Emelkedik a tojás termelői ára

Magas az euró és a svájci frank árfolyama, iiletve több millió baromfit vágtak ki a lengyel termelők, ezek miatt pedig a következő hónapokban megszűnik az importtojás dömpingje, emelkednek a termelői árak – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A bizakodó tojástermelők szerint a fogyasztók várhatóan nem éreznek majd túl sokat az árváltozásból.

Az egyik Pécs környéki baromfitelepen napi hatezer tojást termelnek; néhány évvel ezelőtt még négyszer ennyit állítottak elő. A termelési ár megegyezik az eladási árral, nagyon jó, ha nullára ki tudják hozni a tojás előállítását – hangzott el a műsorban. A következő hónapok azonban új lendületet adhatnak halódó ágazatnak.

Hamarosan jelentősen emelkedhetnek az árak, és ezúttal elsősorban nem a fogyasztók pénztárcáját érinti mindez: a termelő kap majd többet a tojásért – mondta a műsorban a tojáskereskedelemmel foglalkozó pécsi Szabó Norbert. Az euró és a svájci frank magas árfolyama mellett – ami szűkíti a magyarországi import lehetőségét – a lengyelországi termelők több millió darab baromfit vágtak ki, ami az árak emelkedését eredményezi. Az állományok csökkentésében szerepet játszik az az európai uniós rendelet, amely 2012-től nagyobb ketrecek alkalmazását írja elő.

A tojás előállítási ára jelenleg 20 forint 50 fillér, de sokan még ennél is kevesebbért voltak kénytelenek eladni az árujukat, így csak a legerősebb vállalkozások tudtak kitartani. Az információt Végh László, a Tojásszövetség elnöke is megerősítette, hangsúlyozva, csak lassú áremelés lehet hatásos, a drasztikus növekedés a termelőknek sem érdeke, a változás azonban elkerülhetetlen. Tavaly húsvét óta túltermelés volt az ágazatban, és gyakorlatilag mostanra koptak ki azok az állományok, amelyek miatt termelői ár alatt kellett értékesíteni a tojást. Az biztos, hogy az import pozíciói romlottak, és kevesebb tojás lesz a piacon – mondta Végh László.

Az ideális átvételi ár 25-26 forint körül lenne, az áruházaknak, illetve a kereskedőknek szűkebbre kellene szabni az árrést – vélik a termelők. Szakértők szerint a hazai gazdálkodók a heteken belül kezdődő árváltozások nélkül nem is élnék túl a 2012-es ketrec-előírások szigorodását. (Agromonitor)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.