Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

2010 és 2020 között csökkent az alkoholfogyasztás mértéke uniós átlagban, de ez azt jelenti, hogy egyes államokban jelentősen csökkent, más államokban azonban továbbra is magas ez a szint, adja hírül az euronews.com angol nyelvű tudósítása.

Mint írják, az alkoholfogyasztás hivatalos adatait a legálisan árusított tiszta alkohol kereskedelmi mutatóiból számítják, vagyis az uniós statisztika nem teljesen fedi le a való élet valós számait, de nagy arányaiban igen.

Lettország, Riga / Forrás: Depositphotos
Lettország, Riga / Forrás: Depositphotos

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az európai régióba 53 országot sorol, tehát ez a statisztika egy nagyobb merítés, mint az EU tagállamai - az Euronews angol nyelvű kiadása összefoglalójában pedig 36 országot vizsgál: a tagállamokat, volt tagállamokat, tagjelölt és vele kereskedelmi társulási kapcsolatban lévő országokat. Ezen államokban a 15 évnél idősebb polgárok fogyasztása egy elmúlt négy évtizedben jelentősen, 2,9 literrel, vagyis 23 százalékkal csökkent. A 2010 és 2020 közötti csökkenés fél literes.

A számok alapján

minden európai évente 9,5 liter tiszta alkoholt iszik meg, ez leszámítva 190 liter sört, 80 üveg bort vagy 4 liter röviditalt jelent. 2010 és 2020 között 25 országban csökkent az alkoholfogyasztás, és 11 államban nőtt.

2020-ban

a legrosszabb statisztikával Lettország rendelkezik (12,1 liter), a legjobbal Törökország (1,2 liter) - a lettek 2,3 literrel többet ittak 2020-ban, mint tíz évvel korábban,

de jelentősen több alkoholfogyasztás történt 2020-ban Bulgáriában, Máltán, Romániában, Lengyelországban, és kicsit romlottak a statisztikák Norvégiában, Olaszországban és Izlandon.

Az EU pozitív hőse e tekintetben, Írország és Litvánia, mindkét államban 2,1 literrel csökkent az alkoholfogyasztás tíz év leforgása alatt, és javult a tendencia Görögországban, Spanyolországban, Hollandiában, Franciaországban, Cipruson és Finnországban is.

Magyarország a középmezőnyben leledzik, mint írák,

nálunk 0,4 literrel csökkent 2010 óta az italozás mennyisége.


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.