Hízik a libamájügy Kaliforniában

Kalifornia megfellebbezte azt a szövetségi bírói döntést, amely lehetővé tette hízott máj értékesítését az államhatárokon belül – számol be az amerikai Associated Press nevű hírügynökség.

Kalifornia állam szerdán fellebbezést nyújtott be egy szövetségi bírói határozat ellen, amely hatályon kívül helyezte a napsütötte államnak a hízott máj értékesítésének tilalmára vonatkozó döntését.

Érthető nem?

Mint tudjuk, a jobbára liba- vagy kacsamájból készült csemege az ínyencek számára maga a mennyország, az állatvédők számára pedig maga a pokol.

Tehát még egyszer:

Kamala D. Harris állami főügyész jelezte, hogy megfellebbezi azt a múlt havi bírósági döntést, amely eltiltotta Kaliforniát az állam határain kívül előállított hízott liba- és kacsamáj forgalmazására vonatkozó tilalom további érvényesítésétől.

Ez utóbbi „prohibíció” egyébként még 2012-ben lépett életbe.

A kaliforniai tilalmat egy, a Hermosa Beachen található Hot’s Kitchen nevű étterem, illetve New York-i és kanadai hízottmájtermelők támadták meg a bíróságon. A bírói ítélet értelmében az állami törvénykezés nem írja felül a baromfitermékekre vonatkozó szövetségi szabályokat.

A kaliforniai gazdáknak mindamellett továbbra is tilos erőszakkal táplálni (tömni) a madarakat, márpedig a hízott májat köztudottan ezzel a módszerrel állítják elő.

Az étterem és a hízottmájtermelők azt nyilatkozták, hogy reményeik szerint a jelenlegi határozat (a tiltás feloldása) marad érvényben.

„Az ítélet azon az egyszerű tényen alapszik, hogy hús és baromfihús esetében a szövetségi törvény a döntő. Legyen ugyan szó hízott májról vagy sült csirkéről, Kalifornia-államnak nem áll jogában betiltani az USDA (az USA mezőgazdasági minisztériuma – a szerk.) által jóváhagyott, egészséges baromfitermékeket” – állította nyilatkozatában Michael Tenenbaum ügyvéd.

Harrist egyébként állatvédő csoportok szólították fel a fellebbezésre, és üdvözölték a lépését.

„Egy civilizált társadalomban erkölcsi kötelességünk megvédeni minden állatot – ideértve tehát a kacsát, valamint a többi tenyésztett állatot is – a felesleges kegyetlenségtől és erőszaktól" – fogalmazott nyilatkozatában Nathan Runkle, a Mercy for Animals nevű csoport megalapítója.

„A kaliforniai embereknek egyértelmű joga megtiltani az állatok aljas bántalmazásából származó termékek forgalmazását" – mondta Runkle.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.