A forralt bor alkoholtartalma a „népi hiedelmek” szerint a nullához közelít. Elvégre egész nap forr, előbb-utóbb kirotyog belőle az alkohol. Ez viszont nem egészen így van.
Valójában ugyanis a bort nem forralják, csak nagyon forrón tartják. A szakértők szerint legfeljebb 80 fok az ideális, ami ugyan kifejezetten meleg, de még nem szublimál belőle a belső fűtésért felelős alkohol.
A forralt bor alkoholtartalma nyilvánvalóan függ a bor eredeti alkoholtartalmától, annál viszont némileg alacsonyabb lesz, ha alágyújtanak. Általában 7-10% közé becsülik, ami egy erősebb sörben vagy ciderben található mennyiséggel ér fel.
Azt persze sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, hogy a vásárokban előfordulhat, hogy a bor és a fűszerek mellett víz is kerül a fazékba, de azt sem, hogy némi rum vagy vodka erősíti a hatást.
Mindent a forralt borról a Street Kitchen oldalán >>
Forrás: Street Kitchen