Hihetetlen rekordok a Nagybanin

Közeleg az év talán legrémisztőbb ünnepe: október 31-én, Halloweenkor a szokás szerint töklámpásokat is faragnak. Ha idén valaki egy igazán méretes példányra vágyik, akkor érdemes kilátogatnia a 25 éves Budapesti Nagybani Piacra, ugyanis itt az évek során egyszer egy 44 kilogrammos halloweeni tököt is árusítottak. Emellett azonban még számos érdekességgel ismerkedhetnek meg itt az érdeklődők…

32 hektár alapterület, 402.280 tonna éves áruforgalom, Magyarország legnagyobb banánérlelő komplexuma, gyümölcs- és zöldségritkaságok és egy 44 kilogrammos tökrekord. Ez csak néhány megdöbbentő adat hazánk legnagyobb nagybani értékesítésre specializálódott zöldség-gyümölcs piacáról. Az idén negyed évszázados jubileumát ünneplő Budapesti Nagybani Piac 1991 nyarán nyitotta meg kapuit a Nagykőrösi úton, ahová a Bosnyák térről költözött. „Az M5 autópálya és az M0 körgyűrű találkozásánál lévő új helyszín kiváló választásnak bizonyult: mára naponta átlagosan 1200 belépő termelővel és 2300 vevővel működik a létesítmény, de a rekord egy nap 3986 belépés volt. A 25 év alatt az egyik legnépszerűbb áruból, a burgonyából 750.000 tonna, míg például görögdinnyéből 625.000 tonna fogyott” – mondta el Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac vezérigazgatója. Azt is elárulta, hogy a legidősebb, máig aktív termelő 84 éves, és van olyan eladó, aki 345 kilométert utazik, hogy a Nagybanin értékesíthessen.

A piac egyik különlegessége Magyarország legnagyobb, egy helyen található banánérlelő komplexuma, ahová jellemzően Közép-Amerikából és Afrikából érkezik az áru. „Az érlelés egy nemzetközi, 7 fokozatú színskála alapján történik, amely az érkező zöld színű banántól a sárga-barna, ún. cukorfoltos banánig terjed. A tárolási hőmérséklet 14 fok, az érleléshez 18, legfeljebb 19 fokra fűtjük fel a komplexumot, aztán hűtjük, mivel innen már a banán fűti a kamrát. Ekkor etiléngáz segítségével indul be az érés és ettől kezdve sárgul a gyümölcs” – magyarázta a szakember, aki azt is elárulta, hogy 1996 óta 660.000 tonna banánt érleltek itt.

A Nagybani Piacon egy egzotikus gyümölcsraktár is található, ahol főleg luxus éttermeknek, hoteleknek szánt termékeket értékesítenek. Az egzoták származási helye Thaiföld, Izrael, Új-Zéland, Burma, Peru és Kolumbia. Megtalálható itt a mirtuszfüge, a pitahaya, a banánlevél és a cherimoya is. „Az egyik legkülönlegesebb és legdrágább termék a Nagybani Piacon a citruskaviár, amelynek ára 100-150 euró kilogrammonként és csak külön kérésre, kisebb mennyiségben importáljuk. A piac nehézsúlyú rekordját pedig egyértelműen a 44 kg-os halloweeni tök tartja, de nem sokkal maradt el mögötte a 30 kg-os csíkos görögdinnye sem” – árulta el Házi Zoltán.

És hogyan tud szervezetten működni ez a hatalmas területű, szinte önálló kis társadalom? A közlekedést 180 db forgalomtechnikai közúti tábla segíti, amire nagy szükség van, ugyanis naponta 100-150 kamion érkezik és 300 db targonca rója az utakat. „Mivel az értékesítés zöme már sötétedés után zajlik, ezért megfelelő fényre is szükség van: 140 db 8 méter magas utcai kandeláber, 13 db 33 méter magas térvilágító torony és 208 db ezeken elhelyezkedő 1000W-os fényvető és reflektor segíti a vásárlást. Mindez hozzájárul az éves szinten 9.000.000 kW villamos energia fogyasztáshoz” – mondta a vezérigazgató.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.