Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

2010 és 2020 között csökkent az alkoholfogyasztás mértéke uniós átlagban, de ez azt jelenti, hogy egyes államokban jelentősen csökkent, más államokban azonban továbbra is magas ez a szint, adja hírül az euronews.com angol nyelvű tudósítása.

Mint írják, az alkoholfogyasztás hivatalos adatait a legálisan árusított tiszta alkohol kereskedelmi mutatóiból számítják, vagyis az uniós statisztika nem teljesen fedi le a való élet valós számait, de nagy arányaiban igen.

Lettország, Riga / Forrás: Depositphotos
Lettország, Riga / Forrás: Depositphotos

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az európai régióba 53 országot sorol, tehát ez a statisztika egy nagyobb merítés, mint az EU tagállamai - az Euronews angol nyelvű kiadása összefoglalójában pedig 36 országot vizsgál: a tagállamokat, volt tagállamokat, tagjelölt és vele kereskedelmi társulási kapcsolatban lévő országokat. Ezen államokban a 15 évnél idősebb polgárok fogyasztása egy elmúlt négy évtizedben jelentősen, 2,9 literrel, vagyis 23 százalékkal csökkent. A 2010 és 2020 közötti csökkenés fél literes.

A számok alapján

minden európai évente 9,5 liter tiszta alkoholt iszik meg, ez leszámítva 190 liter sört, 80 üveg bort vagy 4 liter röviditalt jelent. 2010 és 2020 között 25 országban csökkent az alkoholfogyasztás, és 11 államban nőtt.

2020-ban

a legrosszabb statisztikával Lettország rendelkezik (12,1 liter), a legjobbal Törökország (1,2 liter) - a lettek 2,3 literrel többet ittak 2020-ban, mint tíz évvel korábban,

de jelentősen több alkoholfogyasztás történt 2020-ban Bulgáriában, Máltán, Romániában, Lengyelországban, és kicsit romlottak a statisztikák Norvégiában, Olaszországban és Izlandon.

Az EU pozitív hőse e tekintetben, Írország és Litvánia, mindkét államban 2,1 literrel csökkent az alkoholfogyasztás tíz év leforgása alatt, és javult a tendencia Görögországban, Spanyolországban, Hollandiában, Franciaországban, Cipruson és Finnországban is.

Magyarország a középmezőnyben leledzik, mint írák,

nálunk 0,4 literrel csökkent 2010 óta az italozás mennyisége.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.