Hízik a libamájügy Kaliforniában

Kalifornia megfellebbezte azt a szövetségi bírói döntést, amely lehetővé tette hízott máj értékesítését az államhatárokon belül – számol be az amerikai Associated Press nevű hírügynökség.

Kalifornia állam szerdán fellebbezést nyújtott be egy szövetségi bírói határozat ellen, amely hatályon kívül helyezte a napsütötte államnak a hízott máj értékesítésének tilalmára vonatkozó döntését.

Érthető nem?

Mint tudjuk, a jobbára liba- vagy kacsamájból készült csemege az ínyencek számára maga a mennyország, az állatvédők számára pedig maga a pokol.

Tehát még egyszer:

Kamala D. Harris állami főügyész jelezte, hogy megfellebbezi azt a múlt havi bírósági döntést, amely eltiltotta Kaliforniát az állam határain kívül előállított hízott liba- és kacsamáj forgalmazására vonatkozó tilalom további érvényesítésétől.

Ez utóbbi „prohibíció” egyébként még 2012-ben lépett életbe.

A kaliforniai tilalmat egy, a Hermosa Beachen található Hot’s Kitchen nevű étterem, illetve New York-i és kanadai hízottmájtermelők támadták meg a bíróságon. A bírói ítélet értelmében az állami törvénykezés nem írja felül a baromfitermékekre vonatkozó szövetségi szabályokat.

A kaliforniai gazdáknak mindamellett továbbra is tilos erőszakkal táplálni (tömni) a madarakat, márpedig a hízott májat köztudottan ezzel a módszerrel állítják elő.

Az étterem és a hízottmájtermelők azt nyilatkozták, hogy reményeik szerint a jelenlegi határozat (a tiltás feloldása) marad érvényben.

„Az ítélet azon az egyszerű tényen alapszik, hogy hús és baromfihús esetében a szövetségi törvény a döntő. Legyen ugyan szó hízott májról vagy sült csirkéről, Kalifornia-államnak nem áll jogában betiltani az USDA (az USA mezőgazdasági minisztériuma – a szerk.) által jóváhagyott, egészséges baromfitermékeket” – állította nyilatkozatában Michael Tenenbaum ügyvéd.

Harrist egyébként állatvédő csoportok szólították fel a fellebbezésre, és üdvözölték a lépését.

„Egy civilizált társadalomban erkölcsi kötelességünk megvédeni minden állatot – ideértve tehát a kacsát, valamint a többi tenyésztett állatot is – a felesleges kegyetlenségtől és erőszaktól" – fogalmazott nyilatkozatában Nathan Runkle, a Mercy for Animals nevű csoport megalapítója.

„A kaliforniai embereknek egyértelmű joga megtiltani az állatok aljas bántalmazásából származó termékek forgalmazását" – mondta Runkle.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.