Honnan érkeznek nevezések az idei Winelovers Wine Awards-ra?

2025-ben a Winelovers Wine Awards negyedik alkalommal, új helyszínen kerül megrendezésre; a szervezők több mint ezer bor nevezését várják a versenyre 12 különböző kategóriában.

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is a borvilág krémje: Master of Wine-ok, Master Sommelier-k, WSET Diplomás szakértők, valamint borászok, kereskedők és neves sommelier-k gyűlnek össze, hogy a Winelovers nemzetközi versenyén megtalálják Közép- és Kelet-Európa legjobb borait.

Winelovers Wine Awards néhány év alatt a három legnagyobb hazai szervezésű nemzetközi borversenyének egyikévé vált, és jó úton van afelé, hogy a közép- és kelet-európai régió legjelentősebb boros megmérettetésévé váljon.

Több mint borverseny

A Budapesten zajló bírálat már az előző években is túlmutatott a hagyományos versenyeken, mert nemcsak önmagában egy nemzetközi sztenderdeknek megfelelő megmérettetés, hanem számos kísérőprogrammal gondoskodik arról, hogy a pincészetek a kereskedelmi kapcsolatok kialakításának terén is megtalálják a számításaikat.


Fotó: Winelovers

A háromnapos borbírálat mellett a Winelovers-X „trade tasting” esemény is megrendezésre kerül, melynek kiemelt célja a kezdetektől az, hogy hatékony offline platformot hozzon létre a szakemberek számára, valamint összekösse a borászokat az újdonságokat kereső kereskedőkkel és étterem-tulajdonosokkal, alkalmat teremtve ezzel gyümölcsöző kapcsolatok kialakítására. Idén az X teljes mértékben szakmai esemény lesz, megtartva ezzel azt a fókuszt, amely az üzleti célú kapcsolatok kialakítását célozza. A borverseny második napján, hétfői napon kerül rá sor, amelyre kifejezetten a szakmából várnak 300-400 vendéget.

A rapid randi szerű kóstolási lehetőséget biztosító Meet the Buyer tavaly óriási népszerűségnek örvendett.

Ezen olyan kereskedők vesznek részt, akik kimondottan ebből a régióból keresnek borokat, és 12-12 percben ismerkedhetnek meg a potenciális pincészetekkel. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a szervezők 2025-ben két időpontban is lehetőséget biztosítanak a borászatoknak a bemutatkozásra.


Fotó: Winelovers

Még több bor számára kinyílnak a kapuk

A borversenyen idén a korábbi kategóriák mellett négy új is meghirdetésre kerül. A gyöngyözőborok, habzóborok, tank és transvasée technológiával készült italok külön versenyeznek a hagyományos eljárással készült pezsgőktől. A natúr borok és a retail borok is külön kategóriát képeznek majd.

A retail borok célja, hogy széles közönség számára nyújtsanak megbízható borokat, beleértve az alkalmi borfogyasztókat is.

Ez a kategória nem zárja ki a magas minőséget, de a hangsúly elsődlegesen a megfizethetőségen, másrészről a hozzáférhetőségen van. Ebbe a kategóriába azoknak a boroknak a nevezését várják, melyek a kiskereskedelemben szélesen elérhetőek. Izgalmas kategóriának ígérkezik ezenfelül az alternatív csomagolású boroké. Ez a hagyományos üvegpalackon kívüli megoldásokat jelenti: Bag-in-Box (BiB), Alumínium dobozok (cans), PET-palackok, Tetra Pak, Üveg alternatívák (pl. kőedény, kompozit anyagok) és Borcsapolók (keg).

 

 


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.