Idén a programot nyitó sajtótájékoztatón Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc köszöntötte a résztvevőket, aki hangsúlyozta,
már a „Budapest Bornegyede – Budafoki Pincejárat” projekt indulásakor is kivételes közösségi összefogásra volt szükség, amely az elmúlt nyolc évben tovább erősödött.
A jól bevált recept alapja valami igazán izgalmas és egyedi létrehozására: a jó ötlet, lelkes csatlakozók, a megfelelő szakmai, illetve anyagi háttér. A programhoz már indulásakor számos borász csatlakozott, hogy az önkormányzattal összefogva mutassák meg az érdeklődőknek, milyen egyedülálló kincset rejt a Budafok-Tétény alatti pincerendszer.
Budapest Bornegyedének, a kerület történelmi hagyományainak, művészeti értékeinek, egyedülálló pezsgő- és borkultúrájának, pincerendszerének, színes gasztronómiai kínálatának bemutatása, Budafok-Tétény turizmusának fellendítése. Nagy örömünkre szolgált, hogy a tavalyi évben a színes kulturális programok tízezerszám vonzották a látogatókat
– mondta a polgármester.
A 2024-es szezon az „Esszenciák éve” lesz a programsorozat szempontjából. Budapest borászatának esszenciája – vagyis azon tulajdonságok összességének képviselője, amelyek nélkül Budapest borászata nem létezne – egyértelműen Budafok.
Hiszen boros múltja a római korig nyúlik vissza. Egyedülálló pincerendszerrel, borászképzéssel rendelkezik. Olyan páratlan kerület, ahol a tradicionális pezsgőgyártást is meg lehet ismerni: egyetlen kerület sem tudhat magáénak öt pezsgőkészítő borászatot. Budafokon egyszerre legalább 6 borvidék borait kóstolhatjuk, valamint megtekinthetjük Magyarország 10 történeti borvidékének jellegzetes építészeti hagyományait is.
A tájékoztatóra meghívottak öt kiemelkedő budafoki borászat tételeit kóstolhatták meg, ahol a Katona Borház 2020-as évjáratú Cabernet Sauvignon - Franc száraz vörösborát, a Sauska borászat világbajnok Brut pezsgőjét, a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola 2023-as Kéknyelűjét, a Törley Pezsgőpincészet zászlóshajóját, a Chardonnay Brut pezsgőjét, valamint a Várszegi Pincészet 2023-as Rosé Cuvée-jét mutatták be a borászok.
A színes kulturális és gasztronómiai programkavalkádot jelentő idei évad Rókusfalvy Pál bormarketingért felelős államtitkár ajánlásával
március első szombatján, március 2-án indul útjára. Cél, hogy ezen esszenciára, valamint a korábbi évek sikeres kulturális programjainak legjobbjaira építve tovább népszerűsítsék Budapest Bornegyedét, Budafokot.
Decemberig minden hónap első szombatján 16 különböző helyszínen várják a Pincejárat szervezői az érdeklődőket. A rendezvény célja, hogy gazdagságában mutassa meg a Kárpát-medence legszebb élményeit a látogatók számára.
Minden további információ az év végéig tartó programról a rendezvényfolyam weboldalán található.