Hobbiborászatból borélményközpont

Az egységeink az elmúlt negyedévszázadban Etyek és a régió egyik meghatározó borászatává, vendéglátóhelyévé és szállásadójává nőtte ki magát. A jeles alkalomból egy elegáns jubileumi borvacsora mellett idézték a múltat a tulajdonosok, barátok és a vendégek, közösen.

„Amikor 1999-ben megvásároltam az első parcellát, még nem sejtettük, milyen messzire jutunk majd” – emlékezett vissza Rókusfalvy Pál. „Csak annyit tudtunk, hogy szeretnénk valami különlegeset létrehozni, valamit, ami hűen tükrözi Etyek szépségét és a vidék romantikáját, mely a kezdetek óta elvarázsolt.” Az első szőlőültetvények gondozása még hobbiként indult, ám hamar komoly elkötelezettséggé vált. Ahogy az első borok is egyre ismertebbek lettek, barátok és ismerősök gyűltek össze az etyeki birtokon. Végül a bor, a család és a közösség varázsa elválaszthatatlanul összefonódott.


Fotó: Rókusfalvy Etyek

A Rókusfalvy Birtok azóta jóval túlnőtt az eredeti elképzeléseken: mára nem csupán borászatként írta be nevét az etyeki borvidék történetébe, hanem kiemelt esküvői és rendezvényhelyszínként is ismert, ahol számos felejthetetlen esemény és emlék kapott már helyet.

A borászat mára 6 hektáron gazdálkodik, és 2010 óta ökológiai gazdálkodással művelik a szőlőt.

A Birtok vendéglátó egysége, a Rókusfalvy Fogadó, 2002-ben nyitotta meg kapuit, eleinte néhány szobával és szezonális ételekkel. Az évek során országosan is elismert kulináris úticéllá vált, amelyet a Michelin ajánlásai és a hazai TOP 100 étterem közé való sorolása is fémjelez. „A minőség melletti elkötelezettségünk sosem változott, legyen szó borokról vagy gasztronómiáról” – emelte ki Rókusfalvy Pál.

A legújabb fejlesztés, a 2023-ban megnyílt Rókusfalvy Borhotel, a helyszín exkluzivitását tovább növeli. Ez az egyetlen, Etyek környéki, négycsillagos szálláshely, amely kifinomult kényelmet és színvonalas szolgáltatásokat kínál, teljessé téve a borélményt a látogatók számára.


Fotó: Rókusfalvy Etyek

Ez a fejlődés igazi családi összefogásnak köszönhető, hiszen Rókusfalvy Pál mellett a felesége, testvére, gyermekei és közel 60 elhivatott kolléga dolgozik azon, hogy minden látogatónak felejthetetlen élményt nyújtsanak. „A közös munka és a családi összetartás tette lehetővé, hogy a kezdeti álmokból mára valóság legyen” – tette hozzá Rókusfalvy Pál.

A jubileumi eseményen egy különleges borkóstoló keretében a tulajdonosok és a vendégek közösen ízlelhették meg az elmúlt évek ikonikus tételeit. A Rókusfalvy Etyek számára a 25. évforduló nemcsak a múlt ünneplése, hanem a jövő iránti elkötelezettség is. Folyamatosan dolgoznak azon, hogy újabb fejlesztésekkel és minőségi élményekkel gazdagítsák a régió bor, gasztronómiai és turisztikai kínálatát.


Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.