Emelkedik a tojás termelői ára

Magas az euró és a svájci frank árfolyama, iiletve több millió baromfit vágtak ki a lengyel termelők, ezek miatt pedig a következő hónapokban megszűnik az importtojás dömpingje, emelkednek a termelői árak – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A bizakodó tojástermelők szerint a fogyasztók várhatóan nem éreznek majd túl sokat az árváltozásból.

Az egyik Pécs környéki baromfitelepen napi hatezer tojást termelnek; néhány évvel ezelőtt még négyszer ennyit állítottak elő. A termelési ár megegyezik az eladási árral, nagyon jó, ha nullára ki tudják hozni a tojás előállítását – hangzott el a műsorban. A következő hónapok azonban új lendületet adhatnak halódó ágazatnak.

Hamarosan jelentősen emelkedhetnek az árak, és ezúttal elsősorban nem a fogyasztók pénztárcáját érinti mindez: a termelő kap majd többet a tojásért – mondta a műsorban a tojáskereskedelemmel foglalkozó pécsi Szabó Norbert. Az euró és a svájci frank magas árfolyama mellett – ami szűkíti a magyarországi import lehetőségét – a lengyelországi termelők több millió darab baromfit vágtak ki, ami az árak emelkedését eredményezi. Az állományok csökkentésében szerepet játszik az az európai uniós rendelet, amely 2012-től nagyobb ketrecek alkalmazását írja elő.

A tojás előállítási ára jelenleg 20 forint 50 fillér, de sokan még ennél is kevesebbért voltak kénytelenek eladni az árujukat, így csak a legerősebb vállalkozások tudtak kitartani. Az információt Végh László, a Tojásszövetség elnöke is megerősítette, hangsúlyozva, csak lassú áremelés lehet hatásos, a drasztikus növekedés a termelőknek sem érdeke, a változás azonban elkerülhetetlen. Tavaly húsvét óta túltermelés volt az ágazatban, és gyakorlatilag mostanra koptak ki azok az állományok, amelyek miatt termelői ár alatt kellett értékesíteni a tojást. Az biztos, hogy az import pozíciói romlottak, és kevesebb tojás lesz a piacon – mondta Végh László.

Az ideális átvételi ár 25-26 forint körül lenne, az áruházaknak, illetve a kereskedőknek szűkebbre kellene szabni az árrést – vélik a termelők. Szakértők szerint a hazai gazdálkodók a heteken belül kezdődő árváltozások nélkül nem is élnék túl a 2012-es ketrec-előírások szigorodását. (Agromonitor)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.