Ez lesz Dubajban, a magyar pavilonban

Péntek délben, Balatonszemesen, bemutatták a Magyar Pavilon gasztronómiai kínálatát. Pintér Károly séf által összeállított bisztrómenüt Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) elnöke és Mautner Zsófia gasztroblogger mutatta be a Kistücsök étteremben.

A Dubaji Világkiállításon a magyar megjelenés részeként fontos szerepet kap hazánk gasztronómiája is. Bemutatkozott a Magyar Pavilon gasztronómiai kínálata: mind az étterem, mind a bisztró különleges, újragondolt fogásokkal várja majd a látogatókat.

Tóth Andrea, az Expo 2020 Magyarország Nkft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a megszokott magyar ízeket újragondolt formában építették be a gasztronómiai kínálatba. A bisztró könnyed, friss fogásokkal várja a látogatókat, modern felfogásban bemutatva a hagyományos magyar konyhát, ügyelve a szezonalitásra is: novemberben például libaételek készülnek, decemberben karácsonyi és újévi, az ünnepre jellemző fogások kerülnek fel az étlapra, és helyet kap a kínálatban a farsangi fánk is.

Az étteremben kóstoló menük várják a vendégeket, amelyek bemutatják az évszakok hangulatát is. A hat hetente változó menüsorok a négy évszak nevét viselve, azok legmeghatározóbb alapanyagaiból készülnek. A helyi szigorú alkoholfogyasztási szabályokat betartva az érdeklődők megízlelhetik borainkat is, amelyek az ételekhez párosítva egyedülálló gasztronómiai élményt nyújtanak.

Elhangzott még, hogy a Dubaji Világkiállítás kiváló lehetőséget biztosít a magyar konyhaművészet széles körben történő megismertetésére és népszerűsítésére.

 

Hazánk Európa egyik leggazdagabb ásványvíz-lelőhellyel rendelkező országa, egyedülálló földalatti vízkészlettel rendelkezik, rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben. A Magyar Pavilon fő üzenete is éppen Magyarország ezen páratlan értékére utal. A látogatók maguk is meggyőződhetnek erről, hiszen több hazai ásványvizet meg is kóstolhatnak majd az AquaBar-ban, hangzott még el a szakmai tájékoztatón.

 

Ez lesz a bisztró menü:

Előételek

Füstölt pisztráng marinált céklával, zöldalmával és tormával

Libamáj terrine pirított kaláccsal, zöld dió befőttel és körtével

Marha tatár mustáros uborka relish-sel és gyöngyhagymával

Kecskesajtos spárgasaláta homoktövis vinegrettel

Aqua Roots válogatás, házi kenyérrel (2 főre)

(Libamáj terrine, szarvas bresaola, szarvas szalámi, vízibivaly szalámi, szürkemarha szalámi)

Levesek

Gulyásleves házi csipetkével

Kovászos uborka krémleves szarvas bressaol-val és kapros tejfölhabbal

Fehér spárgaleves rántott tojással, füstölt tokhallal és kaviárral

Főételek

Csirkepaprikás tojásos galuskával, jégágyon tálalt kovászos uborkával

Kacsacomb káposztás rétessel, burgonyapürével és ecetes almával

Fogas filé karfiol krémmel, gombákkal és folyami rákkal

Töltött káposzta, csomborral és liba tepertővel

Borjúpörkölt vajtökkel és kapor velouté-val

Marha steak vadasan szalvéta gombóccal és karamellizált bébi zöldségekkel

Bárány spárgával, kucsmagombával és petrezselyem krémmel

Őzgerinc sült zeller pürével, burgonya fánkkal, sommal és áfonya jus-vel

Dödölle vargányával és füstölt tejföl espumával

Desszertek

Túrógombóc eperfagylalttal, rebarbara kompóttal és vaníliás tejfölhabbal

„Rigó Jancsi” tányér desszert málna sorbet-val

Eszterházy kocka diófagyival, krokant ropogóssal, vanília mousse-val

 

És lesz négy évszakos kóstoló menü is:

Tavasz

Nyúl terrine, karalábé, mikro saláta, sóska juice

Borsó leves, füstölt csirkemell, cukorborsó, turbolya

Spenót, pirított nudli, fürjtojás, szarvasgomba

Báránysült, kucsmagomba, spárga, petrezselyem

Császármorzsa, eper, bodza

Nyár

Kecskesajt mousse, marinált karalábé, retek

Hideg tökleves, kaporhab, kacsa fasírt

Tokhal és kaviár, kukorica, vajmártás

Borjú „Budapest”, lecsó, libamáj, borsóhüvely

Túrógombóc, sárgabarack, levendula

Ősz

Füstölt pisztráng, savanyú szilva, torma

Vargánya krémleves, őz bressaola, petrezselyem

Sütőtökös galuska, tökmag, sajthab

Kacsamell, lila káposzta krém, nudli, füge

Birsalmás pite, sóskaramell, homoktövis fagyi

Tél

Borjú kocsonya, pácolt hagyma saláta, mustár

Galambleves, házi töltött tészta, ördögszekér gomba

Libamáj, sült csicsóka püré, gabonák

Szarvas gerinc, édesburgonya, feketegyökér, kelbimbó, szarvasgomba jus

Gesztenye, bonbon meggy, dió

 

Forrás: Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.