Emelkedik a tojás termelői ára

Magas az euró és a svájci frank árfolyama, iiletve több millió baromfit vágtak ki a lengyel termelők, ezek miatt pedig a következő hónapokban megszűnik az importtojás dömpingje, emelkednek a termelői árak – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A bizakodó tojástermelők szerint a fogyasztók várhatóan nem éreznek majd túl sokat az árváltozásból.

Az egyik Pécs környéki baromfitelepen napi hatezer tojást termelnek; néhány évvel ezelőtt még négyszer ennyit állítottak elő. A termelési ár megegyezik az eladási árral, nagyon jó, ha nullára ki tudják hozni a tojás előállítását – hangzott el a műsorban. A következő hónapok azonban új lendületet adhatnak halódó ágazatnak.

Hamarosan jelentősen emelkedhetnek az árak, és ezúttal elsősorban nem a fogyasztók pénztárcáját érinti mindez: a termelő kap majd többet a tojásért – mondta a műsorban a tojáskereskedelemmel foglalkozó pécsi Szabó Norbert. Az euró és a svájci frank magas árfolyama mellett – ami szűkíti a magyarországi import lehetőségét – a lengyelországi termelők több millió darab baromfit vágtak ki, ami az árak emelkedését eredményezi. Az állományok csökkentésében szerepet játszik az az európai uniós rendelet, amely 2012-től nagyobb ketrecek alkalmazását írja elő.

A tojás előállítási ára jelenleg 20 forint 50 fillér, de sokan még ennél is kevesebbért voltak kénytelenek eladni az árujukat, így csak a legerősebb vállalkozások tudtak kitartani. Az információt Végh László, a Tojásszövetség elnöke is megerősítette, hangsúlyozva, csak lassú áremelés lehet hatásos, a drasztikus növekedés a termelőknek sem érdeke, a változás azonban elkerülhetetlen. Tavaly húsvét óta túltermelés volt az ágazatban, és gyakorlatilag mostanra koptak ki azok az állományok, amelyek miatt termelői ár alatt kellett értékesíteni a tojást. Az biztos, hogy az import pozíciói romlottak, és kevesebb tojás lesz a piacon – mondta Végh László.

Az ideális átvételi ár 25-26 forint körül lenne, az áruházaknak, illetve a kereskedőknek szűkebbre kellene szabni az árrést – vélik a termelők. Szakértők szerint a hazai gazdálkodók a heteken belül kezdődő árváltozások nélkül nem is élnék túl a 2012-es ketrec-előírások szigorodását. (Agromonitor)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.