“Az Etyek-Budai borvidék egyik régiója Velence, melynek szerepköre ez idáig nem igazán emelkedett ki. Sokáig ismeretlen terület volt szőlő- és bortermelés szempontjából, pedig a Velencei-tó közelségének köszönhetően kedvező adottságokkal rendelkezik: a Pázmánd, Nadap, Sukoró és Pákozd gránitos talaja, valamint a déli parti agárdi szőlőterületek talaja is kiváló minőségű. A terület különlegessége, hogy mivel a móri borvidék felől hűvösebb fuvallatok áramlanak, a borok elengedhetetlen kellékei, a savak nem égnek el. Ennek köszönhetően minden borunkra jellemző a szép savgerinc” - mondta el Dobos Ferenc főborász, a Velencei-tavi Borászati Kft. ügyvezetője, aki egyben a Velencei-tó Körzeti Hegyközség elnöke is.
Az Ital Magyarország Kft. által forgalmazott Velence márka alatt egy öt borból álló kollekciót értünk, amely a következőket tartalmazza: Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Zöld Veltelini, Velence Fehér Cuvée, Rosé Cuvée, közülük több kiemelkedő eredményt ért el nemzetközi szinten is.
A 2017-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen nemcsak az Irsai Olivér nyert aranyérmet, de a Rosé Cuvée is kiválóan szerepelt: ezüstéremmel díjazták. A különleges bor 50%-át a Kékfrankos, 25-25%-át pedig a Syrah és a Zweigelt teszi ki. A kékszőlő az agárdi területen érik, s nagyban hozzájárul a rosé ropogós savához, amelyet a Syrah még zamatgazdagabbá tesz, eközben a harmadik összetevő a szép, lazacos színárnyalatáért felel.
Forrás: Élelmiszer Online