Badacsonyi borászok: a hazai bortrendekről

Újabban divatba jön akár hétköznap délben vagy este fogyasztott prosecco és egyéb buborékos borféleség, közte a gyöngyöző vagy habzóbor, és a kézműves, minőségi magyar pezsgő – hallottuk az április 5-ei borparádén, amikor Budapestre költözött a Badacsonyi borvidék, és annak kitűnő pincészetei, értékesítői.

Ahogy az egyik borász fogalmazott,

minden divat, ami buborékos.

Ehhez képest a majd negyven borászat közül kevesen szerepeltek pezsgővel, ami nem meglepő, hiszen a pezsgőkészítés egész más technológiát kíván.

Abban a borászok mind egyetértettek, hogy

csökkent Magyarországon az utóbbi időkben a bor-, és általában az alkoholfogyasztás.

Ma már szükség van kiegészítő programokra, szolgáltatásokra is a borkészítés mellett, ilyenek a kóstolók, borvacsorák, a pincészetekhez kapcsolódó panziók, vendégházak. 

 

Divatba jött a szezonális kínálat, és szinte kötelező a szereplés a különféle fesztiválokon és más boros eseményeken.

Erre azért is van szükség, mert nagyon széles a hazai választék, sok a kisebb-nagyobb pincészet, amelyek ezeken az eseményeken mutatják meg, mit tudnak. Palackjaik sokszor nem is elérhetők a szupermarketek polcain, hiszen nem termelnek annyit, hogy egy nagy lánc választékába beválogassák. Igaz,

a borászok többsége helyben is el tudja adni a termékeit, tehát ma még nem beszélhetünk jelentős keresletcsökkenésről, legalábbis ami a Badacsonyi borvidéket illeti.

Badacsonyi borvidék
Badacsonyi borvidék
Fotó: borkell.hu

A fiatal borfogyasztó korosztállyal kapcsolatban a megkérdezett borászok elmondták, hogy

az Aperol, a Negroni, a gin-tonicos koktélok, vagy éppen az alkoholmentes, illetve gyümölcsös sörök fogyasztása jellemző rájuk.

A rozé divatja leáldozóban van, komoly vörösbort pedig csak akkor isznak az emberek, ha az illik a menühöz, főleg a vacsorához.

Divatosabb lett a vörösnél a fehérbor, a karakteres, de inkább könnyebb, gyümölcsös, száraz fajta. Badacsony e tekintetben kiemelkedő régió.

Előre lépett a Rajnai rizling, és próbálják ismét népszerűvé tenni a Kéknyelűt, olyannyira, hogy a szőlősorok között, Badacsonyhegyen május végén egyedülálló Kéknyelű kóstolót tartanak.

A divattrendek követése mellett persze

nem szabad elfeledkezni a régi fajtákról, a hagyományokról sem.

A rendezvény kísérő mesterkurzusának ajánlásában olvasható, hogy „nem a divatos trendi borokat kívánjuk kóstoltatni, hanem az utóbbi évtizedekben háttérbe szorult, a régi nagy badacsonyi borokra emlékeztetőket, amelyek e 2400 éves történelmi borvidék kivételes adottságait, egyediségét mutatják fel.” 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.