat jelenti: Bag-in-Box (BiB), Alumínium dobozok (cans), PET-palackok, Tetra Pak, Üveg alternatívák (pl. kőedény, kompozit anyagok) és Borcsapolók (keg).

 

 


Indul a fagylaltszezon a Balatonnál

Indul a fagylaltszezon a Balatonnál 

A Balatonnál március 1-től hivatalosan is megkezdődik a fagylaltszezon, ami a helyi cukrászdák és vendéglátóhelyek számára a gazdasági fellendülés időszakát jelenti.
Királyi lakoma a királyok városában

Királyi lakoma a királyok városában 

Székesfehérváron nyitotta meg 60. éttermét a BURGER KING.
Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél

Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél 

Hein Schumacher vezérigazgató helyére Fernando Fernandez pénzügyi igazgató kerül.
Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak

Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak 

Egymilliárd forintra pályázhatnak az ezer fő alatti településen működő kiskocsmák, bárok és borozók.
Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán

Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán 

Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton a városban.
Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit 

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt. 
Megvan az ország legjobb lekvárja

Megvan az ország legjobb lekvárja 

Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.
Hat furcsa étterem a nagyvilágból

Hat furcsa étterem a nagyvilágból 

A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.
Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja? 

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében 

Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.