Gazdag évet zár a Váli Birtok

Hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő, eredményekben gazdag évet zárt Váli Péter Badacsonyörsön található pincészete, a közel 10 hektáron organikusan gazdálkodó Váli Birtok.

A neves borász elmondása szerint rengeteget fejlődtek, a borok stílusa letisztult, Badacsonyörs főterén lévő vinotékájuk és vendégházaik jól működnek, boraik pedig Magyarországon és külföldön is színvonalas helyeken találhatók.

Váli Péter kimagasló eredményei

A világ egyik legismertebb borszakértője, az amerikai származású James Suckling idén két bort is kóstolt a pincészettől és mindkettőt magas pontszámban részesítette. A jelentős befolyással bíró borkritikus a 100-as pontrendszerben 92 pontot adott a 2021-es Tabula Rasa névre keresztelt rajnai rizlingre, illetve 91 pontot az azonos évjáratú kéknyelűre, ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szakmai elismerés. Utóbbi az Európa Kulturális Fővárosa fehér bora kategóriát is megnyerte, így ezeken a rendezvényeken a kéknyelű képviselte a pincészetet.

„Hatalmas öröm ez számomra, mivel ezek a kimagasló eredmények megerősítenek abban a hitemben, hogy jó úton haladok. Viszont minden siker az egész csapatnak a munkáját, hozzáállását és elhivatottságát tükrözi vissza, hiszen egy ilyen csapat nélkül, aki a családomhoz hasonlóan mindenben támogatja az elképzelésemet és a munkámat, ez nem jöhetett volna létre. Hiszem, hogy semmi sem véletlen, éppen ezért gondolom azt, hogy ezek az eredmények visszatükrözik az elmúlt évek kemény és megalapozott munkáját. Úgy látszik, beérett a munkánk gyümölcse.” – mondta Váli Péter, aki 25 évvel ezelőtt hobbi borászként kezdett el borokat készíteni, mára pedig kemény kétkezi munkával és szinte önerőből elérte, hogy borászata az egyik legismertebb badacsonyi pincészetek közé tartozzon. Mint hozzátette, hitre, alázatra, csapatmunkára, és ami a legfontosabb, a család szeretetére és támogatására volt szüksége ahhoz, hogy ilyen kimagasló eredményeket érjen el.

Szintén egyedülálló eredményként könyvelhette el a Váli Birtok, hogy az idei évben a Horvátországban megrendezett olaszrizling világversenyen (GROW du Monde) a pincészet 2021-es olaszrizling válogatása, akárcsak a badacsonyi Éliás Birtok olaszrizlingje aranyérmes, azaz világbajnok lett. Egyetlen egy borvidék sem hozott két aranyérmet a világversenyről. A számtalan elért sikerhez csatlakozik szintén a 2021-es Tabula Rasa, amelyet az idei évben a Top 100 magyar bor közé választottak, illetve, hogy a Vince Gálára a pincészet három borát is benevezték: Badacsonyi Gyöngy 2022, Ágyús-dűlő Kéknyelű 2019, illetve Syrah 2020. Utóbbi a kategóriájában a Vince díjat is elhozta, a többi pedig második helyezést ért el. Szintén sikerként könyvelhették el, hogy 2023-ban a Debreceni Borozó ismételten a Top 20-ba választotta a Váli Birtokot. A borászat az idei országos bio borversenyen a legeredményesebb pincészet lett, de a Badacsonyi Borversenyen is az egyik legeredményesebb pincészetként számtalan aranyat szerzett.

„A jóhoz idő, elszántság, komoly munka és rengeteg tanulás szükséges. Az évek leforgása alatt egyre jobban kialakult az a stílus, amit a boraimmal szeretnék képviselni, mára pedig ezeket precízen meg is tudom jeleníteni. Öröm tapasztalni, hogy ezt mind a vevőink, mind pedig a szakma is értékeli. A siker titka, hogy még mindig nem munkaként, hanem szenvedélyként, szerelemként tekintek a borkészítésre. Ez a hobbim és a hivatásom is egyben, de a legfontosabb mindig a család számomra.” – tette hozzá Váli Péter.

 

Forrás: Badacsony Press


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.