Év végéig ötödével drágulhat a kávé

Hullámvölgy felé tart a termésmennyiség Brazíliában.

Jelentős áremelkedés előtt áll a kávé a Reuters által megkérdezett kilenc kereskedő és elemző szerint – számol be a Quibit. Az arabica az év végére csaknem 20 százalékkal drágul, aminek egyik fő oka, hogy Brazíliában a kétéves termelési ciklusban éppen a szűkös év következik, és ez globális hiányt idéz elő.

A kávékat 60 kilogrammos zsákokban mérik, ezekből a becslések középértéke szerint mintegy egymillió darabra rúg majd a hiány a 2019/20-as szezonban. Az előző, 2018/19-es időszakban 4,25 millió zsáknyi becsült többlet volt a globális kávépiacon.

A kínálat visszaesése miatt az előrejelzések szerint az arabica kávé fontonkénti (1 font 45 dekagramm) ára 1,25 dollárra nő, ami 24,8 százalékkal magasabb, mint a termék hétfői záróértéke az árutőzsdén.

A kávé árrobbanását már régóta rebesgetik, de Brazília, amely évi 2,6 millió tonnával a világ első számú kávétermelője, rekordterméssel fékezte meg tavaly a globális drágulást. Mi több, a 2018/19-es szezon rekordtermése szeptemberben egészen egy 13 éves mélypontig (fontonként 92 centig) nyomta le a kávéárat.


Az árak azóta is nagyjából ezen a szinten alakultak, ami több kávétermelő országban az előállítási költségeket sem fedezte. Nem csoda, hogy sok termelő inkább kevesebbet fektetett az ültetvényeibe, ami a következő szezonban megint csak terméskiesés formájában éreztetheti hatását.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint a 2019/20-as szezonra átlagos mennyiségű, kb. 55 millió zsáknyi termés ígérkezik Brazíliában, ami mintegy 8,3 százalékkal kevesebb a tavalyi rekordnál.

Az országban nemcsak ez, hanem a real árfolyama is meghatározza az arabica árának várható alakulását. Az arabica értéke együtt nőtt a realéval az októberi elnökválasztás előtt, és azóta is követi a nemzeti valuta árfolyamának alakulását. Az erős real ráadásul elbártotalaníthatja a termelőket, hogy nagy mennyiségeket áruljanak egy dollárban működő piacon.

Hasonló az előrejelzés az olcsóbb, elősorban instant kávék előállításához használt robusta fajta esetében. A robusta tonnánkénti ára a szakértők szerint 2019 végére kb. 16 százalékkal magasabbnak ígérkezik, mint a hétfői záróérték.

Forrás: Élelmiszer Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.