Gyöngyözőborok versengtek Villányban

A már hagyományos villányi nyári rozéünnep, az idén Rozé Fröccs nevet viselő fesztivál alatt rendezték meg július 18-án a gyöngyöző borok első országos versenyét.

A hagyományteremtő rendezvényen kilenc borvidék 26 borászata indult, összesen 35 gyöngyözőbor került a zsűri elé. A villányi önkormányzat által életre hívott első versenyen hazai siker született, a champion-díj Villányban maradt, de jutott aranyérem Szekszárdra, a Kunságba, Pannonhalmára, a Balatonfelvidékre vagy Egerbe is.

A gyöngyöző és habzóborok kategórájában az elmúlt években az egyéb borkategóriákat messze meghaladó ütemű piacbővülés figyelhető meg. Nem csak az értékesített mennyiség, de a „fajtaválaszték“ is folyamatosan növekszik. Napjainkra fehér, rozé és vörös gyöngyözők is fellelhetők a piacon. E bor készítése mind a szőlészeti, mind a borászati munkában több, a hagyományos borkészítési technikáktól eltérő sajátosságot mutat. Jelenleg e szegmensben az útkeresését idejét éli a hazai borászat. A borverseny mellé éppen ezért szakmai konfenciát is rendeztek, ahol technológiai, borászati és bormarketing kérdéseket tárgyaltak meg.

A gyöngyöző borok első hazai megmérettetésére 26 borászat nevezte 35 borát, az országos jelző azért is indokolt, mert a borok többsége Villányon kívülről érkezett, a házigazdákon túl 8 magyar borvidék is képviseltette magát boraival.

A champion díjat, a legjobb magyar gyöngyözőbor címet Lelovits Tamás Villányi Gyöngybor 2013 bora érdemelte ki, ő kapta a Nicron Kft. 200.000 Ft értékű fődíját, valamint a Pécsi Borozó bormagazin 50.000 forintos marketing felajánlását. A második legmagasabb pontszámmal a legjobb Villányon kívüli bornak járó különdíjat, a Csányi Pincészet felajánlását a szekszárdi Szeleshát Pincészet 2013-as Cabernet Sauvignon Gyöngyöző rozéja nyerte el. A díjakat a nyerteseknek Takáts Gyula, a versenyt kiíró Villány város önkormányzatának polgármestere adta át. Rajtuk kívül még 5 bor kapott aranyérmet: Fodorvin Családi Pincészet Gyöngyike Rozé 2013, Ostoros Pincészet Poén 2013, Vylyan Pincészet Kszí Pinot Noir 2013, Frittmann Testvérek Frisecco 2013, Pannonhalmi Apátsági Pincészet Salve 2013.

Ezüstérmet kaptak az alábbi borok: Frittmann Testvérek Rosé Frisecco 2013, Halasi Pince Gyöngyöző 2013, Söptei Pince Buborékok 2013, Bock Borászat Fanni 2013, Jekl Pincészet Il Primo Frizzante 2013, Vinatus Pince Gyöngyi 2013, Gere Tamás és Zsolt Pincészete Co2mis fehér 2013, Halasi Pince Educator 2013, Fodorvin Családi Pincészet Gyöngyike 2013, Günzer Zoltán Pincészete Lory 2013, Balatonboglári Borgazdaság BB Frizz, Söptei Pince Buborékok Rozé 2013, Günzer Tamás Pincészete Gyöngyöző 2013, Gere Tamás és Zsolt Pincészete Co2mis Rosé 2013, Pántlika Pincészet Bubi 2013.

A verseny a Nemzeti Agrártanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet támogatásával valósult meg.

Forrás: Elitbor


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.