Élménytúrával debütált a Nivegy-völgy bor- és bringatérképe

Közel harminc kilométer tekerés, ragyogó napsütés, balatoni panoráma, ízletes borok –röviden így foglalhatjuk össze az első Nivegy-völgyi e-bike élménytúrát, ahol a résztvevőkminden állomáson eredetvédett helyi borokat kóstolhattak - tájékoztatták lapunkat a program alkotói.

A programmal egyidőben mutatták be az E-bike élménytúra megállók térképét, amely segít abban, hogy a jövőben bárki könnyedén megszervezhessen egy hasonló túrát, felfedezze a helyi kulturális és természeti értékeket, és megismerje a Nivegy-völgyi borokat. A térkép nemcsak a megállónak ajánlott borászatok elérhetőségeit tartalmazza, hanem a kikapcsolódáshoz szükséges fontos információkat is. Feltüntették rajta az étkezési- és szálláslehetőségeket, az e-bike kölcsönzőt, a bankkártya- és SZÉP kártya elfogadó helyeket, de még azt is, hogy hol látják szívesen a négylábú kedvenceket. A visszajelzések szerint igazán felhasználóbarát.

Május első hétvégéjén jóhangulatú csapat indult útnak a Dobosi Birtokközponttól, hogy a Nivegy-völgy dombjai és szőlőtőkéi között kerekezve megismerje a környék szépségeit és borait. Budapesttől Vas megyéig az ország több pontjáról érkeztek vendégek, akiknek nagyon tetszett ez az újszerű élmény kombináció – a félórás bringázás és a félórás borászat látogatás kellemes sormintája. Nemcsak a táj volt változatos, hanem a borbemutatók is, így a Nivegy-völgyi eredetvédelmi borok sokszínűségét is megismerték a résztvevők, akik kifejezetten élvezték, hogy ott kóstolhatták a bort, ahol termett, és annak a kezéből, aki termelte. A Végh testvérek Nivegy Olaszrizlinget kínáltak, míg a Szabó és Fia Pincészetnél egy ásványos juhfark került a poharakba. A Hegyestű mellett tekerve érkezett a csapat a Martinus Borházhoz, ahol országos borversenyen aranyérmet nyert olaszrizlinget kínáltak, majd az Agyaglik-dűlőn keresztül a szentantalfai Kisspincéhez érkezve Terápia olaszrizling várt a megfáradt kirándulókra.

A végállomás, akárcsak a kiindulópont, a Dobosi Birtokközpont volt, ahol az indulás után bő öt órával egy dűlős olaszrizlinggel zárult a kirándulás. „Hagyományteremtő céllal indítottuk el ezt a túrát, amit szeretnénk a jövőben minden tavasszal és ősszel megismételni. A célunk azonban az, hogy mindenki önállóan is összeállíthassa a saját túraútvonalát, és az év bármely időszakában felfedezhesse a Nivegyvölgyet, ezért jelentettünk meg egy térképet, ahol minden információt feltüntettünk a környékbeli látnivalókról és pincékről. Akár ezt az útvonalat is végig bringázhatják és ugyanezeket a borokat is kóstolhatják, de számtalan lehetőség vár az idelátogatókra. Mindenkit arra biztatunk, hogy jöjjenek el hozzánk, ismerjék meg ezt a bájos völgyet a saját tempójukban.” – osztotta meg Dobosi Győző, a program ötletgazdája.

A Nivegy-völgy falvai egész évben várják az idelátogatókat, és a tavaly ősszel megrendezett közös boros programot idén egy még sokrétűbb rendezvény követi. Október 7-én a Nivegyvölgyi borok mellett egy neves osztrák pincészet borait és történetét is megismerhetik majd azok a borkedvelők, akik eljönnek Szentantalfára. Az őszi piknikre a szervezők izgalmas boros programokkal és vendég éttermekkel is készülnek, így érdemes már most beírni ezt a napot a naptárba. A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.


Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.