Év végéig ötödével drágulhat a kávé

Hullámvölgy felé tart a termésmennyiség Brazíliában.

Jelentős áremelkedés előtt áll a kávé a Reuters által megkérdezett kilenc kereskedő és elemző szerint – számol be a Quibit. Az arabica az év végére csaknem 20 százalékkal drágul, aminek egyik fő oka, hogy Brazíliában a kétéves termelési ciklusban éppen a szűkös év következik, és ez globális hiányt idéz elő.

A kávékat 60 kilogrammos zsákokban mérik, ezekből a becslések középértéke szerint mintegy egymillió darabra rúg majd a hiány a 2019/20-as szezonban. Az előző, 2018/19-es időszakban 4,25 millió zsáknyi becsült többlet volt a globális kávépiacon.

A kínálat visszaesése miatt az előrejelzések szerint az arabica kávé fontonkénti (1 font 45 dekagramm) ára 1,25 dollárra nő, ami 24,8 százalékkal magasabb, mint a termék hétfői záróértéke az árutőzsdén.

A kávé árrobbanását már régóta rebesgetik, de Brazília, amely évi 2,6 millió tonnával a világ első számú kávétermelője, rekordterméssel fékezte meg tavaly a globális drágulást. Mi több, a 2018/19-es szezon rekordtermése szeptemberben egészen egy 13 éves mélypontig (fontonként 92 centig) nyomta le a kávéárat.


Az árak azóta is nagyjából ezen a szinten alakultak, ami több kávétermelő országban az előállítási költségeket sem fedezte. Nem csoda, hogy sok termelő inkább kevesebbet fektetett az ültetvényeibe, ami a következő szezonban megint csak terméskiesés formájában éreztetheti hatását.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint a 2019/20-as szezonra átlagos mennyiségű, kb. 55 millió zsáknyi termés ígérkezik Brazíliában, ami mintegy 8,3 százalékkal kevesebb a tavalyi rekordnál.

Az országban nemcsak ez, hanem a real árfolyama is meghatározza az arabica árának várható alakulását. Az arabica értéke együtt nőtt a realéval az októberi elnökválasztás előtt, és azóta is követi a nemzeti valuta árfolyamának alakulását. Az erős real ráadásul elbártotalaníthatja a termelőket, hogy nagy mennyiségeket áruljanak egy dollárban működő piacon.

Hasonló az előrejelzés az olcsóbb, elősorban instant kávék előállításához használt robusta fajta esetében. A robusta tonnánkénti ára a szakértők szerint 2019 végére kb. 16 százalékkal magasabbnak ígérkezik, mint a hétfői záróérték.

Forrás: Élelmiszer Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.