Hűsítő koktél fülledt, nyári estékre

Feke Soma a fenntarthatóságot is figyelembe véve álmodott meg egy kifinomult, letisztult presztízsitalt, ami  már a nemzetközi mezőnyben is megmutatta magát.

"Az általam kitalált és kreált koktél az alapanyag-újragondolásra épül. A hotelünk fine dining és á la carte éttermében szép számmal használunk fel gombát, de annak nem minden részét tudja hasznosítani a konyha. A leeső gombarészekből csináltam egy gombaesszenciát, majd ebből, illetve egy kis mézvíz és Metaxa 12* hozzáadásával alkottam egy isteni finom aperitif italt, ami a fenntarthatóságra is ügyel"– avat be a háttérbe Feke Soma, aki ezzel az itallal vett részt a Metaxa 12* nemzetközi koktélverseny döntőjén, ahol második helyezést ért el.

Hogy mitől lesz egy koktél elegáns, az Soma szerint inkább ízvilág dolga. Egy nagyon trópusi és frissítő ital strandhangulatot juttat eszünkbe, ezzel szemben az elegáns vonal képviselője egy keserédes, gyógynövényes, magasabb alkoholtartalmú, de mégsem annyira domins ital, ami passzol akár vacsora előtti felvezetéshez vagy annak lezárásához.

Külsőre mind a pohárnak, mind a díszítésnek letisztultnak kell lennie, és az sem árt, ha az ital nem zavaros, hanem teljesen átlátszó. A bartender úgy véli, nem igazán lehet státusszimbólumként bekategorizálni egy-egy koktélt, mert maga a pohár nem ad rá semmilyen jelzést, és nincsenek benne extrémitások sem.

Történhetnek persze szélsőségek – készülhet például egy Old fashioned ötezer eurós whiskyből is – de összességében nem tud az lenni, mert ha legtöbben nem látják, hogyan készül és miből, akkor igazából az csak egy pohár egy ital a kézben.

"Nem látok kapcsolatot, hiába fordul elő gyakran, hogy kategorizálnak egy-egy italt, mondván ez férfias, az meg nőies. Megesik, hogy valaki nem szeretné jég nélküli magas pohárban inni, mondván az csajos, aztán simán lehet, hogy több alkohol van egy ilyen koktélban, mint egy vödrösben – mondja Soma immáron arra a kérdésre válaszolva, mennyire „öltöztet” egy koktél, illetve köthetőek-e bizonyos variánsok inkább férfiakhoz vagy nőkhöz. Szerinte a stílusok és a nemek közötti határ ma már elmosódik. Egy ilyen dekoratív koktél képes megüzenni egyrészt az aznap esti terveinket és tudatosságra is vall, persze egyik sem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy kiélvezzük minden pillanatát."

Elolvasom a receptet is és megnézem a videót >>

Forrás: Roadster


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.