Gyöngyözőborok versengtek Villányban

A már hagyományos villányi nyári rozéünnep, az idén Rozé Fröccs nevet viselő fesztivál alatt rendezték meg július 18-án a gyöngyöző borok első országos versenyét.

A hagyományteremtő rendezvényen kilenc borvidék 26 borászata indult, összesen 35 gyöngyözőbor került a zsűri elé. A villányi önkormányzat által életre hívott első versenyen hazai siker született, a champion-díj Villányban maradt, de jutott aranyérem Szekszárdra, a Kunságba, Pannonhalmára, a Balatonfelvidékre vagy Egerbe is.

A gyöngyöző és habzóborok kategórájában az elmúlt években az egyéb borkategóriákat messze meghaladó ütemű piacbővülés figyelhető meg. Nem csak az értékesített mennyiség, de a „fajtaválaszték“ is folyamatosan növekszik. Napjainkra fehér, rozé és vörös gyöngyözők is fellelhetők a piacon. E bor készítése mind a szőlészeti, mind a borászati munkában több, a hagyományos borkészítési technikáktól eltérő sajátosságot mutat. Jelenleg e szegmensben az útkeresését idejét éli a hazai borászat. A borverseny mellé éppen ezért szakmai konfenciát is rendeztek, ahol technológiai, borászati és bormarketing kérdéseket tárgyaltak meg.

A gyöngyöző borok első hazai megmérettetésére 26 borászat nevezte 35 borát, az országos jelző azért is indokolt, mert a borok többsége Villányon kívülről érkezett, a házigazdákon túl 8 magyar borvidék is képviseltette magát boraival.

A champion díjat, a legjobb magyar gyöngyözőbor címet Lelovits Tamás Villányi Gyöngybor 2013 bora érdemelte ki, ő kapta a Nicron Kft. 200.000 Ft értékű fődíját, valamint a Pécsi Borozó bormagazin 50.000 forintos marketing felajánlását. A második legmagasabb pontszámmal a legjobb Villányon kívüli bornak járó különdíjat, a Csányi Pincészet felajánlását a szekszárdi Szeleshát Pincészet 2013-as Cabernet Sauvignon Gyöngyöző rozéja nyerte el. A díjakat a nyerteseknek Takáts Gyula, a versenyt kiíró Villány város önkormányzatának polgármestere adta át. Rajtuk kívül még 5 bor kapott aranyérmet: Fodorvin Családi Pincészet Gyöngyike Rozé 2013, Ostoros Pincészet Poén 2013, Vylyan Pincészet Kszí Pinot Noir 2013, Frittmann Testvérek Frisecco 2013, Pannonhalmi Apátsági Pincészet Salve 2013.

Ezüstérmet kaptak az alábbi borok: Frittmann Testvérek Rosé Frisecco 2013, Halasi Pince Gyöngyöző 2013, Söptei Pince Buborékok 2013, Bock Borászat Fanni 2013, Jekl Pincészet Il Primo Frizzante 2013, Vinatus Pince Gyöngyi 2013, Gere Tamás és Zsolt Pincészete Co2mis fehér 2013, Halasi Pince Educator 2013, Fodorvin Családi Pincészet Gyöngyike 2013, Günzer Zoltán Pincészete Lory 2013, Balatonboglári Borgazdaság BB Frizz, Söptei Pince Buborékok Rozé 2013, Günzer Tamás Pincészete Gyöngyöző 2013, Gere Tamás és Zsolt Pincészete Co2mis Rosé 2013, Pántlika Pincészet Bubi 2013.

A verseny a Nemzeti Agrártanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet támogatásával valósult meg.

Forrás: Elitbor


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.