Hobbiborászatból borélményközpont

Az egységeink az elmúlt negyedévszázadban Etyek és a régió egyik meghatározó borászatává, vendéglátóhelyévé és szállásadójává nőtte ki magát. A jeles alkalomból egy elegáns jubileumi borvacsora mellett idézték a múltat a tulajdonosok, barátok és a vendégek, közösen.

„Amikor 1999-ben megvásároltam az első parcellát, még nem sejtettük, milyen messzire jutunk majd” – emlékezett vissza Rókusfalvy Pál. „Csak annyit tudtunk, hogy szeretnénk valami különlegeset létrehozni, valamit, ami hűen tükrözi Etyek szépségét és a vidék romantikáját, mely a kezdetek óta elvarázsolt.” Az első szőlőültetvények gondozása még hobbiként indult, ám hamar komoly elkötelezettséggé vált. Ahogy az első borok is egyre ismertebbek lettek, barátok és ismerősök gyűltek össze az etyeki birtokon. Végül a bor, a család és a közösség varázsa elválaszthatatlanul összefonódott.


Fotó: Rókusfalvy Etyek

A Rókusfalvy Birtok azóta jóval túlnőtt az eredeti elképzeléseken: mára nem csupán borászatként írta be nevét az etyeki borvidék történetébe, hanem kiemelt esküvői és rendezvényhelyszínként is ismert, ahol számos felejthetetlen esemény és emlék kapott már helyet.

A borászat mára 6 hektáron gazdálkodik, és 2010 óta ökológiai gazdálkodással művelik a szőlőt.

A Birtok vendéglátó egysége, a Rókusfalvy Fogadó, 2002-ben nyitotta meg kapuit, eleinte néhány szobával és szezonális ételekkel. Az évek során országosan is elismert kulináris úticéllá vált, amelyet a Michelin ajánlásai és a hazai TOP 100 étterem közé való sorolása is fémjelez. „A minőség melletti elkötelezettségünk sosem változott, legyen szó borokról vagy gasztronómiáról” – emelte ki Rókusfalvy Pál.

A legújabb fejlesztés, a 2023-ban megnyílt Rókusfalvy Borhotel, a helyszín exkluzivitását tovább növeli. Ez az egyetlen, Etyek környéki, négycsillagos szálláshely, amely kifinomult kényelmet és színvonalas szolgáltatásokat kínál, teljessé téve a borélményt a látogatók számára.


Fotó: Rókusfalvy Etyek

Ez a fejlődés igazi családi összefogásnak köszönhető, hiszen Rókusfalvy Pál mellett a felesége, testvére, gyermekei és közel 60 elhivatott kolléga dolgozik azon, hogy minden látogatónak felejthetetlen élményt nyújtsanak. „A közös munka és a családi összetartás tette lehetővé, hogy a kezdeti álmokból mára valóság legyen” – tette hozzá Rókusfalvy Pál.

A jubileumi eseményen egy különleges borkóstoló keretében a tulajdonosok és a vendégek közösen ízlelhették meg az elmúlt évek ikonikus tételeit. A Rókusfalvy Etyek számára a 25. évforduló nemcsak a múlt ünneplése, hanem a jövő iránti elkötelezettség is. Folyamatosan dolgoznak azon, hogy újabb fejlesztésekkel és minőségi élményekkel gazdagítsák a régió bor, gasztronómiai és turisztikai kínálatát.


A mogyoró- és diófélékre allergiás gyerekek szülei a következő tanévtől fellélegezhetnek

A mogyoró- és diófélékre allergiás gyerekek szülei a következő tanévtől fellélegezhetnek 

Ugyanis egy most megjelent rendelet értelmében száműzik a közétkeztetésből a földimogyorót, a dióféléket és a szezámmagot.
 Beindult a bejgli-turizmus

Beindult a bejgli-turizmus  

Évente több tízezer darab bejglit vásárolnak azok vendégek, akik csak azért utaznak a Balatonra, hogy az ünnepi asztalukra különleges alapanyagokból készülő karácsonyi sütemény kerüljön.
Kacsa- és libahúsfogyasztásunkkal nem büszkélkedhetünk

Kacsa- és libahúsfogyasztásunkkal nem büszkélkedhetünk 

Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően a decemberi ünnepekre esik, amelynek kivételes előfutára a novemberi Márton-nap.
Új kávéízvilág a benzinkútnál

Új kávéízvilág a benzinkútnál 

A bevezetést egy egész Európára kiterjedő kampány kíséri, amelyben egy Brazíliában született francia művész alkotásai szerepelnek.
Rántott hús-királyság a Gozsdu udvarban

Rántott hús-királyság a Gozsdu udvarban 

A rántott húsok hazai koronázatlan királya, Bíró Lajos és az általa képviselt gasztronómiai irányzat ezúttal a legturistásabb pesti városrészt, a bulituristákról elhíresült Király utcát és környékét vette be.
Átadták a felújított kecskeméti nagykereskedelmi egységet

Átadták a felújított kecskeméti nagykereskedelmi egységet 

A kecskeméti METRO áruház átalakításával fejeződött be az idén 30 éves nagykereskedelem komplex, a teljes áruházlánc megújítását célzó projektje.
Ők kerültek be az Év Bortermelőjének döntőjébe

Ők kerültek be az Év Bortermelőjének döntőjébe 

Közülük egyikük nyeri el az előkelő szakmai címet.
Csúcsidőszak kacsából, libából

Csúcsidőszak kacsából, libából  

Nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget.
Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek

Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek 

Újra megjelentette Magyarország Kormánya a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelését célzó támogatási programjának egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek szóló felhívását.
Pörögnek az unicumok

Pörögnek az unicumok 

Nőtt az árbevétel és gyarapodott az export.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.