Nagy Tokaji Kóstoló ezer résztvevővel

Tokaj Grand 2015 - Meghaladta a vendégek száma az ezer főt, ami azt bizonyítja, hogy egyre több borkedvelő érdeklődik a Tokaji borvidék iránt.

Tekintse meg a rendezvény képeit!

 Ime néhány gondolat a Tokaji Borvidék múltjáról, jelenéről és jövőjéről, ahogy a rendezvényen résztvevő borászok látják.

 „A családi gyökerek vonzottak vissza minket Sárospatakra; láttuk a változást. és hiszünk abban, hogy ez még csak a kezdet, az igazi robbanás még most következik. Egyre több pincészet jelenik meg Hegyalján, akik modern szemléletmóddal állnak a szőlészethez és a borászathoz, új utakat keresve. Ez a sokszínűség a fejlődés legfőbb motorja. Dinamizmusunkkal, szakmai elköteleződésünkkel és lelkesedésünkkel szeretnénk megmutatni, hogy mire képes Sárospatak, mire képes a furmint mint szőlőfajta, és ezáltal mire vagyunk képesek mi. A borvidéken elindult modernizációs munkát be kell fejezni, de a legfontosabb feladat bekerülni abba a világpiaci körforgásba, ahol megmutathatjuk a világnak Hegyalja igazi arcát.”

Harsányi Gábor, birtokigazgató, Harsányi Pincészet

„A Tokaji borvidék rögös útja – mindannyian tudjuk – kátyúkkal csipkézett. Sokak munkája kellett már eddig is ahhoz, hogy az elmúlt korszak viszontagságai után újra büszkén tekinthessünk a tokaji borra. A munka azonban még közel sem ért véget. Most nem kevesebb kell, mint egy borforradalom. Forradalom kell a szőlőskertekben, forradalom kell a borospincékben, és forradalom kell a borospoharakban is. Nem is tagadhatnák, hogy az RWZ-nél minket bortermelőként ennek a forradalomnak a szele terelt Mádra. Bár gyökereink nem ide kötnek bennünket, olyan lelkesedéssel hisszük e borvidék felemelkedését, mintha ide születtünk volna. Mi az RWZ-nél valljuk, hogy a fehérbor presztízsét hazánkban a Tokaji borvidék teremti újra, ebben a munkában pedig büszkén vállalunk részt mi is.”

RWZ – Revolution WineZ, Mezőkövesd

„Amint a teljes Tokaji borvidéken, úgy a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtokon is kézzel foghatóak az elmúlt két évtized fejlődései és változásai. Egyre kifinomultabban készülnek el aszúboraink, jobban értjük a dűlőinket, aminek legfőbb jele, hogy 2013-ban dűlőszelektált aszúborokkal rukkoltunk elő. Vitathatatlan azonban, hogy a száraz furmint borainkban történt a legnagyobb fejlődés. Egyetlen dolog, ami nem változott a birtok újratelepítése, újraindítása óta, az az, hogy a lehető legtermészetesebb módon kezeljük a szőlőinket, és ennek legcsodásabb igazolása a 2014-es, Kis-Garai-dűlő szelektált, organikus száraz furmint borunk."

Makai Gergely, technikai igazgató-főborász, Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok

„A Tokaji borvidék kiemelt feladatának tekinti, hogy a Kárpát-medencei magyarság számára az ünnepek elengedhetetlen része legyen a világban talán legjobban ismert hungaricum, a tokaji aszúbor fogyasztása. A borvidék szereplőinek közös terve, hogy 2015-től elinduljon a „Tokaji Aszú az ünnepek bora” üzenettel fémjelzett programsorozat.”

Kalocsai László, a Tokaj Reneszánsz elnöke, a Dereszla Pincészet ügyvezető igazgatója

„A Tokaji borvidék megújulása elengedhetetlen a hazai és a nemzetközi sikerek eléréséhez. A borvidék jövője a termőhely egyediségét megjeleníteni képes borokkal biztosítható. A terméskorlátozással előállított, a világon egyedülálló geológiai adottságokkal rendelkező vulkanikus termőhelyről származó száraz furmint borok és a magas minőségű botritiszes borok stílusának letisztulása elengedhetetlen, melyet az eredetvédelmi szabályozások módosításában megkezdődött folyamatok is elősegítenek. A település szintű bor, a Mád megjelenése ugyancsak a megújulás része. A cél a tiszta, jól strukturált, fajtajelleget és ásványosságot egyaránt megjelenítő bor elkészítése, mely a nemzetközi piacon széles körnek teszi elérhetővé a termőhely értékeinek megismerését. A megújulás része, hogy a nemzetközi piacon a fogyasztók a terroirélményt a palack formájához köthessék; ebben játszik szerepet a megújult tokaji palack, mely szintén hozzájárul a nemzetközi sikerekhez. A vendéglátással és a szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos fejlesztések a stratégia kulcsfontosságú részét képezik, a borok autentikus környezetben történő megismertetésének eszközei. Ezt a célt szolgálják az olyan beruházások, mint a Botrytis Hotel, a Gusteau Kulináris Élményműhely, az Első Mádi Borház és Bisztró, az Aszúház, vagy az épülő Percze Élményközpont.”

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet

Forrás: Vendég & Hotel Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.