Furmint Február 2013

(MTI) - Országszerte több mint ötven étterem, borbár és szaküzlet várja a Furmint Február rendezvénysorozat keretében a furmintról szóló borkóstolókkal, különleges menüsorokkal, esetenként kedvezményekkel az érdeklődőket egész februárban.

    A negyedik alkalommal megrendezett Furmint Február kapcsán Soprontól Tokajig, Pécstől Budapestig rengeteg program szól erről az izgalmas, gyakorlatilag csak a Kárpát-medencében termelt szőlőfajtáról, amely ma elsősorban Tokajhoz és Somlóhoz kötődik, de korábban az egész országban elterjedt volt - mondta a Furmint Februárt szervező Vinoport.hu bormagazin főszerkesztője az MTI-nek.
    Tóth Adrienn hozzátette: szeretnék elérni, hogy a Márton-nap mellett egy másik olyan ünnepi időszak is rögzüljön a köztudatban, amely egy konkrét borhoz kötődik. Ennek érdekében február folyamán országszerte több tucatnyi borkereskedés kínálja kedvezményes áron furmintjait, szervez kóstolókat és nyereményjátékokat, számos étterem kínál konkrét furmintokra komponált menüket, és vesz fel a borlapjára furmintokat.
    A hónap csúcsrendezvénye idén is a Nagy Furmint Február kóstoló lesz február 7-én a Vajdahunyadvárban, ahol csaknem 70 termelő - többek között Árvay János Pincészete, Balassa István, Demeter Zoltán, Fekete Béla, a Garamvári Szőlőbirtok, a Gizella Pince, a Hímesudvar, a Kerkaborum, a Kikelet Pince, Kolonics Károly, a Kovács Nimród Winery, a Kreinbacher Birtok, a Pálffy Pince, a Sauska Tokaj, a Szepsy Pince, a Tokaj Nobilis és a Tokaj Oremus - prémium furmintjait lehet majd megízlelni.
    A rendezvényen a tokaji és somlói tételek mellett kóstolhatók lesznek majd balatoni, egri, pécsi és zalai furmintok is, a száraz és édes csendes borok mellett pedig lesz furmintból készített pezsgő, ecet és verjus is. A Nagy Furmint Február kóstolón mutatkozik be a nemrég újraindult salgótarjáni üveggyár furmintpohara is, amelynek formáját a szervezőkkel egyeztetve alakították ki.
    A programok egyre bővülő soráról a www.furmintfebruar.hu honlapon értesülhetnek az érdeklődők.

Forrás: MTI


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.