Nagy Tokaji Kóstoló ezer résztvevővel

Tokaj Grand 2015 - Meghaladta a vendégek száma az ezer főt, ami azt bizonyítja, hogy egyre több borkedvelő érdeklődik a Tokaji borvidék iránt.

Tekintse meg a rendezvény képeit!

 Ime néhány gondolat a Tokaji Borvidék múltjáról, jelenéről és jövőjéről, ahogy a rendezvényen résztvevő borászok látják.

 „A családi gyökerek vonzottak vissza minket Sárospatakra; láttuk a változást. és hiszünk abban, hogy ez még csak a kezdet, az igazi robbanás még most következik. Egyre több pincészet jelenik meg Hegyalján, akik modern szemléletmóddal állnak a szőlészethez és a borászathoz, új utakat keresve. Ez a sokszínűség a fejlődés legfőbb motorja. Dinamizmusunkkal, szakmai elköteleződésünkkel és lelkesedésünkkel szeretnénk megmutatni, hogy mire képes Sárospatak, mire képes a furmint mint szőlőfajta, és ezáltal mire vagyunk képesek mi. A borvidéken elindult modernizációs munkát be kell fejezni, de a legfontosabb feladat bekerülni abba a világpiaci körforgásba, ahol megmutathatjuk a világnak Hegyalja igazi arcát.”

Harsányi Gábor, birtokigazgató, Harsányi Pincészet

„A Tokaji borvidék rögös útja – mindannyian tudjuk – kátyúkkal csipkézett. Sokak munkája kellett már eddig is ahhoz, hogy az elmúlt korszak viszontagságai után újra büszkén tekinthessünk a tokaji borra. A munka azonban még közel sem ért véget. Most nem kevesebb kell, mint egy borforradalom. Forradalom kell a szőlőskertekben, forradalom kell a borospincékben, és forradalom kell a borospoharakban is. Nem is tagadhatnák, hogy az RWZ-nél minket bortermelőként ennek a forradalomnak a szele terelt Mádra. Bár gyökereink nem ide kötnek bennünket, olyan lelkesedéssel hisszük e borvidék felemelkedését, mintha ide születtünk volna. Mi az RWZ-nél valljuk, hogy a fehérbor presztízsét hazánkban a Tokaji borvidék teremti újra, ebben a munkában pedig büszkén vállalunk részt mi is.”

RWZ – Revolution WineZ, Mezőkövesd

„Amint a teljes Tokaji borvidéken, úgy a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtokon is kézzel foghatóak az elmúlt két évtized fejlődései és változásai. Egyre kifinomultabban készülnek el aszúboraink, jobban értjük a dűlőinket, aminek legfőbb jele, hogy 2013-ban dűlőszelektált aszúborokkal rukkoltunk elő. Vitathatatlan azonban, hogy a száraz furmint borainkban történt a legnagyobb fejlődés. Egyetlen dolog, ami nem változott a birtok újratelepítése, újraindítása óta, az az, hogy a lehető legtermészetesebb módon kezeljük a szőlőinket, és ennek legcsodásabb igazolása a 2014-es, Kis-Garai-dűlő szelektált, organikus száraz furmint borunk."

Makai Gergely, technikai igazgató-főborász, Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok

„A Tokaji borvidék kiemelt feladatának tekinti, hogy a Kárpát-medencei magyarság számára az ünnepek elengedhetetlen része legyen a világban talán legjobban ismert hungaricum, a tokaji aszúbor fogyasztása. A borvidék szereplőinek közös terve, hogy 2015-től elinduljon a „Tokaji Aszú az ünnepek bora” üzenettel fémjelzett programsorozat.”

Kalocsai László, a Tokaj Reneszánsz elnöke, a Dereszla Pincészet ügyvezető igazgatója

„A Tokaji borvidék megújulása elengedhetetlen a hazai és a nemzetközi sikerek eléréséhez. A borvidék jövője a termőhely egyediségét megjeleníteni képes borokkal biztosítható. A terméskorlátozással előállított, a világon egyedülálló geológiai adottságokkal rendelkező vulkanikus termőhelyről származó száraz furmint borok és a magas minőségű botritiszes borok stílusának letisztulása elengedhetetlen, melyet az eredetvédelmi szabályozások módosításában megkezdődött folyamatok is elősegítenek. A település szintű bor, a Mád megjelenése ugyancsak a megújulás része. A cél a tiszta, jól strukturált, fajtajelleget és ásványosságot egyaránt megjelenítő bor elkészítése, mely a nemzetközi piacon széles körnek teszi elérhetővé a termőhely értékeinek megismerését. A megújulás része, hogy a nemzetközi piacon a fogyasztók a terroirélményt a palack formájához köthessék; ebben játszik szerepet a megújult tokaji palack, mely szintén hozzájárul a nemzetközi sikerekhez. A vendéglátással és a szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos fejlesztések a stratégia kulcsfontosságú részét képezik, a borok autentikus környezetben történő megismertetésének eszközei. Ezt a célt szolgálják az olyan beruházások, mint a Botrytis Hotel, a Gusteau Kulináris Élményműhely, az Első Mádi Borház és Bisztró, az Aszúház, vagy az épülő Percze Élményközpont.”

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet

Forrás: Vendég & Hotel Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.