Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék

A rangsor összeállításakor a szakértők nemcsak a borok minőségét vizsgálták, hanem azt is, milyen élményt nyújtanak a borászatok a látogatóknak – vagyis mennyire lesz valódi, emlékezetes élmény egy-egy kóstolás.

A Bükkalján fekvő Eger különleges adottságainak – vulkanikus talajának, mikroklímájának – köszönhetően egyedi, fűszeres karakterű vörösborokat kínál, köztük az ikonikus Egri Bikavért is. Ezúttal az egri borvidék olyan neves régiókat utasított maga mögé, mint az olaszországi Toszkána vagy a spanyol Rioja, derült ki egriugyek.hu oldaláról.

A felmérés szerint Eger 16, legalább 4,4 csillagos minősítésű kóstolóhellyel büszkélkedhet, ahol a vendégek nemcsak a borokat dicsérik, hanem a barátságos, személyes hangulatot és a borászok történeteit is.

Az egri borvidék
Az egri borvidék
Fotó: Depositphotos

A lista élére egyébként a francia Bordeaux került, ahol a kilenc vezető kóstolóhely több mint 112 000 ötcsillagos értékelést kapott. A dobogó harmadik fokára Toszkána került, ahol a történelmi városkák és a ciprusokkal szegélyezett dombvidék hangulata találkozik a modern borászat újító szemléletével, írják.

A rangsor további helyein olyan neves borvidékek szerepelnek, mint Rioja, Priorat, Champagne, Franciacorta, Santorini, a Douro-völgy, valamint Kréta és Szicília.


Indul az idei Országos Borverseny

Indul az idei Országos Borverseny 

A nevezés április 7. és május 2. között zajlik, a bírálat pedig 2025. május 13-14-én a Danubius Hotel Heliában lesz.
Carbonara maraton Itáliában

Carbonara maraton Itáliában 

Olaszország szerte kilencedik alkalommal ünnepelték a Carbonara napját.
Harmincegy tányér – egyszerre

Harmincegy tányér – egyszerre 

Egy felszolgáló olyan bravúrt mutat be, amitől még a legtapasztaltabb vendéglátósoknak is leesne az álluk.
Badacsonyi borászok: hazai bortrendekről

Badacsonyi borászok: hazai bortrendekről  

Minden keresett, ami buborékos. Emellett az Aperol, a Negroni, a gin-tonicos koktélok és az alkoholmentes, illetve gyümölcsös sörök fogyasztása jellemző.
Szlovákiában további telepeken terjed a járvány

Szlovákiában további telepeken terjed a járvány 

A ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) járvány több helyen is felütötte a fejét.
Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére

Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére 

Összegyűjtöttük, eddig milyen szigorítások léptek érvénybe idehaza, hogy ne terjedjen tovább a vírus.
Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából

Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából 

Gyenesdiás új kiadványa a környék borászatait mutatja be.
Magyar Borok Ünnepe – eddig soha nem látott formában

Magyar Borok Ünnepe – eddig soha nem látott formában 

Borgála, sétáló borkóstoló – kis magyar bortörténelemmel átitatva.
Dankó Pista Emléknap: turisták által látogatott helyeken szól majd a cigányzene

Dankó Pista Emléknap: turisták által látogatott helyeken szól majd a cigányzene 

Folytatódik a több száz éves kávéházi cigányzenei tradíciót népszerűsítő Muzsikáló Magyarország program.
Top 10 vidéki gasztrotúra

Top 10 vidéki gasztrotúra 

Megjelent a Top 10 Gasztrotúra című kiadvány, amelyben 100 tipp található azoknak, akik hazánk legszebb tájait igyekeznek megismerni.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.