Ez lesz Dubajban, a magyar pavilonban

Péntek délben, Balatonszemesen, bemutatták a Magyar Pavilon gasztronómiai kínálatát. Pintér Károly séf által összeállított bisztrómenüt Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) elnöke és Mautner Zsófia gasztroblogger mutatta be a Kistücsök étteremben.

A Dubaji Világkiállításon a magyar megjelenés részeként fontos szerepet kap hazánk gasztronómiája is. Bemutatkozott a Magyar Pavilon gasztronómiai kínálata: mind az étterem, mind a bisztró különleges, újragondolt fogásokkal várja majd a látogatókat.

Tóth Andrea, az Expo 2020 Magyarország Nkft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a megszokott magyar ízeket újragondolt formában építették be a gasztronómiai kínálatba. A bisztró könnyed, friss fogásokkal várja a látogatókat, modern felfogásban bemutatva a hagyományos magyar konyhát, ügyelve a szezonalitásra is: novemberben például libaételek készülnek, decemberben karácsonyi és újévi, az ünnepre jellemző fogások kerülnek fel az étlapra, és helyet kap a kínálatban a farsangi fánk is.

Az étteremben kóstoló menük várják a vendégeket, amelyek bemutatják az évszakok hangulatát is. A hat hetente változó menüsorok a négy évszak nevét viselve, azok legmeghatározóbb alapanyagaiból készülnek. A helyi szigorú alkoholfogyasztási szabályokat betartva az érdeklődők megízlelhetik borainkat is, amelyek az ételekhez párosítva egyedülálló gasztronómiai élményt nyújtanak.

Elhangzott még, hogy a Dubaji Világkiállítás kiváló lehetőséget biztosít a magyar konyhaművészet széles körben történő megismertetésére és népszerűsítésére.

 

Hazánk Európa egyik leggazdagabb ásványvíz-lelőhellyel rendelkező országa, egyedülálló földalatti vízkészlettel rendelkezik, rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben. A Magyar Pavilon fő üzenete is éppen Magyarország ezen páratlan értékére utal. A látogatók maguk is meggyőződhetnek erről, hiszen több hazai ásványvizet meg is kóstolhatnak majd az AquaBar-ban, hangzott még el a szakmai tájékoztatón.

 

Ez lesz a bisztró menü:

Előételek

Füstölt pisztráng marinált céklával, zöldalmával és tormával

Libamáj terrine pirított kaláccsal, zöld dió befőttel és körtével

Marha tatár mustáros uborka relish-sel és gyöngyhagymával

Kecskesajtos spárgasaláta homoktövis vinegrettel

Aqua Roots válogatás, házi kenyérrel (2 főre)

(Libamáj terrine, szarvas bresaola, szarvas szalámi, vízibivaly szalámi, szürkemarha szalámi)

Levesek

Gulyásleves házi csipetkével

Kovászos uborka krémleves szarvas bressaol-val és kapros tejfölhabbal

Fehér spárgaleves rántott tojással, füstölt tokhallal és kaviárral

Főételek

Csirkepaprikás tojásos galuskával, jégágyon tálalt kovászos uborkával

Kacsacomb káposztás rétessel, burgonyapürével és ecetes almával

Fogas filé karfiol krémmel, gombákkal és folyami rákkal

Töltött káposzta, csomborral és liba tepertővel

Borjúpörkölt vajtökkel és kapor velouté-val

Marha steak vadasan szalvéta gombóccal és karamellizált bébi zöldségekkel

Bárány spárgával, kucsmagombával és petrezselyem krémmel

Őzgerinc sült zeller pürével, burgonya fánkkal, sommal és áfonya jus-vel

Dödölle vargányával és füstölt tejföl espumával

Desszertek

Túrógombóc eperfagylalttal, rebarbara kompóttal és vaníliás tejfölhabbal

„Rigó Jancsi” tányér desszert málna sorbet-val

Eszterházy kocka diófagyival, krokant ropogóssal, vanília mousse-val

 

És lesz négy évszakos kóstoló menü is:

Tavasz

Nyúl terrine, karalábé, mikro saláta, sóska juice

Borsó leves, füstölt csirkemell, cukorborsó, turbolya

Spenót, pirított nudli, fürjtojás, szarvasgomba

Báránysült, kucsmagomba, spárga, petrezselyem

Császármorzsa, eper, bodza

Nyár

Kecskesajt mousse, marinált karalábé, retek

Hideg tökleves, kaporhab, kacsa fasírt

Tokhal és kaviár, kukorica, vajmártás

Borjú „Budapest”, lecsó, libamáj, borsóhüvely

Túrógombóc, sárgabarack, levendula

Ősz

Füstölt pisztráng, savanyú szilva, torma

Vargánya krémleves, őz bressaola, petrezselyem

Sütőtökös galuska, tökmag, sajthab

Kacsamell, lila káposzta krém, nudli, füge

Birsalmás pite, sóskaramell, homoktövis fagyi

Tél

Borjú kocsonya, pácolt hagyma saláta, mustár

Galambleves, házi töltött tészta, ördögszekér gomba

Libamáj, sült csicsóka püré, gabonák

Szarvas gerinc, édesburgonya, feketegyökér, kelbimbó, szarvasgomba jus

Gesztenye, bonbon meggy, dió

 

Forrás: Turizmus Online


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.