Esetleg egy sáskából készült fogást?

A sáskák már évezredek óta falják fel a termést, az Európai Unió pedig most a sáskákat tálalja fel. A sáskafélék közül a legelterjedtebb sáskafaj, a Locusta migratoria ugyanis november 12-én felkerült az Európai Unióban forgalmazható élelmiszerek listájára.

 A fagyasztott, szárított és porított formában értékesített rovarok „újszerű élelmiszernek” minősülnek. A tervek szerint a sáska snackként vagy élelmiszer-összetevőként, számos élelmiszeripari termékben kerülhet forgalomba – áll az Európai Bizottság közleményében. A rovar új élelmiszerként való forgalomba hozataláról az (EU) 2021/1975 végrehajtási rendelete ad utasítást, írja az Agrokép. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése azonban további vizsgálatokra szólít fel azzal kapcsolatban, a rovarok tömeges termesztése hogyan hatna az élelmiszerbiztonságra.

A testület egyebek mellett megállapította, hogy az új élelmiszer fogyasztása összetételét és a javasolt felhasználási feltételeket figyelembe véve táplálkozási szempontból nem hátrányos, bár allergiás reakciókat okozhat a rákfélékre, atkákra és puhatestűekre allergiás személyeknél.

A bélelzáródás kockázatának csökkentése érdekében a rovar fagyasztott illetve szárított formájában a lábakat és a szárnyakat el kell távolítania az élelmiszeripari vállalkozónak.

Felkészül a házi tücsök

A sáska azonban csak a második „rovarélelmiszer” a sorban, júliusban ugyanis az Európai Bizottság a Tenebrio molitor bogár szárított sárga lisztkukac lárváit vette fel az engedélyezett élelmiszerek listájára. A lárvákat „egész, szárított rovarként, snack formájában, valamint számos élelmiszeripari termékben élelmiszer-összetevőként lehet felhasználni.

A két rovar az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) támogatását követően került fel a listára. A hatóság pedig nemrégiben az egész házi tücsökről nyilatkozta, hogy az ”táplálkozási szempontból nem hátrányos„, bár a tücskök még nem kerültek fel az új élelmiszerek listájára.

Az utóbbi években sokan kiálltak a rovarok fogyasztásának kiterjesztése mellett. A szószólók azzal érvelnek, hogy a rovarok ugyanolyan táplálók lehetnek, mint a hús, sőt, fogyasztásuk a környezet számára is jobb, mivel nem igényelnek nagy mennyiségű földterületet a termesztésükhöz, és nem termelnek jelentős mértékben üvegházhatású gázokat, például metánt.

Bár a rovarok fogyasztása Európában nem általános, de a világ egyes részein egyáltalán nem szokatlan. Mexikóban és Közép-Amerika néhány egyéb részén pirított szöcskéket fogyasztanak, gyakran snackként vagy alkoholos itallal. Sóval, chilivel és lime-lével fűszerezve chapulines néven ismertek. Thaiföldön és Ázsia más részein is rendszeresen fogyasztják a tücsköket.

Európa egyes éttermeinek étlapján pedig már szerepelnek is, mivel az egész rovarokra nem vonatkoznak ugyanolyan engedélyezési korlátozások. Az ENSZ becslése szerint nagyjából 2 milliárd ember étrendjében már most is szerepelnek rovarok.

Forrás: Agrokép / Store Insider


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.