Gyöngyözőborok versengtek Villányban

A már hagyományos villányi nyári rozéünnep, az idén Rozé Fröccs nevet viselő fesztivál alatt rendezték meg július 18-án a gyöngyöző borok első országos versenyét.

A hagyományteremtő rendezvényen kilenc borvidék 26 borászata indult, összesen 35 gyöngyözőbor került a zsűri elé. A villányi önkormányzat által életre hívott első versenyen hazai siker született, a champion-díj Villányban maradt, de jutott aranyérem Szekszárdra, a Kunságba, Pannonhalmára, a Balatonfelvidékre vagy Egerbe is.

A gyöngyöző és habzóborok kategórájában az elmúlt években az egyéb borkategóriákat messze meghaladó ütemű piacbővülés figyelhető meg. Nem csak az értékesített mennyiség, de a „fajtaválaszték“ is folyamatosan növekszik. Napjainkra fehér, rozé és vörös gyöngyözők is fellelhetők a piacon. E bor készítése mind a szőlészeti, mind a borászati munkában több, a hagyományos borkészítési technikáktól eltérő sajátosságot mutat. Jelenleg e szegmensben az útkeresését idejét éli a hazai borászat. A borverseny mellé éppen ezért szakmai konfenciát is rendeztek, ahol technológiai, borászati és bormarketing kérdéseket tárgyaltak meg.

A gyöngyöző borok első hazai megmérettetésére 26 borászat nevezte 35 borát, az országos jelző azért is indokolt, mert a borok többsége Villányon kívülről érkezett, a házigazdákon túl 8 magyar borvidék is képviseltette magát boraival.

A champion díjat, a legjobb magyar gyöngyözőbor címet Lelovits Tamás Villányi Gyöngybor 2013 bora érdemelte ki, ő kapta a Nicron Kft. 200.000 Ft értékű fődíját, valamint a Pécsi Borozó bormagazin 50.000 forintos marketing felajánlását. A második legmagasabb pontszámmal a legjobb Villányon kívüli bornak járó különdíjat, a Csányi Pincészet felajánlását a szekszárdi Szeleshát Pincészet 2013-as Cabernet Sauvignon Gyöngyöző rozéja nyerte el. A díjakat a nyerteseknek Takáts Gyula, a versenyt kiíró Villány város önkormányzatának polgármestere adta át. Rajtuk kívül még 5 bor kapott aranyérmet: Fodorvin Családi Pincészet Gyöngyike Rozé 2013, Ostoros Pincészet Poén 2013, Vylyan Pincészet Kszí Pinot Noir 2013, Frittmann Testvérek Frisecco 2013, Pannonhalmi Apátsági Pincészet Salve 2013.

Ezüstérmet kaptak az alábbi borok: Frittmann Testvérek Rosé Frisecco 2013, Halasi Pince Gyöngyöző 2013, Söptei Pince Buborékok 2013, Bock Borászat Fanni 2013, Jekl Pincészet Il Primo Frizzante 2013, Vinatus Pince Gyöngyi 2013, Gere Tamás és Zsolt Pincészete Co2mis fehér 2013, Halasi Pince Educator 2013, Fodorvin Családi Pincészet Gyöngyike 2013, Günzer Zoltán Pincészete Lory 2013, Balatonboglári Borgazdaság BB Frizz, Söptei Pince Buborékok Rozé 2013, Günzer Tamás Pincészete Gyöngyöző 2013, Gere Tamás és Zsolt Pincészete Co2mis Rosé 2013, Pántlika Pincészet Bubi 2013.

A verseny a Nemzeti Agrártanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet támogatásával valósult meg.

Forrás: Elitbor


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.