A banánkenyér igen népszerű étel, mivel a túlérett gyümölcsök még mindig eredményesen felhasználhatók benne. Smoothie-k, fagylaltok készítéséhez a hűtés és a fagyasztás szintén kiválóan alkalmazható módszerek a terménynél.
De mi van, ha a mondott lehetőségek, illetve az irántuk érzett igény híján egy kicsit később, változatlan formában szeretnénk elfogyasztani a gyümölcsöt?
Ez is megoldható!
A banán gyors érésének oka a szárából kibocsátott etilén. Az etilén egy természetes gáz, amely felgyorsítja a banán érlelődését. Mindössze tehát annyi a dolgunk, hogy a banán szárát valamivel betakarjuk. A célnak tökéletesen megfelel a celofán is, és ha még biztosabbra akarunk menni, a burkolatot némi ragasztószalaggal is megerősíthetjük. A távozó gáz mennyisége igy jelentősen csökken, amivel az érési folyamat is lelassul.
Az alábbi videón nyelvtudás nélkül is nyomon követhetjük a folyamatot.
{youtube|id=SA6zMdXZxiE|width=572}