Honnan érkeznek nevezések az idei Winelovers Wine Awards-ra?

2025-ben a Winelovers Wine Awards negyedik alkalommal, új helyszínen kerül megrendezésre; a szervezők több mint ezer bor nevezését várják a versenyre 12 különböző kategóriában.

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is a borvilág krémje: Master of Wine-ok, Master Sommelier-k, WSET Diplomás szakértők, valamint borászok, kereskedők és neves sommelier-k gyűlnek össze, hogy a Winelovers nemzetközi versenyén megtalálják Közép- és Kelet-Európa legjobb borait.

Winelovers Wine Awards néhány év alatt a három legnagyobb hazai szervezésű nemzetközi borversenyének egyikévé vált, és jó úton van afelé, hogy a közép- és kelet-európai régió legjelentősebb boros megmérettetésévé váljon.

Több mint borverseny

A Budapesten zajló bírálat már az előző években is túlmutatott a hagyományos versenyeken, mert nemcsak önmagában egy nemzetközi sztenderdeknek megfelelő megmérettetés, hanem számos kísérőprogrammal gondoskodik arról, hogy a pincészetek a kereskedelmi kapcsolatok kialakításának terén is megtalálják a számításaikat.


Fotó: Winelovers

A háromnapos borbírálat mellett a Winelovers-X „trade tasting” esemény is megrendezésre kerül, melynek kiemelt célja a kezdetektől az, hogy hatékony offline platformot hozzon létre a szakemberek számára, valamint összekösse a borászokat az újdonságokat kereső kereskedőkkel és étterem-tulajdonosokkal, alkalmat teremtve ezzel gyümölcsöző kapcsolatok kialakítására. Idén az X teljes mértékben szakmai esemény lesz, megtartva ezzel azt a fókuszt, amely az üzleti célú kapcsolatok kialakítását célozza. A borverseny második napján, hétfői napon kerül rá sor, amelyre kifejezetten a szakmából várnak 300-400 vendéget.

A rapid randi szerű kóstolási lehetőséget biztosító Meet the Buyer tavaly óriási népszerűségnek örvendett.

Ezen olyan kereskedők vesznek részt, akik kimondottan ebből a régióból keresnek borokat, és 12-12 percben ismerkedhetnek meg a potenciális pincészetekkel. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a szervezők 2025-ben két időpontban is lehetőséget biztosítanak a borászatoknak a bemutatkozásra.


Fotó: Winelovers

Még több bor számára kinyílnak a kapuk

A borversenyen idén a korábbi kategóriák mellett négy új is meghirdetésre kerül. A gyöngyözőborok, habzóborok, tank és transvasée technológiával készült italok külön versenyeznek a hagyományos eljárással készült pezsgőktől. A natúr borok és a retail borok is külön kategóriát képeznek majd.

A retail borok célja, hogy széles közönség számára nyújtsanak megbízható borokat, beleértve az alkalmi borfogyasztókat is.

Ez a kategória nem zárja ki a magas minőséget, de a hangsúly elsődlegesen a megfizethetőségen, másrészről a hozzáférhetőségen van. Ebbe a kategóriába azoknak a boroknak a nevezését várják, melyek a kiskereskedelemben szélesen elérhetőek. Izgalmas kategóriának ígérkezik ezenfelül az alternatív csomagolású boroké. Ez a hagyományos üvegpalackon kívüli megoldásokat jelenti: Bag-in-Box (BiB), Alumínium dobozok (cans), PET-palackok, Tetra Pak, Üveg alternatívák (pl. kőedény, kompozit anyagok) és Borcsapolók (keg).

 

 


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.