Élménytúrával debütált a Nivegy-völgy bor- és bringatérképe

Közel harminc kilométer tekerés, ragyogó napsütés, balatoni panoráma, ízletes borok –röviden így foglalhatjuk össze az első Nivegy-völgyi e-bike élménytúrát, ahol a résztvevőkminden állomáson eredetvédett helyi borokat kóstolhattak - tájékoztatták lapunkat a program alkotói.

A programmal egyidőben mutatták be az E-bike élménytúra megállók térképét, amely segít abban, hogy a jövőben bárki könnyedén megszervezhessen egy hasonló túrát, felfedezze a helyi kulturális és természeti értékeket, és megismerje a Nivegy-völgyi borokat. A térkép nemcsak a megállónak ajánlott borászatok elérhetőségeit tartalmazza, hanem a kikapcsolódáshoz szükséges fontos információkat is. Feltüntették rajta az étkezési- és szálláslehetőségeket, az e-bike kölcsönzőt, a bankkártya- és SZÉP kártya elfogadó helyeket, de még azt is, hogy hol látják szívesen a négylábú kedvenceket. A visszajelzések szerint igazán felhasználóbarát.

Május első hétvégéjén jóhangulatú csapat indult útnak a Dobosi Birtokközponttól, hogy a Nivegy-völgy dombjai és szőlőtőkéi között kerekezve megismerje a környék szépségeit és borait. Budapesttől Vas megyéig az ország több pontjáról érkeztek vendégek, akiknek nagyon tetszett ez az újszerű élmény kombináció – a félórás bringázás és a félórás borászat látogatás kellemes sormintája. Nemcsak a táj volt változatos, hanem a borbemutatók is, így a Nivegy-völgyi eredetvédelmi borok sokszínűségét is megismerték a résztvevők, akik kifejezetten élvezték, hogy ott kóstolhatták a bort, ahol termett, és annak a kezéből, aki termelte. A Végh testvérek Nivegy Olaszrizlinget kínáltak, míg a Szabó és Fia Pincészetnél egy ásványos juhfark került a poharakba. A Hegyestű mellett tekerve érkezett a csapat a Martinus Borházhoz, ahol országos borversenyen aranyérmet nyert olaszrizlinget kínáltak, majd az Agyaglik-dűlőn keresztül a szentantalfai Kisspincéhez érkezve Terápia olaszrizling várt a megfáradt kirándulókra.

A végállomás, akárcsak a kiindulópont, a Dobosi Birtokközpont volt, ahol az indulás után bő öt órával egy dűlős olaszrizlinggel zárult a kirándulás. „Hagyományteremtő céllal indítottuk el ezt a túrát, amit szeretnénk a jövőben minden tavasszal és ősszel megismételni. A célunk azonban az, hogy mindenki önállóan is összeállíthassa a saját túraútvonalát, és az év bármely időszakában felfedezhesse a Nivegyvölgyet, ezért jelentettünk meg egy térképet, ahol minden információt feltüntettünk a környékbeli látnivalókról és pincékről. Akár ezt az útvonalat is végig bringázhatják és ugyanezeket a borokat is kóstolhatják, de számtalan lehetőség vár az idelátogatókra. Mindenkit arra biztatunk, hogy jöjjenek el hozzánk, ismerjék meg ezt a bájos völgyet a saját tempójukban.” – osztotta meg Dobosi Győző, a program ötletgazdája.

A Nivegy-völgy falvai egész évben várják az idelátogatókat, és a tavaly ősszel megrendezett közös boros programot idén egy még sokrétűbb rendezvény követi. Október 7-én a Nivegyvölgyi borok mellett egy neves osztrák pincészet borait és történetét is megismerhetik majd azok a borkedvelők, akik eljönnek Szentantalfára. Az őszi piknikre a szervezők izgalmas boros programokkal és vendég éttermekkel is készülnek, így érdemes már most beírni ezt a napot a naptárba. A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.