Gazdag évet zár a Váli Birtok

Hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő, eredményekben gazdag évet zárt Váli Péter Badacsonyörsön található pincészete, a közel 10 hektáron organikusan gazdálkodó Váli Birtok.

A neves borász elmondása szerint rengeteget fejlődtek, a borok stílusa letisztult, Badacsonyörs főterén lévő vinotékájuk és vendégházaik jól működnek, boraik pedig Magyarországon és külföldön is színvonalas helyeken találhatók.

Váli Péter kimagasló eredményei

A világ egyik legismertebb borszakértője, az amerikai származású James Suckling idén két bort is kóstolt a pincészettől és mindkettőt magas pontszámban részesítette. A jelentős befolyással bíró borkritikus a 100-as pontrendszerben 92 pontot adott a 2021-es Tabula Rasa névre keresztelt rajnai rizlingre, illetve 91 pontot az azonos évjáratú kéknyelűre, ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szakmai elismerés. Utóbbi az Európa Kulturális Fővárosa fehér bora kategóriát is megnyerte, így ezeken a rendezvényeken a kéknyelű képviselte a pincészetet.

„Hatalmas öröm ez számomra, mivel ezek a kimagasló eredmények megerősítenek abban a hitemben, hogy jó úton haladok. Viszont minden siker az egész csapatnak a munkáját, hozzáállását és elhivatottságát tükrözi vissza, hiszen egy ilyen csapat nélkül, aki a családomhoz hasonlóan mindenben támogatja az elképzelésemet és a munkámat, ez nem jöhetett volna létre. Hiszem, hogy semmi sem véletlen, éppen ezért gondolom azt, hogy ezek az eredmények visszatükrözik az elmúlt évek kemény és megalapozott munkáját. Úgy látszik, beérett a munkánk gyümölcse.” – mondta Váli Péter, aki 25 évvel ezelőtt hobbi borászként kezdett el borokat készíteni, mára pedig kemény kétkezi munkával és szinte önerőből elérte, hogy borászata az egyik legismertebb badacsonyi pincészetek közé tartozzon. Mint hozzátette, hitre, alázatra, csapatmunkára, és ami a legfontosabb, a család szeretetére és támogatására volt szüksége ahhoz, hogy ilyen kimagasló eredményeket érjen el.

Szintén egyedülálló eredményként könyvelhette el a Váli Birtok, hogy az idei évben a Horvátországban megrendezett olaszrizling világversenyen (GROW du Monde) a pincészet 2021-es olaszrizling válogatása, akárcsak a badacsonyi Éliás Birtok olaszrizlingje aranyérmes, azaz világbajnok lett. Egyetlen egy borvidék sem hozott két aranyérmet a világversenyről. A számtalan elért sikerhez csatlakozik szintén a 2021-es Tabula Rasa, amelyet az idei évben a Top 100 magyar bor közé választottak, illetve, hogy a Vince Gálára a pincészet három borát is benevezték: Badacsonyi Gyöngy 2022, Ágyús-dűlő Kéknyelű 2019, illetve Syrah 2020. Utóbbi a kategóriájában a Vince díjat is elhozta, a többi pedig második helyezést ért el. Szintén sikerként könyvelhették el, hogy 2023-ban a Debreceni Borozó ismételten a Top 20-ba választotta a Váli Birtokot. A borászat az idei országos bio borversenyen a legeredményesebb pincészet lett, de a Badacsonyi Borversenyen is az egyik legeredményesebb pincészetként számtalan aranyat szerzett.

„A jóhoz idő, elszántság, komoly munka és rengeteg tanulás szükséges. Az évek leforgása alatt egyre jobban kialakult az a stílus, amit a boraimmal szeretnék képviselni, mára pedig ezeket precízen meg is tudom jeleníteni. Öröm tapasztalni, hogy ezt mind a vevőink, mind pedig a szakma is értékeli. A siker titka, hogy még mindig nem munkaként, hanem szenvedélyként, szerelemként tekintek a borkészítésre. Ez a hobbim és a hivatásom is egyben, de a legfontosabb mindig a család számomra.” – tette hozzá Váli Péter.

 

Forrás: Badacsony Press


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.