Hogyan lassíthatjuk le a banán érlelődésének rohamos tempóját?

A The Huffington Post az élelmiszerekkel foglalkozó oldalán az egész júliust az élelmiszerpazarlás tematikájának szenteli. Pontosabban annak, hogy az egyes fogyasztók otthon (ha parányi mértékben is) hogyan járulhatnak hozzá a tékozlás ütemének visszaszorításához. A banán esetében például így:

A banánkenyér igen népszerű étel, mivel a túlérett gyümölcsök még mindig eredményesen felhasználhatók benne. Smoothie-k, fagylaltok készítéséhez a hűtés és a fagyasztás szintén kiválóan alkalmazható módszerek a terménynél.

De mi van, ha a mondott lehetőségek, illetve az irántuk érzett igény híján egy kicsit később, változatlan formában szeretnénk elfogyasztani a gyümölcsöt?


Ez is megoldható!

A banán gyors érésének oka a szárából kibocsátott etilén. Az etilén egy természetes gáz, amely felgyorsítja a banán érlelődését. Mindössze tehát annyi a dolgunk, hogy a banán szárát valamivel betakarjuk. A célnak tökéletesen megfelel a celofán is, és ha még biztosabbra akarunk menni, a burkolatot némi ragasztószalaggal is megerősíthetjük. A távozó gáz mennyisége igy jelentősen csökken, amivel az érési folyamat is lelassul.

Az alábbi videón nyelvtudás nélkül is nyomon követhetjük a folyamatot.
{youtube|id=SA6zMdXZxiE|width=572}


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.