Hízik a libamájügy Kaliforniában

Kalifornia megfellebbezte azt a szövetségi bírói döntést, amely lehetővé tette hízott máj értékesítését az államhatárokon belül – számol be az amerikai Associated Press nevű hírügynökség.

Kalifornia állam szerdán fellebbezést nyújtott be egy szövetségi bírói határozat ellen, amely hatályon kívül helyezte a napsütötte államnak a hízott máj értékesítésének tilalmára vonatkozó döntését.

Érthető nem?

Mint tudjuk, a jobbára liba- vagy kacsamájból készült csemege az ínyencek számára maga a mennyország, az állatvédők számára pedig maga a pokol.

Tehát még egyszer:

Kamala D. Harris állami főügyész jelezte, hogy megfellebbezi azt a múlt havi bírósági döntést, amely eltiltotta Kaliforniát az állam határain kívül előállított hízott liba- és kacsamáj forgalmazására vonatkozó tilalom további érvényesítésétől.

Ez utóbbi „prohibíció” egyébként még 2012-ben lépett életbe.

A kaliforniai tilalmat egy, a Hermosa Beachen található Hot’s Kitchen nevű étterem, illetve New York-i és kanadai hízottmájtermelők támadták meg a bíróságon. A bírói ítélet értelmében az állami törvénykezés nem írja felül a baromfitermékekre vonatkozó szövetségi szabályokat.

A kaliforniai gazdáknak mindamellett továbbra is tilos erőszakkal táplálni (tömni) a madarakat, márpedig a hízott májat köztudottan ezzel a módszerrel állítják elő.

Az étterem és a hízottmájtermelők azt nyilatkozták, hogy reményeik szerint a jelenlegi határozat (a tiltás feloldása) marad érvényben.

„Az ítélet azon az egyszerű tényen alapszik, hogy hús és baromfihús esetében a szövetségi törvény a döntő. Legyen ugyan szó hízott májról vagy sült csirkéről, Kalifornia-államnak nem áll jogában betiltani az USDA (az USA mezőgazdasági minisztériuma – a szerk.) által jóváhagyott, egészséges baromfitermékeket” – állította nyilatkozatában Michael Tenenbaum ügyvéd.

Harrist egyébként állatvédő csoportok szólították fel a fellebbezésre, és üdvözölték a lépését.

„Egy civilizált társadalomban erkölcsi kötelességünk megvédeni minden állatot – ideértve tehát a kacsát, valamint a többi tenyésztett állatot is – a felesleges kegyetlenségtől és erőszaktól" – fogalmazott nyilatkozatában Nathan Runkle, a Mercy for Animals nevű csoport megalapítója.

„A kaliforniai embereknek egyértelmű joga megtiltani az állatok aljas bántalmazásából származó termékek forgalmazását" – mondta Runkle.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.