Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

2010 és 2020 között csökkent az alkoholfogyasztás mértéke uniós átlagban, de ez azt jelenti, hogy egyes államokban jelentősen csökkent, más államokban azonban továbbra is magas ez a szint, adja hírül az euronews.com angol nyelvű tudósítása.

Mint írják, az alkoholfogyasztás hivatalos adatait a legálisan árusított tiszta alkohol kereskedelmi mutatóiból számítják, vagyis az uniós statisztika nem teljesen fedi le a való élet valós számait, de nagy arányaiban igen.

Lettország, Riga / Forrás: Depositphotos
Lettország, Riga / Forrás: Depositphotos

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az európai régióba 53 országot sorol, tehát ez a statisztika egy nagyobb merítés, mint az EU tagállamai - az Euronews angol nyelvű kiadása összefoglalójában pedig 36 országot vizsgál: a tagállamokat, volt tagállamokat, tagjelölt és vele kereskedelmi társulási kapcsolatban lévő országokat. Ezen államokban a 15 évnél idősebb polgárok fogyasztása egy elmúlt négy évtizedben jelentősen, 2,9 literrel, vagyis 23 százalékkal csökkent. A 2010 és 2020 közötti csökkenés fél literes.

A számok alapján

minden európai évente 9,5 liter tiszta alkoholt iszik meg, ez leszámítva 190 liter sört, 80 üveg bort vagy 4 liter röviditalt jelent. 2010 és 2020 között 25 országban csökkent az alkoholfogyasztás, és 11 államban nőtt.

2020-ban

a legrosszabb statisztikával Lettország rendelkezik (12,1 liter), a legjobbal Törökország (1,2 liter) - a lettek 2,3 literrel többet ittak 2020-ban, mint tíz évvel korábban,

de jelentősen több alkoholfogyasztás történt 2020-ban Bulgáriában, Máltán, Romániában, Lengyelországban, és kicsit romlottak a statisztikák Norvégiában, Olaszországban és Izlandon.

Az EU pozitív hőse e tekintetben, Írország és Litvánia, mindkét államban 2,1 literrel csökkent az alkoholfogyasztás tíz év leforgása alatt, és javult a tendencia Görögországban, Spanyolországban, Hollandiában, Franciaországban, Cipruson és Finnországban is.

Magyarország a középmezőnyben leledzik, mint írák,

nálunk 0,4 literrel csökkent 2010 óta az italozás mennyisége.


Visszatér egy legendás üdítőital

Visszatér egy legendás üdítőital  

A magyar üdítőital-piac egy ikonikus szereplővel bővül: a Traubisoda ismét elérhetővé válik a hazai fogyasztók számára.
Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak

Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak 

Az idei év egyik slágere a „Dubai csoki” lehet, amely már 2024 végén is nagy sikert aratott.
Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben

Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben 

Legyőzte Portót, Párizst és Nápolyt, legalábbis a Time Out által megkérdezett gasztroszakértők és több ezer helyi szerint.
Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben

Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben 

Egyedülálló környezetben a hazai kézműves márkák.
Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek

Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek 

Aranyérmet kapott a Gyulai Kávélikőr.
50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt

50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt 

Annak a férfinak jár a kártérítés, akire még 2020-ban ömlött rá a forró kávé a lánc egyik amerikai tagjában.
Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola

Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola 

A program célja a kötődés megtartása, az iskola szakmai kapcsolatainak megerősítése és a mostani diákok pályaorientációjának támogatása.
Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait 

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.
Csodahelyek Buda gasztro-negyedében

Csodahelyek Buda gasztro-negyedében 

A Margit-negyed egyre inkább Budapest egyik legizgalmasabb gasztronómiai és kulturális helyszínévé válik.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.