Ez lesz Dubajban, a magyar pavilonban

Péntek délben, Balatonszemesen, bemutatták a Magyar Pavilon gasztronómiai kínálatát. Pintér Károly séf által összeállított bisztrómenüt Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) elnöke és Mautner Zsófia gasztroblogger mutatta be a Kistücsök étteremben.

A Dubaji Világkiállításon a magyar megjelenés részeként fontos szerepet kap hazánk gasztronómiája is. Bemutatkozott a Magyar Pavilon gasztronómiai kínálata: mind az étterem, mind a bisztró különleges, újragondolt fogásokkal várja majd a látogatókat.

Tóth Andrea, az Expo 2020 Magyarország Nkft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a megszokott magyar ízeket újragondolt formában építették be a gasztronómiai kínálatba. A bisztró könnyed, friss fogásokkal várja a látogatókat, modern felfogásban bemutatva a hagyományos magyar konyhát, ügyelve a szezonalitásra is: novemberben például libaételek készülnek, decemberben karácsonyi és újévi, az ünnepre jellemző fogások kerülnek fel az étlapra, és helyet kap a kínálatban a farsangi fánk is.

Az étteremben kóstoló menük várják a vendégeket, amelyek bemutatják az évszakok hangulatát is. A hat hetente változó menüsorok a négy évszak nevét viselve, azok legmeghatározóbb alapanyagaiból készülnek. A helyi szigorú alkoholfogyasztási szabályokat betartva az érdeklődők megízlelhetik borainkat is, amelyek az ételekhez párosítva egyedülálló gasztronómiai élményt nyújtanak.

Elhangzott még, hogy a Dubaji Világkiállítás kiváló lehetőséget biztosít a magyar konyhaművészet széles körben történő megismertetésére és népszerűsítésére.

 

Hazánk Európa egyik leggazdagabb ásványvíz-lelőhellyel rendelkező országa, egyedülálló földalatti vízkészlettel rendelkezik, rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben. A Magyar Pavilon fő üzenete is éppen Magyarország ezen páratlan értékére utal. A látogatók maguk is meggyőződhetnek erről, hiszen több hazai ásványvizet meg is kóstolhatnak majd az AquaBar-ban, hangzott még el a szakmai tájékoztatón.

 

Ez lesz a bisztró menü:

Előételek

Füstölt pisztráng marinált céklával, zöldalmával és tormával

Libamáj terrine pirított kaláccsal, zöld dió befőttel és körtével

Marha tatár mustáros uborka relish-sel és gyöngyhagymával

Kecskesajtos spárgasaláta homoktövis vinegrettel

Aqua Roots válogatás, házi kenyérrel (2 főre)

(Libamáj terrine, szarvas bresaola, szarvas szalámi, vízibivaly szalámi, szürkemarha szalámi)

Levesek

Gulyásleves házi csipetkével

Kovászos uborka krémleves szarvas bressaol-val és kapros tejfölhabbal

Fehér spárgaleves rántott tojással, füstölt tokhallal és kaviárral

Főételek

Csirkepaprikás tojásos galuskával, jégágyon tálalt kovászos uborkával

Kacsacomb káposztás rétessel, burgonyapürével és ecetes almával

Fogas filé karfiol krémmel, gombákkal és folyami rákkal

Töltött káposzta, csomborral és liba tepertővel

Borjúpörkölt vajtökkel és kapor velouté-val

Marha steak vadasan szalvéta gombóccal és karamellizált bébi zöldségekkel

Bárány spárgával, kucsmagombával és petrezselyem krémmel

Őzgerinc sült zeller pürével, burgonya fánkkal, sommal és áfonya jus-vel

Dödölle vargányával és füstölt tejföl espumával

Desszertek

Túrógombóc eperfagylalttal, rebarbara kompóttal és vaníliás tejfölhabbal

„Rigó Jancsi” tányér desszert málna sorbet-val

Eszterházy kocka diófagyival, krokant ropogóssal, vanília mousse-val

 

És lesz négy évszakos kóstoló menü is:

Tavasz

Nyúl terrine, karalábé, mikro saláta, sóska juice

Borsó leves, füstölt csirkemell, cukorborsó, turbolya

Spenót, pirított nudli, fürjtojás, szarvasgomba

Báránysült, kucsmagomba, spárga, petrezselyem

Császármorzsa, eper, bodza

Nyár

Kecskesajt mousse, marinált karalábé, retek

Hideg tökleves, kaporhab, kacsa fasírt

Tokhal és kaviár, kukorica, vajmártás

Borjú „Budapest”, lecsó, libamáj, borsóhüvely

Túrógombóc, sárgabarack, levendula

Ősz

Füstölt pisztráng, savanyú szilva, torma

Vargánya krémleves, őz bressaola, petrezselyem

Sütőtökös galuska, tökmag, sajthab

Kacsamell, lila káposzta krém, nudli, füge

Birsalmás pite, sóskaramell, homoktövis fagyi

Tél

Borjú kocsonya, pácolt hagyma saláta, mustár

Galambleves, házi töltött tészta, ördögszekér gomba

Libamáj, sült csicsóka püré, gabonák

Szarvas gerinc, édesburgonya, feketegyökér, kelbimbó, szarvasgomba jus

Gesztenye, bonbon meggy, dió

 

Forrás: Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.