Év végéig ötödével drágulhat a kávé

Hullámvölgy felé tart a termésmennyiség Brazíliában.

Jelentős áremelkedés előtt áll a kávé a Reuters által megkérdezett kilenc kereskedő és elemző szerint – számol be a Quibit. Az arabica az év végére csaknem 20 százalékkal drágul, aminek egyik fő oka, hogy Brazíliában a kétéves termelési ciklusban éppen a szűkös év következik, és ez globális hiányt idéz elő.

A kávékat 60 kilogrammos zsákokban mérik, ezekből a becslések középértéke szerint mintegy egymillió darabra rúg majd a hiány a 2019/20-as szezonban. Az előző, 2018/19-es időszakban 4,25 millió zsáknyi becsült többlet volt a globális kávépiacon.

A kínálat visszaesése miatt az előrejelzések szerint az arabica kávé fontonkénti (1 font 45 dekagramm) ára 1,25 dollárra nő, ami 24,8 százalékkal magasabb, mint a termék hétfői záróértéke az árutőzsdén.

A kávé árrobbanását már régóta rebesgetik, de Brazília, amely évi 2,6 millió tonnával a világ első számú kávétermelője, rekordterméssel fékezte meg tavaly a globális drágulást. Mi több, a 2018/19-es szezon rekordtermése szeptemberben egészen egy 13 éves mélypontig (fontonként 92 centig) nyomta le a kávéárat.


Az árak azóta is nagyjából ezen a szinten alakultak, ami több kávétermelő országban az előállítási költségeket sem fedezte. Nem csoda, hogy sok termelő inkább kevesebbet fektetett az ültetvényeibe, ami a következő szezonban megint csak terméskiesés formájában éreztetheti hatását.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint a 2019/20-as szezonra átlagos mennyiségű, kb. 55 millió zsáknyi termés ígérkezik Brazíliában, ami mintegy 8,3 százalékkal kevesebb a tavalyi rekordnál.

Az országban nemcsak ez, hanem a real árfolyama is meghatározza az arabica árának várható alakulását. Az arabica értéke együtt nőtt a realéval az októberi elnökválasztás előtt, és azóta is követi a nemzeti valuta árfolyamának alakulását. Az erős real ráadásul elbártotalaníthatja a termelőket, hogy nagy mennyiségeket áruljanak egy dollárban működő piacon.

Hasonló az előrejelzés az olcsóbb, elősorban instant kávék előállításához használt robusta fajta esetében. A robusta tonnánkénti ára a szakértők szerint 2019 végére kb. 16 százalékkal magasabbnak ígérkezik, mint a hétfői záróérték.

Forrás: Élelmiszer Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.