Év végéig ötödével drágulhat a kávé

Hullámvölgy felé tart a termésmennyiség Brazíliában.

Jelentős áremelkedés előtt áll a kávé a Reuters által megkérdezett kilenc kereskedő és elemző szerint – számol be a Quibit. Az arabica az év végére csaknem 20 százalékkal drágul, aminek egyik fő oka, hogy Brazíliában a kétéves termelési ciklusban éppen a szűkös év következik, és ez globális hiányt idéz elő.

A kávékat 60 kilogrammos zsákokban mérik, ezekből a becslések középértéke szerint mintegy egymillió darabra rúg majd a hiány a 2019/20-as szezonban. Az előző, 2018/19-es időszakban 4,25 millió zsáknyi becsült többlet volt a globális kávépiacon.

A kínálat visszaesése miatt az előrejelzések szerint az arabica kávé fontonkénti (1 font 45 dekagramm) ára 1,25 dollárra nő, ami 24,8 százalékkal magasabb, mint a termék hétfői záróértéke az árutőzsdén.

A kávé árrobbanását már régóta rebesgetik, de Brazília, amely évi 2,6 millió tonnával a világ első számú kávétermelője, rekordterméssel fékezte meg tavaly a globális drágulást. Mi több, a 2018/19-es szezon rekordtermése szeptemberben egészen egy 13 éves mélypontig (fontonként 92 centig) nyomta le a kávéárat.


Az árak azóta is nagyjából ezen a szinten alakultak, ami több kávétermelő országban az előállítási költségeket sem fedezte. Nem csoda, hogy sok termelő inkább kevesebbet fektetett az ültetvényeibe, ami a következő szezonban megint csak terméskiesés formájában éreztetheti hatását.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint a 2019/20-as szezonra átlagos mennyiségű, kb. 55 millió zsáknyi termés ígérkezik Brazíliában, ami mintegy 8,3 százalékkal kevesebb a tavalyi rekordnál.

Az országban nemcsak ez, hanem a real árfolyama is meghatározza az arabica árának várható alakulását. Az arabica értéke együtt nőtt a realéval az októberi elnökválasztás előtt, és azóta is követi a nemzeti valuta árfolyamának alakulását. Az erős real ráadásul elbártotalaníthatja a termelőket, hogy nagy mennyiségeket áruljanak egy dollárban működő piacon.

Hasonló az előrejelzés az olcsóbb, elősorban instant kávék előállításához használt robusta fajta esetében. A robusta tonnánkénti ára a szakértők szerint 2019 végére kb. 16 százalékkal magasabbnak ígérkezik, mint a hétfői záróérték.

Forrás: Élelmiszer Online


Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.