Hízik a libamájügy Kaliforniában

Kalifornia megfellebbezte azt a szövetségi bírói döntést, amely lehetővé tette hízott máj értékesítését az államhatárokon belül – számol be az amerikai Associated Press nevű hírügynökség.

Kalifornia állam szerdán fellebbezést nyújtott be egy szövetségi bírói határozat ellen, amely hatályon kívül helyezte a napsütötte államnak a hízott máj értékesítésének tilalmára vonatkozó döntését.

Érthető nem?

Mint tudjuk, a jobbára liba- vagy kacsamájból készült csemege az ínyencek számára maga a mennyország, az állatvédők számára pedig maga a pokol.

Tehát még egyszer:

Kamala D. Harris állami főügyész jelezte, hogy megfellebbezi azt a múlt havi bírósági döntést, amely eltiltotta Kaliforniát az állam határain kívül előállított hízott liba- és kacsamáj forgalmazására vonatkozó tilalom további érvényesítésétől.

Ez utóbbi „prohibíció” egyébként még 2012-ben lépett életbe.

A kaliforniai tilalmat egy, a Hermosa Beachen található Hot’s Kitchen nevű étterem, illetve New York-i és kanadai hízottmájtermelők támadták meg a bíróságon. A bírói ítélet értelmében az állami törvénykezés nem írja felül a baromfitermékekre vonatkozó szövetségi szabályokat.

A kaliforniai gazdáknak mindamellett továbbra is tilos erőszakkal táplálni (tömni) a madarakat, márpedig a hízott májat köztudottan ezzel a módszerrel állítják elő.

Az étterem és a hízottmájtermelők azt nyilatkozták, hogy reményeik szerint a jelenlegi határozat (a tiltás feloldása) marad érvényben.

„Az ítélet azon az egyszerű tényen alapszik, hogy hús és baromfihús esetében a szövetségi törvény a döntő. Legyen ugyan szó hízott májról vagy sült csirkéről, Kalifornia-államnak nem áll jogában betiltani az USDA (az USA mezőgazdasági minisztériuma – a szerk.) által jóváhagyott, egészséges baromfitermékeket” – állította nyilatkozatában Michael Tenenbaum ügyvéd.

Harrist egyébként állatvédő csoportok szólították fel a fellebbezésre, és üdvözölték a lépését.

„Egy civilizált társadalomban erkölcsi kötelességünk megvédeni minden állatot – ideértve tehát a kacsát, valamint a többi tenyésztett állatot is – a felesleges kegyetlenségtől és erőszaktól" – fogalmazott nyilatkozatában Nathan Runkle, a Mercy for Animals nevű csoport megalapítója.

„A kaliforniai embereknek egyértelmű joga megtiltani az állatok aljas bántalmazásából származó termékek forgalmazását" – mondta Runkle.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai

Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai 

Országos kutatás: drágább lesz az ünnepi menü, mint tavaly.
Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél?

Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél? 

Ez az ital is szerepel a Zazie Bistro & Bar új koktélkínálatában.
MICHELIN Guide: remények és esélyek

MICHELIN Guide: remények és esélyek 

December 10-én az Operaházban tartandó díjátadó ceremónián lehull a lepel arról, hogy idén mely vendéglátóhelyek nyernek bebocsájtást a MICHELIN Guide által elismertek szűk körébe.
Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara

Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara 

Az Arena Mall új és megújult üzletei mellett üde oázissá alakított ételudvarával várja a karácsonyi bevásárlásra indulókat.
Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa

Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa 

A  frissen szedett fenyőágakat a főzés során közvetlenül a forró sörléhez adják.
Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján

Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján 

A tél közeledtével a Kozmo Étterem új menüje a szezon ízeit és hangulatát idézi, egyaránt kényeztetve a hagyományos és a modernebb gasztronómia kedvelőit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.