Hazai éttermek is Európa legjobbjai között

Az Európa legjobb éttermeit listázó Opinionated About Dining (OAD) listájára is felfért pár hazai étterem – olvasható a Világevő blogon.

A honlapon minden évben megjelenő legjobbak listái nem zsűri, hanem „foodie-k”, azaz ínyencek értékelései és szavazatai alapján állnak össze. A szavazókat az alapján súlyozzák, hogy hány komoly helyen jártak már, így védik ki, hogy a kevésbé tájékozottak voksai eltérítsék a listát – mondta a blogot író Jókuti András a Népszavának. A gasztroblogger szerint a több kategóriákban készített toplisták előnye, hogy nem a luxus-, de nem is feltétlenül a divatos helyekre koncentrálnak, felkerülhetnek rájuk pékségek és pizzázók is. "Ez az egyre népszerűbb lista emberközelibb és használhatóbb, mint a híres The World's 50 Best, amely a hosszú degusztációs menüt kínáló, elit(ista) éttermeket gyűjti össze."

Jókuti András elárulta, az európai százas listán szereplő éttermek több mint felében járt már, és azok valóban magas színvonalúak. "A lista elején lévő svéd Frantzén és a dán Alchemist egészen fantasztikusak, ami azt mutatja, hogy hiteles is a toplista." Mivel nagy a merítés, az, hogy néhány hazai étterem szerepel a listákon vagy legalábbis megemlítik, "figyelemre méltó és izgalmas."

A legfőbb toplistára, Európa 100 legjobb étterme közé ugyan nem fért be magyar étterem, de a külön ajánlások között kettő, a Babel és a Costes is szerepel. A Bock bisztró az Európai Heritage listájára került majdnem be, a 105. helyen végzett. Az Európai Klasszikusok között 106. helyen rangsorolják az Onyxot. A minőségi bisztrókonyhák listáján, az Europe Gourmet Casual előkelő 30 helyét szerezte meg a Stand25, az 57-jét pedig a Borkonyha. Az olcsó étkezőhelyek közé nem jutott magyar szereplő.

Forrás: Népszava


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.