Gyöngyözőborok versengtek Villányban

A már hagyományos villányi nyári rozéünnep, az idén Rozé Fröccs nevet viselő fesztivál alatt rendezték meg július 18-án a gyöngyöző borok első országos versenyét.

A hagyományteremtő rendezvényen kilenc borvidék 26 borászata indult, összesen 35 gyöngyözőbor került a zsűri elé. A villányi önkormányzat által életre hívott első versenyen hazai siker született, a champion-díj Villányban maradt, de jutott aranyérem Szekszárdra, a Kunságba, Pannonhalmára, a Balatonfelvidékre vagy Egerbe is.

A gyöngyöző és habzóborok kategórájában az elmúlt években az egyéb borkategóriákat messze meghaladó ütemű piacbővülés figyelhető meg. Nem csak az értékesített mennyiség, de a „fajtaválaszték“ is folyamatosan növekszik. Napjainkra fehér, rozé és vörös gyöngyözők is fellelhetők a piacon. E bor készítése mind a szőlészeti, mind a borászati munkában több, a hagyományos borkészítési technikáktól eltérő sajátosságot mutat. Jelenleg e szegmensben az útkeresését idejét éli a hazai borászat. A borverseny mellé éppen ezért szakmai konfenciát is rendeztek, ahol technológiai, borászati és bormarketing kérdéseket tárgyaltak meg.

A gyöngyöző borok első hazai megmérettetésére 26 borászat nevezte 35 borát, az országos jelző azért is indokolt, mert a borok többsége Villányon kívülről érkezett, a házigazdákon túl 8 magyar borvidék is képviseltette magát boraival.

A champion díjat, a legjobb magyar gyöngyözőbor címet Lelovits Tamás Villányi Gyöngybor 2013 bora érdemelte ki, ő kapta a Nicron Kft. 200.000 Ft értékű fődíját, valamint a Pécsi Borozó bormagazin 50.000 forintos marketing felajánlását. A második legmagasabb pontszámmal a legjobb Villányon kívüli bornak járó különdíjat, a Csányi Pincészet felajánlását a szekszárdi Szeleshát Pincészet 2013-as Cabernet Sauvignon Gyöngyöző rozéja nyerte el. A díjakat a nyerteseknek Takáts Gyula, a versenyt kiíró Villány város önkormányzatának polgármestere adta át. Rajtuk kívül még 5 bor kapott aranyérmet: Fodorvin Családi Pincészet Gyöngyike Rozé 2013, Ostoros Pincészet Poén 2013, Vylyan Pincészet Kszí Pinot Noir 2013, Frittmann Testvérek Frisecco 2013, Pannonhalmi Apátsági Pincészet Salve 2013.

Ezüstérmet kaptak az alábbi borok: Frittmann Testvérek Rosé Frisecco 2013, Halasi Pince Gyöngyöző 2013, Söptei Pince Buborékok 2013, Bock Borászat Fanni 2013, Jekl Pincészet Il Primo Frizzante 2013, Vinatus Pince Gyöngyi 2013, Gere Tamás és Zsolt Pincészete Co2mis fehér 2013, Halasi Pince Educator 2013, Fodorvin Családi Pincészet Gyöngyike 2013, Günzer Zoltán Pincészete Lory 2013, Balatonboglári Borgazdaság BB Frizz, Söptei Pince Buborékok Rozé 2013, Günzer Tamás Pincészete Gyöngyöző 2013, Gere Tamás és Zsolt Pincészete Co2mis Rosé 2013, Pántlika Pincészet Bubi 2013.

A verseny a Nemzeti Agrártanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet támogatásával valósult meg.

Forrás: Elitbor


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.