Fizetésképtelenséget jelentett a Vapiano

Fizetésképtelenséget jelentett pénteken a Vapiano étteremlánc. A német társaság a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására indított kormányzati programoktól reméli a csőd elkerülését. A Vapiano Magyarország tájékoztatása szerint a magyarországi, franchise formában működő Vapiano hálózat működésére semmilyen pénzügyi vagy jogi hatással nincs a német anyacég bejelentése.

A világszerte több mint 230 éttermet üzemeltető Vapiano SE közleménye szerint a járvány miatt drámai mértékben csökkent a bevétel és csaknem az egész lánc működését fel kellett függeszteni, miközben egy sor költség, köztük az alkalmazottak bére és az üzlethelyiségek bérleti díja változatlan. Így péntekre beállt a fizetésképtelenség. A csőd elkerüléséhez támogatást kérnek több európai kormánytól. Ha még időben és megfelelő mennyiségben sikerül biztosítani állami pénzügyi forrásokat, véglegesíteni lehet egy finanszírozási tervet, amelyet még a járvány előtt dolgoztak ki a társaság meghatározó részvényeseivel és a hitelező bankjaival. Ellenkező esetben, legkésőbb három hét múlva a Vapiano SE a csődeljárás megindítására kényszerül, és szükség esetén egyes leányvállalatai esetében is ezt kell tennie - áll a közleményben.

A Vapiano SE a legutóbbi beszámolója szerint 2019 első félévében 196,6 millió euró (68,8 milliárd forint) bevétel mellett 18 millió euró veszteséget szenvedett el. A 2002-ben alapított cég legutóbbi adatai szerint öt kontinensen, 33 országban nyíltak éttermek Vapiano márkanévvel. Több üzleti modellt alkalmaztak, az éttermek egy részét a német vállalat üzemeltette, egy másik részét partnerekkel együtt üzemeltették, és franchise rendszerben is nyitottak Vapianókat. Német lapok korábbi beszámolói szerint a problémák már 2015-ben elkezdődtek, hiszen szinte havi rendszerességgel jelentek meg a céget rossz színben feltüntető hírek az alkalmazottak túlóraterheléséről, a munkaidő-nyilvántartás manipulálásáról, a gyakori vezetőcserékről, a silány élelmiszer alapanyagokról. A pénzügyi helyzet romlását azonban főleg az erősödő konkurenciaharc idézte elő, illetve a tőzsdére vitelt követően beindított túlzottan ambiciózus külföldi terjeszkedés. Vapiano márkanévvel öt étterem működik Magyarországon, négy a fővárosban, egy pedig Győrben. A magyarországi, franchise formában működő Vapiano hálózat működésére semmilyen pénzügyi vagy jogi hatással nincs a német anyacég bejelentése - közölte az MTI-vel pénteken a Vapiano Magyarország.

A Vapiano Magyarország a fizetésképtelenséget bejelentő német Vapiano SE vállalattól mind tulajdonosi szerkezetében, mind gazdaságilag független franchise vállalkozás, nem leányvállalata vagy vegyesvállalata a német cégnek - jelezték. A Vapiano Magyarország független befektetők vállalatcsoportja, amely a Vapiano márkajogok kapcsán a jogtulajdonos Vapiano International Franchising GmbH-hoz tartozik, Magyarországon kizárólagos joggal üzemelteti a franchise éttermeket. A társaság közleményében hangsúlyozta, a koronavírus sújtotta vendéglátási szektor szereplőjeként igyekeznek kollégáik munkahelyeit megtartani, gondoskodni róluk, vendégeiket pedig kiszolgálni, amíg a szabályok és a körülmények lehetővé teszik. A Vapiano éttermek Magyarországon továbbra is üzemelnek, mind az öt étterem 15 óráig fogadja a vendégeket, és egész nap működik a házhozszállítás és az éttermi átvétel. 

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.