Ezek az év legjobb gluténmentes kenyerei, pékárui

A Hunorganic Kft. és az Aranycipó Kft. termékei nyerték az első helyet a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyén, amelyet a Magyarok Kenyere Programhoz kapcsolódva szerveztek meg  - közölte a Magyarok Kenyere Program hétfőn az MTI-vel.

A 2022 Gluténmentes Kenyere versenyben az első helyezést a Hunorganic Kft. Cöli cirok cipó terméke szerezte meg. A 2022 Gluténmentes Péksüteménye versenyt pedig az Aranycipó Kft. nyerte Mákos kalács szeletekkel. Innovációs Különdíjat is kiosztottak, amelyet a Hunorganic Kft. vehetett át Universal plus cipó prebiotikumos cikória inulinnal elnevezésű termékéért. A közleményben kiemelték, hogy az emberek körülbelül 2 százaléka gluténérzékeny, és ez a betegség csak élethosszig tartó diétával tartható karban. A gluténmentes termékeket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük, az iparágban tapasztalható innovációnak köszönhetően az elmúlt évtizedben a gluténmentes termékek gyártása sokat fejlődött, a kínálat jelentősen bővült.

Ez adott alkalmat arra, hogy - hagyományteremtő jelleggel - egy szakmailag is meghatározó verseny szülessen, amely bemutatkozási lehetőséget biztosít a gyártóknak, emellett a fogyasztók számára jelzi, hogy a kínálatban megtalálják a legmagasabb minőségű termékeket. A verseny a szakmai együttműködés egyik első sikeres lépése volt, a résztvevők ugyanis ezidáig több mint 1 tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel a Magyarok Kenyere program számára, amelyet liszt, kenyér és pékáru formájában juttatnak el az év végéig a szükséget szenvedő, lisztérzékenységben érintettek számára. A közlemény szerint a verseny szervezésében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és az AMUREX GM Hungary Kft. is részt vett.

Forrás: MTI


Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.