Esszenciák Éve: útjára indul a Budafoki Pincejárat

Folytatva a nagy sikerű eseménysorozatot, 2024-ben március első szombatjától ismét várják a bor és kultúra szerelmeseit Budafokra. A népszerű programsorozat az idén arra az üzenetre és tematikára fókuszál, hogy Budapest borászatának esszenciáját Budafok jelenti. A nyolc éve töretlenül népszerű Budafoki Pincejárat 2023-ban közel 13 ezer látogatót vonzott Budapest Bornegyedébe.

Idén a programot nyitó sajtótájékoztatón Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc köszöntötte a résztvevőket, aki hangsúlyozta,

már a „Budapest Bornegyede – Budafoki Pincejárat” projekt indulásakor is kivételes közösségi összefogásra volt szükség, amely az elmúlt nyolc évben tovább erősödött.

A jól bevált recept alapja valami igazán izgalmas és egyedi létrehozására: a jó ötlet, lelkes csatlakozók, a megfelelő szakmai, illetve anyagi háttér. A programhoz már indulásakor számos borász csatlakozott, hogy az önkormányzattal összefogva mutassák meg az érdeklődőknek, milyen egyedülálló kincset rejt a Budafok-Tétény alatti pincerendszer.

Budapest Bornegyedének, a kerület történelmi hagyományainak, művészeti értékeinek, egyedülálló pezsgő- és borkultúrájának, pincerendszerének, színes gasztronómiai kínálatának bemutatása, Budafok-Tétény turizmusának fellendítése. Nagy örömünkre szolgált, hogy a tavalyi évben a színes kulturális programok tízezerszám vonzották a látogatókat

– mondta a polgármester.

Forrás: bornegyed.hu
Forrás: bornegyed.hu

A 2024-es szezon az „Esszenciák éve” lesz a programsorozat szempontjából. Budapest borászatának esszenciája – vagyis azon tulajdonságok összességének képviselője, amelyek nélkül Budapest borászata nem létezne – egyértelműen Budafok.

Hiszen boros múltja a római korig nyúlik vissza. Egyedülálló pincerendszerrel, borászképzéssel rendelkezik. Olyan páratlan kerület, ahol a tradicionális pezsgőgyártást is meg lehet ismerni: egyetlen kerület sem tudhat magáénak öt pezsgőkészítő borászatot. Budafokon egyszerre legalább 6 borvidék borait kóstolhatjuk, valamint megtekinthetjük Magyarország 10 történeti borvidékének jellegzetes építészeti hagyományait is.

A tájékoztatóra meghívottak öt kiemelkedő budafoki borászat tételeit kóstolhatták meg, ahol a Katona Borház 2020-as évjáratú Cabernet Sauvignon - Franc száraz vörösborát, a Sauska borászat világbajnok Brut pezsgőjét, a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola 2023-as Kéknyelűjét, a Törley Pezsgőpincészet zászlóshajóját, a Chardonnay Brut pezsgőjét, valamint a Várszegi Pincészet 2023-as Rosé Cuvée-jét mutatták be a borászok.

A színes kulturális és gasztronómiai programkavalkádot jelentő idei évad Rókusfalvy Pál bormarketingért felelős államtitkár ajánlásával

március első szombatján, március 2-án indul útjára. Cél, hogy ezen esszenciára, valamint a korábbi évek sikeres kulturális programjainak legjobbjaira építve tovább népszerűsítsék Budapest Bornegyedét, Budafokot.

Decemberig minden hónap első szombatján 16 különböző helyszínen várják a Pincejárat szervezői az érdeklődőket. A rendezvény célja, hogy gazdagságában mutassa meg a Kárpát-medence legszebb élményeit a látogatók számára.

Minden további információ az év végéig tartó programról a rendezvényfolyam weboldalán található.

 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.