Hűsítő koktél fülledt, nyári estékre

Feke Soma a fenntarthatóságot is figyelembe véve álmodott meg egy kifinomult, letisztult presztízsitalt, ami  már a nemzetközi mezőnyben is megmutatta magát.

"Az általam kitalált és kreált koktél az alapanyag-újragondolásra épül. A hotelünk fine dining és á la carte éttermében szép számmal használunk fel gombát, de annak nem minden részét tudja hasznosítani a konyha. A leeső gombarészekből csináltam egy gombaesszenciát, majd ebből, illetve egy kis mézvíz és Metaxa 12* hozzáadásával alkottam egy isteni finom aperitif italt, ami a fenntarthatóságra is ügyel"– avat be a háttérbe Feke Soma, aki ezzel az itallal vett részt a Metaxa 12* nemzetközi koktélverseny döntőjén, ahol második helyezést ért el.

Hogy mitől lesz egy koktél elegáns, az Soma szerint inkább ízvilág dolga. Egy nagyon trópusi és frissítő ital strandhangulatot juttat eszünkbe, ezzel szemben az elegáns vonal képviselője egy keserédes, gyógynövényes, magasabb alkoholtartalmú, de mégsem annyira domins ital, ami passzol akár vacsora előtti felvezetéshez vagy annak lezárásához.

Külsőre mind a pohárnak, mind a díszítésnek letisztultnak kell lennie, és az sem árt, ha az ital nem zavaros, hanem teljesen átlátszó. A bartender úgy véli, nem igazán lehet státusszimbólumként bekategorizálni egy-egy koktélt, mert maga a pohár nem ad rá semmilyen jelzést, és nincsenek benne extrémitások sem.

Történhetnek persze szélsőségek – készülhet például egy Old fashioned ötezer eurós whiskyből is – de összességében nem tud az lenni, mert ha legtöbben nem látják, hogyan készül és miből, akkor igazából az csak egy pohár egy ital a kézben.

"Nem látok kapcsolatot, hiába fordul elő gyakran, hogy kategorizálnak egy-egy italt, mondván ez férfias, az meg nőies. Megesik, hogy valaki nem szeretné jég nélküli magas pohárban inni, mondván az csajos, aztán simán lehet, hogy több alkohol van egy ilyen koktélban, mint egy vödrösben – mondja Soma immáron arra a kérdésre válaszolva, mennyire „öltöztet” egy koktél, illetve köthetőek-e bizonyos variánsok inkább férfiakhoz vagy nőkhöz. Szerinte a stílusok és a nemek közötti határ ma már elmosódik. Egy ilyen dekoratív koktél képes megüzenni egyrészt az aznap esti terveinket és tudatosságra is vall, persze egyik sem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy kiélvezzük minden pillanatát."

Elolvasom a receptet is és megnézem a videót >>

Forrás: Roadster


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.