A Dubaji Világkiállításon a magyar megjelenés részeként fontos szerepet kap hazánk gasztronómiája is. Bemutatkozott a Magyar Pavilon gasztronómiai kínálata: mind az étterem, mind a bisztró különleges, újragondolt fogásokkal várja majd a látogatókat.
Tóth Andrea, az Expo 2020 Magyarország Nkft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a megszokott magyar ízeket újragondolt formában építették be a gasztronómiai kínálatba. A bisztró könnyed, friss fogásokkal várja a látogatókat, modern felfogásban bemutatva a hagyományos magyar konyhát, ügyelve a szezonalitásra is: novemberben például libaételek készülnek, decemberben karácsonyi és újévi, az ünnepre jellemző fogások kerülnek fel az étlapra, és helyet kap a kínálatban a farsangi fánk is.
Az étteremben kóstoló menük várják a vendégeket, amelyek bemutatják az évszakok hangulatát is. A hat hetente változó menüsorok a négy évszak nevét viselve, azok legmeghatározóbb alapanyagaiból készülnek. A helyi szigorú alkoholfogyasztási szabályokat betartva az érdeklődők megízlelhetik borainkat is, amelyek az ételekhez párosítva egyedülálló gasztronómiai élményt nyújtanak.
Elhangzott még, hogy a Dubaji Világkiállítás kiváló lehetőséget biztosít a magyar konyhaművészet széles körben történő megismertetésére és népszerűsítésére.
Hazánk Európa egyik leggazdagabb ásványvíz-lelőhellyel rendelkező országa, egyedülálló földalatti vízkészlettel rendelkezik, rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben. A Magyar Pavilon fő üzenete is éppen Magyarország ezen páratlan értékére utal. A látogatók maguk is meggyőződhetnek erről, hiszen több hazai ásványvizet meg is kóstolhatnak majd az AquaBar-ban, hangzott még el a szakmai tájékoztatón.
Ez lesz a bisztró menü:
Előételek
Füstölt pisztráng marinált céklával, zöldalmával és tormával
Libamáj terrine pirított kaláccsal, zöld dió befőttel és körtével
Marha tatár mustáros uborka relish-sel és gyöngyhagymával
Kecskesajtos spárgasaláta homoktövis vinegrettel
Aqua Roots válogatás, házi kenyérrel (2 főre)
(Libamáj terrine, szarvas bresaola, szarvas szalámi, vízibivaly szalámi, szürkemarha szalámi)
Levesek
Gulyásleves házi csipetkével
Kovászos uborka krémleves szarvas bressaol-val és kapros tejfölhabbal
Fehér spárgaleves rántott tojással, füstölt tokhallal és kaviárral
Főételek
Csirkepaprikás tojásos galuskával, jégágyon tálalt kovászos uborkával
Kacsacomb káposztás rétessel, burgonyapürével és ecetes almával
Fogas filé karfiol krémmel, gombákkal és folyami rákkal
Töltött káposzta, csomborral és liba tepertővel
Borjúpörkölt vajtökkel és kapor velouté-val
Marha steak vadasan szalvéta gombóccal és karamellizált bébi zöldségekkel
Bárány spárgával, kucsmagombával és petrezselyem krémmel
Őzgerinc sült zeller pürével, burgonya fánkkal, sommal és áfonya jus-vel
Dödölle vargányával és füstölt tejföl espumával
Desszertek
Túrógombóc eperfagylalttal, rebarbara kompóttal és vaníliás tejfölhabbal
„Rigó Jancsi” tányér desszert málna sorbet-val
Eszterházy kocka diófagyival, krokant ropogóssal, vanília mousse-val
És lesz négy évszakos kóstoló menü is:
Tavasz
Nyúl terrine, karalábé, mikro saláta, sóska juice
Borsó leves, füstölt csirkemell, cukorborsó, turbolya
Spenót, pirított nudli, fürjtojás, szarvasgomba
Báránysült, kucsmagomba, spárga, petrezselyem
Császármorzsa, eper, bodza
Nyár
Kecskesajt mousse, marinált karalábé, retek
Hideg tökleves, kaporhab, kacsa fasírt
Tokhal és kaviár, kukorica, vajmártás
Borjú „Budapest”, lecsó, libamáj, borsóhüvely
Túrógombóc, sárgabarack, levendula
Ősz
Füstölt pisztráng, savanyú szilva, torma
Vargánya krémleves, őz bressaola, petrezselyem
Sütőtökös galuska, tökmag, sajthab
Kacsamell, lila káposzta krém, nudli, füge
Birsalmás pite, sóskaramell, homoktövis fagyi
Tél
Borjú kocsonya, pácolt hagyma saláta, mustár
Galambleves, házi töltött tészta, ördögszekér gomba
Libamáj, sült csicsóka püré, gabonák
Szarvas gerinc, édesburgonya, feketegyökér, kelbimbó, szarvasgomba jus
Gesztenye, bonbon meggy, dió
Forrás: Turizmus Online