Ez lesz Dubajban, a magyar pavilonban

Péntek délben, Balatonszemesen, bemutatták a Magyar Pavilon gasztronómiai kínálatát. Pintér Károly séf által összeállított bisztrómenüt Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) elnöke és Mautner Zsófia gasztroblogger mutatta be a Kistücsök étteremben.

A Dubaji Világkiállításon a magyar megjelenés részeként fontos szerepet kap hazánk gasztronómiája is. Bemutatkozott a Magyar Pavilon gasztronómiai kínálata: mind az étterem, mind a bisztró különleges, újragondolt fogásokkal várja majd a látogatókat.

Tóth Andrea, az Expo 2020 Magyarország Nkft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a megszokott magyar ízeket újragondolt formában építették be a gasztronómiai kínálatba. A bisztró könnyed, friss fogásokkal várja a látogatókat, modern felfogásban bemutatva a hagyományos magyar konyhát, ügyelve a szezonalitásra is: novemberben például libaételek készülnek, decemberben karácsonyi és újévi, az ünnepre jellemző fogások kerülnek fel az étlapra, és helyet kap a kínálatban a farsangi fánk is.

Az étteremben kóstoló menük várják a vendégeket, amelyek bemutatják az évszakok hangulatát is. A hat hetente változó menüsorok a négy évszak nevét viselve, azok legmeghatározóbb alapanyagaiból készülnek. A helyi szigorú alkoholfogyasztási szabályokat betartva az érdeklődők megízlelhetik borainkat is, amelyek az ételekhez párosítva egyedülálló gasztronómiai élményt nyújtanak.

Elhangzott még, hogy a Dubaji Világkiállítás kiváló lehetőséget biztosít a magyar konyhaművészet széles körben történő megismertetésére és népszerűsítésére.

 

Hazánk Európa egyik leggazdagabb ásványvíz-lelőhellyel rendelkező országa, egyedülálló földalatti vízkészlettel rendelkezik, rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben. A Magyar Pavilon fő üzenete is éppen Magyarország ezen páratlan értékére utal. A látogatók maguk is meggyőződhetnek erről, hiszen több hazai ásványvizet meg is kóstolhatnak majd az AquaBar-ban, hangzott még el a szakmai tájékoztatón.

 

Ez lesz a bisztró menü:

Előételek

Füstölt pisztráng marinált céklával, zöldalmával és tormával

Libamáj terrine pirított kaláccsal, zöld dió befőttel és körtével

Marha tatár mustáros uborka relish-sel és gyöngyhagymával

Kecskesajtos spárgasaláta homoktövis vinegrettel

Aqua Roots válogatás, házi kenyérrel (2 főre)

(Libamáj terrine, szarvas bresaola, szarvas szalámi, vízibivaly szalámi, szürkemarha szalámi)

Levesek

Gulyásleves házi csipetkével

Kovászos uborka krémleves szarvas bressaol-val és kapros tejfölhabbal

Fehér spárgaleves rántott tojással, füstölt tokhallal és kaviárral

Főételek

Csirkepaprikás tojásos galuskával, jégágyon tálalt kovászos uborkával

Kacsacomb káposztás rétessel, burgonyapürével és ecetes almával

Fogas filé karfiol krémmel, gombákkal és folyami rákkal

Töltött káposzta, csomborral és liba tepertővel

Borjúpörkölt vajtökkel és kapor velouté-val

Marha steak vadasan szalvéta gombóccal és karamellizált bébi zöldségekkel

Bárány spárgával, kucsmagombával és petrezselyem krémmel

Őzgerinc sült zeller pürével, burgonya fánkkal, sommal és áfonya jus-vel

Dödölle vargányával és füstölt tejföl espumával

Desszertek

Túrógombóc eperfagylalttal, rebarbara kompóttal és vaníliás tejfölhabbal

„Rigó Jancsi” tányér desszert málna sorbet-val

Eszterházy kocka diófagyival, krokant ropogóssal, vanília mousse-val

 

És lesz négy évszakos kóstoló menü is:

Tavasz

Nyúl terrine, karalábé, mikro saláta, sóska juice

Borsó leves, füstölt csirkemell, cukorborsó, turbolya

Spenót, pirított nudli, fürjtojás, szarvasgomba

Báránysült, kucsmagomba, spárga, petrezselyem

Császármorzsa, eper, bodza

Nyár

Kecskesajt mousse, marinált karalábé, retek

Hideg tökleves, kaporhab, kacsa fasírt

Tokhal és kaviár, kukorica, vajmártás

Borjú „Budapest”, lecsó, libamáj, borsóhüvely

Túrógombóc, sárgabarack, levendula

Ősz

Füstölt pisztráng, savanyú szilva, torma

Vargánya krémleves, őz bressaola, petrezselyem

Sütőtökös galuska, tökmag, sajthab

Kacsamell, lila káposzta krém, nudli, füge

Birsalmás pite, sóskaramell, homoktövis fagyi

Tél

Borjú kocsonya, pácolt hagyma saláta, mustár

Galambleves, házi töltött tészta, ördögszekér gomba

Libamáj, sült csicsóka püré, gabonák

Szarvas gerinc, édesburgonya, feketegyökér, kelbimbó, szarvasgomba jus

Gesztenye, bonbon meggy, dió

 

Forrás: Turizmus Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.