Esetleg egy sáskából készült fogást?

A sáskák már évezredek óta falják fel a termést, az Európai Unió pedig most a sáskákat tálalja fel. A sáskafélék közül a legelterjedtebb sáskafaj, a Locusta migratoria ugyanis november 12-én felkerült az Európai Unióban forgalmazható élelmiszerek listájára.

 A fagyasztott, szárított és porított formában értékesített rovarok „újszerű élelmiszernek” minősülnek. A tervek szerint a sáska snackként vagy élelmiszer-összetevőként, számos élelmiszeripari termékben kerülhet forgalomba – áll az Európai Bizottság közleményében. A rovar új élelmiszerként való forgalomba hozataláról az (EU) 2021/1975 végrehajtási rendelete ad utasítást, írja az Agrokép. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése azonban további vizsgálatokra szólít fel azzal kapcsolatban, a rovarok tömeges termesztése hogyan hatna az élelmiszerbiztonságra.

A testület egyebek mellett megállapította, hogy az új élelmiszer fogyasztása összetételét és a javasolt felhasználási feltételeket figyelembe véve táplálkozási szempontból nem hátrányos, bár allergiás reakciókat okozhat a rákfélékre, atkákra és puhatestűekre allergiás személyeknél.

A bélelzáródás kockázatának csökkentése érdekében a rovar fagyasztott illetve szárított formájában a lábakat és a szárnyakat el kell távolítania az élelmiszeripari vállalkozónak.

Felkészül a házi tücsök

A sáska azonban csak a második „rovarélelmiszer” a sorban, júliusban ugyanis az Európai Bizottság a Tenebrio molitor bogár szárított sárga lisztkukac lárváit vette fel az engedélyezett élelmiszerek listájára. A lárvákat „egész, szárított rovarként, snack formájában, valamint számos élelmiszeripari termékben élelmiszer-összetevőként lehet felhasználni.

A két rovar az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) támogatását követően került fel a listára. A hatóság pedig nemrégiben az egész házi tücsökről nyilatkozta, hogy az ”táplálkozási szempontból nem hátrányos„, bár a tücskök még nem kerültek fel az új élelmiszerek listájára.

Az utóbbi években sokan kiálltak a rovarok fogyasztásának kiterjesztése mellett. A szószólók azzal érvelnek, hogy a rovarok ugyanolyan táplálók lehetnek, mint a hús, sőt, fogyasztásuk a környezet számára is jobb, mivel nem igényelnek nagy mennyiségű földterületet a termesztésükhöz, és nem termelnek jelentős mértékben üvegházhatású gázokat, például metánt.

Bár a rovarok fogyasztása Európában nem általános, de a világ egyes részein egyáltalán nem szokatlan. Mexikóban és Közép-Amerika néhány egyéb részén pirított szöcskéket fogyasztanak, gyakran snackként vagy alkoholos itallal. Sóval, chilivel és lime-lével fűszerezve chapulines néven ismertek. Thaiföldön és Ázsia más részein is rendszeresen fogyasztják a tücsköket.

Európa egyes éttermeinek étlapján pedig már szerepelnek is, mivel az egész rovarokra nem vonatkoznak ugyanolyan engedélyezési korlátozások. Az ENSZ becslése szerint nagyjából 2 milliárd ember étrendjében már most is szerepelnek rovarok.

Forrás: Agrokép / Store Insider


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.