Ahogy az egyik borász fogalmazott,
minden divat, ami buborékos.
Ehhez képest a majd negyven borászat közül kevesen szerepeltek pezsgővel, ami nem meglepő, hiszen a pezsgőkészítés egész más technológiát kíván.
Abban a borászok mind egyetértettek, hogy
csökkent Magyarországon az utóbbi időkben a bor-, és általában az alkoholfogyasztás.
Ma már szükség van kiegészítő programokra, szolgáltatásokra is a borkészítés mellett, ilyenek a kóstolók, borvacsorák, a pincészetekhez kapcsolódó panziók, vendégházak.
Divatba jött a szezonális kínálat, és szinte kötelező a szereplés a különféle fesztiválokon és más boros eseményeken.
Erre azért is van szükség, mert nagyon széles a hazai választék, sok a kisebb-nagyobb pincészet, amelyek ezeken az eseményeken mutatják meg, mit tudnak. Palackjaik sokszor nem is elérhetők a szupermarketek polcain, hiszen nem termelnek annyit, hogy egy nagy lánc választékába beválogassák. Igaz,
a borászok többsége helyben is el tudja adni a termékeit, tehát ma még nem beszélhetünk jelentős keresletcsökkenésről, legalábbis ami a Badacsonyi borvidéket illeti.
Fotó: borkell.hu
A fiatal borfogyasztó korosztállyal kapcsolatban a megkérdezett borászok elmondták, hogy
az Aperol, a Negroni, a gin-tonicos koktélok, vagy éppen az alkoholmentes, illetve gyümölcsös sörök fogyasztása jellemző rájuk.
A rozé divatja leáldozóban van, komoly vörösbort pedig csak akkor isznak az emberek, ha az illik a menühöz, főleg a vacsorához.
Divatosabb lett a vörösnél a fehérbor, a karakteres, de inkább könnyebb, gyümölcsös, száraz fajta. Badacsony e tekintetben kiemelkedő régió.
Előre lépett a Rajnai rizling, és próbálják ismét népszerűvé tenni a Kéknyelűt, olyannyira, hogy a szőlősorok között, Badacsonyhegyen május végén egyedülálló Kéknyelű kóstolót tartanak.
A divattrendek követése mellett persze
nem szabad elfeledkezni a régi fajtákról, a hagyományokról sem.
A rendezvény kísérő mesterkurzusának ajánlásában olvasható, hogy „nem a divatos trendi borokat kívánjuk kóstoltatni, hanem az utóbbi évtizedekben háttérbe szorult, a régi nagy badacsonyi borokra emlékeztetőket, amelyek e 2400 éves történelmi borvidék kivételes adottságait, egyediségét mutatják fel.”