Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Május első hétvégéjén startol el Badacsony nagysikerű rendezvénysorozata, a Bortriatlon, amelynek keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával még aktívabban vethetik bele magukat a badacsonyi borok kedvelői a borvidék három ikonikus szőlőfajtájának kóstolásába, a gazdák szakmai titkaiba, és a különféle gasztronómiai és kulturális programokba.

Végre itt a tavasz és vele együtt a szép idő, virágokba borulnak a fák és téli álmából ébredve a természet is új erőre kap. Ilyenkor igazán jól tud esni finom falatok kíséretében egy kiváló bor és egy séta a természet lágy ölelésében. Erre pedig remek alkalmat nyújt a történelmi Badacsonyi borvidék évek óta nagy sikernek örvendő rendezvénysorozata a Bortriatlon, és ennek első tematikus állomása, a 2024. május 3-5. között megrendezésre kerülő Szürkebarát Hétvége, amelynek középpontjában Badacsony egyik emblematikus fajtája, a szürkebarát áll.

A már hagyományossá vált, közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon rendezvénysorozat, amelynek fókuszában a borvidék három ikonikus szőlőfajtája, a szürkebarát, a kéknyelű és az olaszrizling áll, a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szakembereinek koordinálásával és a borvidék borászainak példaértékű közreműködésével kerül minden évben megrendezésre.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén május 3-5. között megrendezésre kerülő Szürkebarát Hétvégén a szervezők az ételkülönlegességek és a kiváló badacsonyi szürkebarát borok mellett most is színes programokkal, ajánlatokkal, értékes nyereményekkel, kedvezményekkel és számtalan meglepetéssel várják a Badacsonyba látogatókat.

„A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége. Bár a rendszerváltás előtt a belőle készített sok rossz minőségű borral komoly mértékben lejárattak a szürkebarát nevét, mára egyre inkább kezdi elfoglalni az őt jól megillető helyét a Badacsonyi borvidéken. Nem egy könnyen kezelhető fajta, de a borászok tudatos munkájának köszönhetően egyre jobb, akár nemzetközi mércével is kimagasló borok készülnek belőle. A fajta népszerűsítésében pedig az ilyen események, mint jelen esetben a kifejezetten a szürkebarátra fókuszáló rendezvény nagyon sokat segít, hiszen általa a közönség is megismerheti a belőle készített színes és változatos borokat. Jó tapasztalni, hogy a Bortriatlon keretén belül évről-évre új vendégek is társulnak a már meglévő törzsközönséghez, mely mindig kíváncsian várja a három tematikus hétvégét. Ez is jól szemlélteti a rendezvénysorozat népszerűségét. A Szürkebarát Hétvége, akárcsak a többi, a borvidéken megszervezett esemény, remek alkalom kapcsolattartásra a vendégeinkkel, bemutatni az új évjáratú borainkat, legfontosabb szőlőfajtáinkat, és rajtuk keresztül a Badacsonyi borvidék komoly múltra visszatekintő borkészítési hagyományait.” – mondta Szalai Attila, a Németh Pince tulajdonos-borásza.

A már hagyományossá vált, közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon rendezvénysorozat fókuszában a borvidék három ikonikus szőlőfajtája, a szürkebarát, a kéknyelű és az olaszrizling áll
A már hagyományossá vált, közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon rendezvénysorozat fókuszában a borvidék három ikonikus szőlőfajtája, a szürkebarát, a kéknyelű és az olaszrizling áll
Fotó: Bortriatlon

A badacsonyi borászok izgalmas szürkebarát borait felvonultató Szürkebarát Hétvége esemény keretén belül Badacsonyban, Badacsonytomajon, Badacsonyörsön, és Káptalantótiban 9 gyönyörű helyszínen várják a szervezők az érdeklődőket, akik a tüzes és sokszínű szürkebarátból kaphatnak gazdag ízelítőt a borászok tolmácsolásában, közben megismerkedhetnek a borvidék gazdag történelmi múltjával.

A közel 190 hektáron megtalálható szürkebarát, mely a legenda szerint IV. Károly német-római császár által került 1375-ben hazánkba, Badacsonyon pedig a szerzetesek honosították meg, mára már összeforrt a borvidékkel és vált Badacsony meghatározó fajtájává. Nem véletlen, hogy az itt lévő borászok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek rá, hiszen a vulkánikus, meleg talajokat kedvelő szürkebarát kiemelkedően jól érzi magát a Badacsonyi borvidéken, így a könnyed száraz boroktól kezdve, a komoly és gazdag beltartalmú tételeken át, egészen az édes borokig minden stílusban kiváló minőséget ad.

A vendégeknek lehetőségük nyílik megismerni a termelők történetét is
A vendégeknek lehetőségük nyílik megismerni a termelők történetét is
Fotó: Bortriatlon

„A Bortriatlon, és természetesen ezen belül ennek első állomása, a Szürkebarát Hétvége kimagasló fontossággal bír a borvidék életében, hiszen a május és október között megszervezett rendezvénysorozat a tematikus hétvégék által a borvidék három ikonikus fajtájára helyezi a fókuszt és igyekszik ezeket méltó módon népszerűsíteni a Badacsonyt felkereső vendégek számára. Az idén megrendezett Szürkebarát Hétvégén, akárcsak a többi esemény állomásain tematikus bortúra keretén belül a vendégek nem csak kiváló borokat tudnak a gazdák tolmácsolásában kóstolni, hanem lehetőségük adódik megismerni a termelők történetét, a szakmai titkokat, valamint a borvidék komoly múltra visszatekintő történetét is. Remek alkalom ez minden vendég számára, hogy tisztán lássa miként képzelik el egy-egy adott fajtából a borokat, a stílust, és a közös munkát a termelők, valamint ezek a tételek milyen mértékben adják vissza a kiváló adottságokkal rendelkező Badacsonyi borvidéknek az egyediségét és különlegességét. Büszkék vagyunk arra, hogy a tematikus hétvégék egy jól működő, nagyszerűen megszervezett eseménysorozat, amely minden évben egyre magasabb létszámban vonzza a borvidékre látogatókat.

Idén a szervezett buszos utazásoknak köszönhetően mindenki könnyebben és praktikusabban járhatja be a borvidéket és a Szürkebarát Hétvégén résztvevő pincészeteket.

Az ilyen programok mind-mind hozzájárulnak a borvidék, az itt tevékenykedő termelők és az általuk készített magas minőségű boroknak az egyre komolyabb népszerűségéhez. Másrészt kommunikáció és kapcsolattartás szempontjából is rendkívül fontosak, hiszen csak együtt, az értékekre fókuszáló közös munkával és hittel érhetjük el a céljainkat.” – tette hozzá a Borbély Családi Pincészet borásza, az „Év Bortermelője” cím birtokosa Borbély Tamás.

Bortriatlon hétvégék 2024-es időpontjai:
SZÜRKEBARÁT HÉTVÉGE: május 3-5.
KÉKNYELŰ HÉTVÉGE: június 14-16.
RIZLING HÉTVÉGE: október 25-27.

 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.