Hízik a libamájügy Kaliforniában

Kalifornia megfellebbezte azt a szövetségi bírói döntést, amely lehetővé tette hízott máj értékesítését az államhatárokon belül – számol be az amerikai Associated Press nevű hírügynökség.

Kalifornia állam szerdán fellebbezést nyújtott be egy szövetségi bírói határozat ellen, amely hatályon kívül helyezte a napsütötte államnak a hízott máj értékesítésének tilalmára vonatkozó döntését.

Érthető nem?

Mint tudjuk, a jobbára liba- vagy kacsamájból készült csemege az ínyencek számára maga a mennyország, az állatvédők számára pedig maga a pokol.

Tehát még egyszer:

Kamala D. Harris állami főügyész jelezte, hogy megfellebbezi azt a múlt havi bírósági döntést, amely eltiltotta Kaliforniát az állam határain kívül előállított hízott liba- és kacsamáj forgalmazására vonatkozó tilalom további érvényesítésétől.

Ez utóbbi „prohibíció” egyébként még 2012-ben lépett életbe.

A kaliforniai tilalmat egy, a Hermosa Beachen található Hot’s Kitchen nevű étterem, illetve New York-i és kanadai hízottmájtermelők támadták meg a bíróságon. A bírói ítélet értelmében az állami törvénykezés nem írja felül a baromfitermékekre vonatkozó szövetségi szabályokat.

A kaliforniai gazdáknak mindamellett továbbra is tilos erőszakkal táplálni (tömni) a madarakat, márpedig a hízott májat köztudottan ezzel a módszerrel állítják elő.

Az étterem és a hízottmájtermelők azt nyilatkozták, hogy reményeik szerint a jelenlegi határozat (a tiltás feloldása) marad érvényben.

„Az ítélet azon az egyszerű tényen alapszik, hogy hús és baromfihús esetében a szövetségi törvény a döntő. Legyen ugyan szó hízott májról vagy sült csirkéről, Kalifornia-államnak nem áll jogában betiltani az USDA (az USA mezőgazdasági minisztériuma – a szerk.) által jóváhagyott, egészséges baromfitermékeket” – állította nyilatkozatában Michael Tenenbaum ügyvéd.

Harrist egyébként állatvédő csoportok szólították fel a fellebbezésre, és üdvözölték a lépését.

„Egy civilizált társadalomban erkölcsi kötelességünk megvédeni minden állatot – ideértve tehát a kacsát, valamint a többi tenyésztett állatot is – a felesleges kegyetlenségtől és erőszaktól" – fogalmazott nyilatkozatában Nathan Runkle, a Mercy for Animals nevű csoport megalapítója.

„A kaliforniai embereknek egyértelmű joga megtiltani az állatok aljas bántalmazásából származó termékek forgalmazását" – mondta Runkle.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.