Emléktábla a dunaújvárosi étteremnek

Város- és kultúrhistória, helytörténet és kalandtúra az időben: kötetbemutatóval és emléktábla-avatással ünnepli a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara a Béke Étterem megnyitásának 60. évfordulóját – írja a Dunaújváros Online.

Rendhagyó alkalomhoz rendhagyó jubileum dukál – ünnepi megemlékezést szentel a Béke Étterem fennállása 60. évfordulójának a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK), tudatta a Dunaújváro Online-nal dr. Markovits György titkár.
A több felvonásból álló ünnepséget szeptember 5-én, hétfőn rendezik, az alkalomra időzítve lát napvilágot Miskolczi Miklós író helytörténeti vonatkozású, a város vendéglátásának kezdeti éveit összegző műve, a Babgulyás, ezüstkanállal című kötet. Egy jellemző részlet a könyvből:

"Bizton állíthatjuk, hogy a pentelei építkezésre sereglett, lelkes, vállalkozó kedvű, persze kalandot kedvelő, döntően 20-25 éves fiatalok – a kor mércéje szerint – tele voltak pénzzel. És az ételkiosztó helyeken csak enni lehetett. Szórakozni, ami itt és akkor majdnem egyet jelentett az alkoholfogyasztással - nem. Alkoholt, sört, bort, pálinkát jobbára csak a népboltban lehetett vásárolni. Aztán lett, ami lett: egy sátorbüfé is."

A kötetbemutató helyszíne a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza aulája lesz hétfőn délelőtt tizenegy órától, majd emléktábla kerül a Béke Étterem falára; az avatáson Bakonyi Ferenc vállalkozó mond laudációt, áll a DO-hoz eljuttatott kedvcsinálóban.
A helytörténeti vonatkozású, sok-sok kultúrhistóriai elem okán is izgalmas eseménysorozatra minden érdeklődőt szívesen lát és szeretettel vár a kamara! (forrás: Dunaújváros Online)


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.