Badacsonyi borászok: hazai bortrendekről

Újabban divatba jön akár hétköznap délben vagy este fogyasztott prosecco és egyéb buborékos borféleség, közte a gyöngyöző vagy habzóbor, és a kézműves, minőségi magyar pezsgő – hallottuk az április 5-ei borparádén, amikor Budapestre költözött a Badacsonyi borvidék, és annak kitűnő pincészetei, értékesítői.

Ahogy az egyik borász fogalmazott,

minden divat, ami buborékos.

Ehhez képest a majd negyven borászat közül kevesen szerepeltek pezsgővel, ami nem meglepő, hiszen a pezsgőkészítés egész más technológiát kíván.

Abban a borászok mind egyetértettek, hogy

csökkent Magyarországon az utóbbi időkben a bor-, és általában az alkoholfogyasztás.

Ma már szükség van kiegészítő programokra, szolgáltatásokra is a borkészítés mellett, ilyenek a kóstolók, borvacsorák, a pincészetekhez kapcsolódó panziók, vendégházak. 

 

Divatba jött a szezonális kínálat, és szinte kötelező a szereplés a különféle fesztiválokon és más boros eseményeken.

Erre azért is van szükség, mert nagyon széles a hazai választék, sok a kisebb-nagyobb pincészet, amelyek ezeken az eseményeken mutatják meg, mit tudnak. Palackjaik sokszor nem is elérhetők a szupermarketek polcain, hiszen nem termelnek annyit, hogy egy nagy lánc választékába beválogassák. Igaz,

a borászok többsége helyben is el tudja adni a termékeit, tehát ma még nem beszélhetünk jelentős keresletcsökkenésről, legalábbis ami a Badacsonyi borvidéket illeti.

Badacsonyi borvidék
Badacsonyi borvidék
Fotó: borkell.hu

A fiatal borfogyasztó korosztállyal kapcsolatban a megkérdezett borászok elmondták, hogy

az Aperol, a Negroni, a gin-tonicos koktélok, vagy éppen az alkoholmentes, illetve gyümölcsös sörök fogyasztása jellemző rájuk.

A rozé divatja leáldozóban van, komoly vörösbort pedig csak akkor isznak az emberek, ha az illik a menühöz, főleg a vacsorához.

Divatosabb lett a vörösnél a fehérbor, a karakteres, de inkább könnyebb, gyümölcsös, száraz fajta. Badacsony e tekintetben kiemelkedő régió.

Előre lépett a Rajnai rizling, és próbálják ismét népszerűvé tenni a Kéknyelűt, olyannyira, hogy a szőlősorok között, Badacsonyhegyen május végén egyedülálló Kéknyelű kóstolót tartanak.

A divattrendek követése mellett persze

nem szabad elfeledkezni a régi fajtákról, a hagyományokról sem.

A rendezvény kísérő mesterkurzusának ajánlásában olvasható, hogy „nem a divatos trendi borokat kívánjuk kóstoltatni, hanem az utóbbi évtizedekben háttérbe szorult, a régi nagy badacsonyi borokra emlékeztetőket, amelyek e 2400 éves történelmi borvidék kivételes adottságait, egyediségét mutatják fel.” 


Indul az idei Országos Borverseny

Indul az idei Országos Borverseny 

A nevezés április 7. és május 2. között zajlik, a bírálat pedig 2025. május 13-14-én a Danubius Hotel Heliában lesz.
Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék

Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék 

Nagy nemzetközi elismerést kapott a magyar borvidék: az Emerald Cruises friss felmérése szerint Eger Európa második legjobb borvidéke lett.
Carbonara maraton Itáliában

Carbonara maraton Itáliában 

Olaszország szerte kilencedik alkalommal ünnepelték a Carbonara napját.
Harmincegy tányér – egyszerre

Harmincegy tányér – egyszerre 

Egy felszolgáló olyan bravúrt mutat be, amitől még a legtapasztaltabb vendéglátósoknak is leesne az álluk.
Szlovákiában további telepeken terjed a járvány

Szlovákiában további telepeken terjed a járvány 

A ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) járvány több helyen is felütötte a fejét.
Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére

Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére 

Összegyűjtöttük, eddig milyen szigorítások léptek érvénybe idehaza, hogy ne terjedjen tovább a vírus.
Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából

Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából 

Gyenesdiás új kiadványa a környék borászatait mutatja be.
Magyar Borok Ünnepe – eddig soha nem látott formában

Magyar Borok Ünnepe – eddig soha nem látott formában 

Borgála, sétáló borkóstoló – kis magyar bortörténelemmel átitatva.
Dankó Pista Emléknap: turisták által látogatott helyeken szól majd a cigányzene

Dankó Pista Emléknap: turisták által látogatott helyeken szól majd a cigányzene 

Folytatódik a több száz éves kávéházi cigányzenei tradíciót népszerűsítő Muzsikáló Magyarország program.
Top 10 vidéki gasztrotúra

Top 10 vidéki gasztrotúra 

Megjelent a Top 10 Gasztrotúra című kiadvány, amelyben 100 tipp található azoknak, akik hazánk legszebb tájait igyekeznek megismerni.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.