Hűsítő koktél fülledt, nyári estékre

Feke Soma a fenntarthatóságot is figyelembe véve álmodott meg egy kifinomult, letisztult presztízsitalt, ami  már a nemzetközi mezőnyben is megmutatta magát.

"Az általam kitalált és kreált koktél az alapanyag-újragondolásra épül. A hotelünk fine dining és á la carte éttermében szép számmal használunk fel gombát, de annak nem minden részét tudja hasznosítani a konyha. A leeső gombarészekből csináltam egy gombaesszenciát, majd ebből, illetve egy kis mézvíz és Metaxa 12* hozzáadásával alkottam egy isteni finom aperitif italt, ami a fenntarthatóságra is ügyel"– avat be a háttérbe Feke Soma, aki ezzel az itallal vett részt a Metaxa 12* nemzetközi koktélverseny döntőjén, ahol második helyezést ért el.

Hogy mitől lesz egy koktél elegáns, az Soma szerint inkább ízvilág dolga. Egy nagyon trópusi és frissítő ital strandhangulatot juttat eszünkbe, ezzel szemben az elegáns vonal képviselője egy keserédes, gyógynövényes, magasabb alkoholtartalmú, de mégsem annyira domins ital, ami passzol akár vacsora előtti felvezetéshez vagy annak lezárásához.

Külsőre mind a pohárnak, mind a díszítésnek letisztultnak kell lennie, és az sem árt, ha az ital nem zavaros, hanem teljesen átlátszó. A bartender úgy véli, nem igazán lehet státusszimbólumként bekategorizálni egy-egy koktélt, mert maga a pohár nem ad rá semmilyen jelzést, és nincsenek benne extrémitások sem.

Történhetnek persze szélsőségek – készülhet például egy Old fashioned ötezer eurós whiskyből is – de összességében nem tud az lenni, mert ha legtöbben nem látják, hogyan készül és miből, akkor igazából az csak egy pohár egy ital a kézben.

"Nem látok kapcsolatot, hiába fordul elő gyakran, hogy kategorizálnak egy-egy italt, mondván ez férfias, az meg nőies. Megesik, hogy valaki nem szeretné jég nélküli magas pohárban inni, mondván az csajos, aztán simán lehet, hogy több alkohol van egy ilyen koktélban, mint egy vödrösben – mondja Soma immáron arra a kérdésre válaszolva, mennyire „öltöztet” egy koktél, illetve köthetőek-e bizonyos variánsok inkább férfiakhoz vagy nőkhöz. Szerinte a stílusok és a nemek közötti határ ma már elmosódik. Egy ilyen dekoratív koktél képes megüzenni egyrészt az aznap esti terveinket és tudatosságra is vall, persze egyik sem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy kiélvezzük minden pillanatát."

Elolvasom a receptet is és megnézem a videót >>

Forrás: Roadster


Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.